Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Privat barnevern:

Det er Manifest som villeder om barnevern

Er det noen som villeder om privat barnevern, så er det Manifest Tankesmie. Jeg savner en debatt om privat barnevern som gjenspeiler den virkeligheten vi jobber i på en korrekt måte.

BEMANNING OG KOMPETANSE: Verdiene i privat barnevern ligger først og fremst i bemanning og kompetanse som Norge er helt avhengig av for å ha en tilstrekkelig barnevernstjeneste av god kvalitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
BEMANNING OG KOMPETANSE: Verdiene i privat barnevern ligger først og fremst i bemanning og kompetanse som Norge er helt avhengig av for å ha en tilstrekkelig barnevernstjeneste av god kvalitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

De siste årene har fem konserner innen kommersielt barnevern «hatt en gjennomsnittlig lønnsomhet på 22–23 prosent, noe som overgår de aller fleste bransjer i Norge», skriver Ingrid Wergeland i Manifest Tankesmie 14. juni. Aleris er trukket frem som et slikt konsern.

Sannheten er at Aleris Ungplan & BOI AS i 2016 hadde i overkant av 5 prosent årsresultatsmargin (margin etter skatt) på barnevernsvirksomheten i selskapet. Innenfor næringsliv generelt ligger vi altså ikke i det øvre, men i det nedre sjiktet av marginer som er nødvendig for å ha en levedyktig virksomhet.

Manifest bruker tall fra en rapport som har benyttet totalrentabilitet som lønnsomhetsmål. Hvorfor totalrentabilitet ikke gir mening innen barnevern har vi allerede forklart i Dagbladet i september 2017: Barnevernsvirksomhet består hovedsakelig av medarbeidere og kompetanse, og ikke store investeringer og stor gjeld.

Manifest og andre motstandere av private barnevernsaktører benytter slike begreper bevisst, for å få folk til å tro at privat barnevern er en ekstremt lønnsom bransje – noe det ikke er. Det blir helt feil.

Vi som jobber i privat barnevern kjenner oss ikke igjen i store deler av det offentlige fakta- og begrepsbildet som dominerer agendaen mot vår virksomhet. Det er både uheldig og alvorlig for tjenestetilbudet om det er dette faktagrunnlaget politikere benytter når de fatter viktige beslutninger om våre rammevilkår.

Historisk har det også vært en nedgang i lønnsomheten når det gjelder å drive private barnevernstjenester. Verdiene i privat barnevern ligger først og fremst i bemanning og kompetanse som Norge er helt avhengig av for å ha en tilstrekkelig barnevernstjeneste av god kvalitet. Det er poenger som tenketanker og redaksjoner dessverre virker å være ganske uinteressert i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media