Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er meningsløst at NRK fortsetter å tviholde på korset

Norsk kristendomskringkasting.

SALMESANG: Kongen og kronprinsparet sang med under markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen på tirsdag. Foto: Scanpix
SALMESANG: Kongen og kronprinsparet sang med under markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen på tirsdag. Foto: Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var onsdag morgen denne uka. Det vanlige kontorslabberaset mens vi tok av oss jakka, henta kaffe, ordna oss på plass.

– Så du på NRK i går, begynte en kollega, før han fortsatte:

–Herregud! Det var jo reformasjonen minutt for minutt. Alt, absolutt alt som ble sendt på NRK i går handlet om reformasjonen!

Han overdrev litt, selvfølgelig. At det 31. oktober 2017 var 500 år siden Martin Luther skal ha slått opp sine 95 teser på kirkedøra, og dermed igangsatt reformasjonen, skal selvfølgelig markeres, analyseres og diskuteres i statskanalen.

Men var det ikke litt overkill?

For slik så altså kvelden ut på NRKs hovedkanal: Klokka 19:30 var det reformasjonsgudstjeneste fra Nidarosdomen. Den varte til «Distriktsnyhetene» klokka 20:55. En time seinere, klokka 22, var det på’n igjen. Dokumentarprogrammet «Reformasjonen: Europas hellige krig» varte til kveldsnytt klokka 23.00. Med noen små unntak gikk med andre ord hele kvelden med til kristendom. At det også var halloween var det bare barna som brydde seg om.

Ja, det er viktig at NRK markerer slike jubileum, men hvor går egentlig grensa?

1. januar 2017 ble stat og kirke skilt i Norge. Det er ikke lenger kongen som utnevner prester og biskoper, de er ikke lenger statlige embetsmenn. Kirken skal være en selvstendig virksomhet – selv om den fortsatt er finansiert over stats- og kommunebudsjettet. Dette skismaet har tilsynelatende gått NRK hus forbi. Etter alt å dømme tolker de NRK-plakatens setning om at «NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet» like konservativt som før.

Det er et paradoks: Her diskuteres det så busta fyker om skolen skal beholde K-en i KRLE, og så sitter vi og tviholder på K-en i NRK.

I 2016 var 71.5 % av befolkningen medlem av statskirken, mens 55.3 % av barna som ble født ble døpt i kirken. Det var 5 685 138 deltakere på gudstjenester totalt, mens det i gjennomsnitt var 90.9 deltakere på hver gudstjeneste, ifølge SSB og kirken.no.

Hva kan man lese ut av disse tallene? Trolig at den kristne kulturarven er noe som sitter i den norske ryggraden, men ikke nødvendigvis preger hverdagen til gud og hvermann.

Men den preger hverdagen til NRK.

Der er det morgenandakt om morgenen og gudstjeneste hver søndag.

NRK har ofte vært omtalt som «Norges største kirkerom» og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har tidligere uttalt at han tolker NRK-plakaten slik at det er en del av kringkastingsoppdraget å drive forkynnelse.

Det er det delte meninger om, for å si det mildt.

Nå som stat og kirke er delt, i hvert fall i teorien, er det meningsløst at NRK fortsetter som om ingenting har skjedd. Det er prinsipielt problematisk at statskanalen bedriver ren formidling av religion, men også dimensjonene av kirkedekningen burde diskuteres. Selvfølgelig skal NRK ivareta Norges religiøse arv.

Men det er et tankekors at statskanalen fortsetter med noe som staten har skilt seg fra for lengst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!