Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#metoo i musikkbransjen

- Det er menns oppgave ikke å være en kuk

Kvinnetungt publikum da Bylarm inviterte til debatt om musikkmannens rolle i #metoo-bevegelsen.

ENGASJERT: Artist og kommentator i Dagsavisen, Aslak Borgersrud, i debatt under årets By:larm-festival. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENGASJERT: Artist og kommentator i Dagsavisen, Aslak Borgersrud, i debatt under årets By:larm-festival. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under årets Bylarm-festival i Oslo torsdag var paneldebatten «Garderobeprat» en del av programmet, hvor det ble diskutert om mannlig oppførsel og språkbruk flytter grenser og påvirker holdninger og kvinnesyn i musikkbransjen.

- Blir det mer seksuell trakassering av «garderobeprat»? Hva er det med mannsrollen og kan den endres? Flytter grisete sjargong og humor grensene for dårlig oppførsel, og når skal man gripe inn i sosiale settinger, var noen av spørsmålene fra debattleder og kulturpolitisk talsperson for Sosialistisk Venstreparti, Freddy Øvstegård.

Få menn i publikum

Panelet besto av Aftenposten-kommentator Joacim Lund, VG-anmelder Sandeep Singh og Dagsavisen-kommentator og artist Aslak Borgersrud fra gruppa Gatas Parlament.

PANELET: Joacim Lund i Aftenposten og Sandeep Singh fra VG diskuterer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PANELET: Joacim Lund i Aftenposten og Sandeep Singh fra VG diskuterer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Flere hundre kvinner i norsk musikk fortalte i høst om trakasserings- og overgrepshistorier i Aftenposten via #metoo-oppropet #nårmusikkenstilner, og påpekte med det ukulturen i som finnes i musikkbransjen.

Publikum var imidlertid svært kvinnetungt torsdag, og den lave andelen menn til stede ble påpekt av enkelte i salen.

DEBATT: «Garderobeprat» dro mange til Dansens hus i Oslo, men store deler av publikummet besto av kvinner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEBATT: «Garderobeprat» dro mange til Dansens hus i Oslo, men store deler av publikummet besto av kvinner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Litt for enige

Artist Kaja Gunnufsen savnet mer temperatur.

- Jeg var spent på diskusjonen, men den bar preg av at panelet stort sett er litt for enige med hverandre. Det hadde vært mer temperatur dersom vi hadde hatt noen som støtes eller er mot #metoo, sier Gunnufsen til Dagbladet etter debatten.

Hun jobber selv i organisasjonen AKKS Norge, som arrangerte seminaret.

- Det var ingen åpenlyse brannfakler som ble kastet i dag, men jeg vet at det var vanskelig å få folk til å stille i panelet. Dette er jo et minefelt, sier Gunnufsen.

I PUBLIKUM: Artist Kaja Gunnufsen savnet temperatur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I PUBLIKUM: Artist Kaja Gunnufsen savnet temperatur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Paneldeltaker Borgersrud reflekterte blant annet rundt hvordan det å leve av musikk i seg selv kan gi grobunn for kjipe situasjoner.

- Musikkfeltet er jo en kulturbransje hvor man strengt tatt reiser rundt for å sjarmere andre. Det er på mange måter satt at det blir sjekking og at folk ligger med hverandre på turné. Man vil komme borti ubalanserte maktforhold idet artist møter fan. Ingen andre bransjer oppfører seg sånn, men dette må diskuteres og kjennes på i felleskap. Dette handler om at kvinner skal kunne stå fram med sine historier, uttalte Borgersrud under debatten.

Han påpekte at det derfor må endringer til for å komme utfordringene til livs, og kom med et av debattens mest direkte innspill:

- Det er menns ansvar å ikke oppføre seg som en kuk mot damer.

Bevisstgjør unge jenter

- Men #metoo handler ikke om å endre den «onde mannsrollen». Ofte ser man kvinner som frontfigur og stjerner, mens menn er instrumentspillere. For å endre tankegangen må det etablerte endres. Hvordan få flere damer til å spille gitar eller trommer. Hvordan få de inn i band og på spillejobber, sa Borgersrud.

Og det er håp. Kaja Gunnufsen er musikklærer og arbeider nettopp med holdninger blant instrumentspillende jenter mellom 12 og 17 år.

- Jeg prøver å få dem til å fortsette å spille selv om de er jenter, og å vise dem at det er irrelevant hvilket kjønn de er. Det gjelder å normalisere det, sier artisten.

Vanskelig å være uenig

VG-anmelder Sandeep Singh erkjenner at det var få meningsmotstandere i panelet.

- Men er du et oppegående menneske er det vanskelig å være uenig i #metoo, mener jeg. Jeg tror mange menn der ute har begynt å tenke over oppførselen sin og spør seg selv om de er en som faktisk får kvinner til å bli ukomfortable. Jeg har selv hatt den selvransakende prosessen, og har man sagt noe teit på byen for tre år siden, javel, da må man eie det og fokusere på at man nå vet bedre, nettopp på grunn av alle kvinnene som har stått fram med sine historier, sier Singh.

I PANELET: Anmelder i VG Sandeep Singh Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I PANELET: Anmelder i VG Sandeep Singh Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!