Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er merkelig at man må minne Høyre på at kunsten skal være fri

Kaller Widvey inn på teppet.

KRITISERES: SV mener ytringsfriheten er krenket etter at kulturminister Thorhild Widvey selv tok kontakt med styrelederen etter at museumsdirektør Pontus Kyander kalte Frp et nasjonalistparti i vårprogrammet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISERES: SV mener ytringsfriheten er krenket etter at kulturminister Thorhild Widvey selv tok kontakt med styrelederen etter at museumsdirektør Pontus Kyander kalte Frp et nasjonalistparti i vårprogrammet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ytringsfriheten er krenket. Kyander har fått en kraftig reaksjon fra staten, og det kan avskrekke andre fra å ytre seg fritt, sier Sosialistisk Venstrepartis Snorre Valen.

I går skrev Aftenposten at kulturminister Thorhild Widvey personlig tok en telefon med styrelederen i Museene i Sør-Trønderlag, Rasmus Brodtkorp.

Bakgrunnen var at museumsdirektøren ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander, kalte Framskrittspartiet et «nasjonalistparti» i vårprogrammet.

Kyander ble i ettertid refset av direktøren, som skrev i en SMS at «Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette frem til du slutter. Du får det på CV og det bidrar ikke akkurat til å styrke museet. Unødig!» ifølge Aftenposten.

Disiplinering
Nå kaller SV Widvey inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskommite.

- Vi har sendt inn et spørsmål til ministeren, og Karin Andersen tar saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Valen.

Valen mener det er uakseptabelt at kulturministeren griper inn ovenfor en kunstinstitusjon på vegne av et politisk parti. Han sier det er viktigste ikke er hva som ble sagt, men at kulturministeren selv tok telefonen til Brodtkorp.

- Det er disiplineringen av institusjonen. Det er egentlig ikke så viktig med tonefallet. Reaksjonene har blitt opplevd som en kraftig reaksjon. Det er helt uakseptabelt — merkelig å minne Høyre på at kunst skal være fri.

- Uklokt
Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet, sier til Dagbladet at han mener det er uklokt av Kulturdepartementet å ta direkte kontakt i en slik sak.

- Man må være klar over hvilke signaler man sender. Men enn så lenge vil jeg tolke dette i beste mening. Jeg antar det er uttrykk for en lettere nervøsitet fra enkelte, heller enn at vi er på vei mot mindre armlengdes avstand, sier Eckhoff.

Samtidig legger han til at han syntes Kyanders tekst er skivebom.

- Men vi har ytringsfrihet, så det må jo være lov å skrive noe slikt i og for seg, sier han.

Tar selvkritikk
Kulturministeren sier til Dagbladet at hun tar selvkritikk for å ha tatt telefonen til styrelederen.

- Når jeg ser reaksjonene, så ser jeg at dette er et veldig følsomt tema. Saken har tatt av i forhold til det. Jeg lærer hele tiden, og ser nå at slike telefoner også kan bli tolket i feil retning. Men jeg har ikke hatt noen intensjon om å blande meg inn, sier Widvey, og legger til:

- Det var også derfor jeg tok kontakt med styreleder, og ikke direktøren.

Hun presiserer at hun bare var ute etter informasjon da hun ringte Brodtkorp. 

UAKSEPTABELT: SVs Snorre Valen mener det er uakseptabelt at Widvey tok direkte kontakt med styrelederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UAKSEPTABELT: SVs Snorre Valen mener det er uakseptabelt at Widvey tok direkte kontakt med styrelederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var på vei hjem fra Sotsji, da jeg kom på Gardermoen fikk jeg en telefon fra min politiske rådgiver om en potensiell mediesak. Jeg tenkte det var riktig å skaffe mest mulig informasjon om saken for å kunne svare pressen. Siden det var kveld ringte jeg styreleder, fordi jeg tenkte det var riktig nivå.
 
- Hva var det du sa?

- Jeg spurte hva saken egentlig dreide seg om for å skaffe informasjon.

Widvey ønsker ikke å kommentere at SV nå klager henne inn for kontroll- og konstitusjonskommitéen.

Dårlig håndtert
Tone Hansen, direktør for Henie Onstad kunstsenter, sier til Dagbladet at slik hun fortstår saken, er kulturministerens inngripen helt uakseptabel.

- Det har skapt en frykt i museet som har ført til at Paasche har gått løs på en av sine ansatte. Denne kjeden av reaksjoner er helt uakseptabel. Men først og fremt er det veldig dårlig mediehåndtering av en kulturminister som tidligere har vært opptatt av å snakke om frihetsreformen, uten å egentlig gå så mye inn på ha den innebærer. Det er problematisk når de lanserer et slikt begrep som de overlater til andre å fylle, sier hun, og legger til:

- Som direktør setter jeg pris på en åpen diskusjon, så det fint om vi får en regjering som er villig til å ta diskutere kultur mer.

Også museumsdirektør ved KODE-museene i Bergen, Karin Hindsbo, er kritisk til samtalen.

- En museumsdirektør må få lov til å ytre seg. Det må være lov å lage kunstnerisk program som er kritisk til regjeringen. Det er det som kalles demokrati. Men synes også en institusjon er forpliktet til å kvalitetssikre det som skrives i programmet.

Saken oppdateres

 

- UKLOKT: Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff,  mener Kylanders tekst var skivebom, men mener det var uklokt av kulturministeren å selv gripe inn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- UKLOKT: Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, mener Kylanders tekst var skivebom, men mener det var uklokt av kulturministeren å selv gripe inn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart