HAR BEKREFTET FORHOLDET: «Skam»-stjerna Ulrikke Falch og «Ex on the Beach»-deltaker Henrik Elvejord Borg har blitt kjærester. Foto: Andreas Fadum / Se og hør, Toke Mathias Riskjær / Discovery
HAR BEKREFTET FORHOLDET: «Skam»-stjerna Ulrikke Falch og «Ex on the Beach»-deltaker Henrik Elvejord Borg har blitt kjærester. Foto: Andreas Fadum / Se og hør, Toke Mathias Riskjær / DiscoveryVis mer

Det er mye lettere å være kritisk enn å være rettferdig

Du på Jodel som uttaler deg om andres kjærlighetsliv og mener Ulrikke Falch er «dobbeltmoralsk», det er surmaga drittunger som deg som er galt med det norske samfunnet.

Meninger

Tidligere statsminister i Storbritannia Benjamin Disraeli skrev: «Det er mye lettere å være kritisk enn å være rettferdig».

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Jodel står i fyr og flammer. Ulrikke Falch, hele Norges kjæledegge og justice warrior har blitt sammen med «Ex-on the Beach»-Henrik.

Ulrikke har tatt sine kamper og bitt fra seg som en hund med rabies de siste årene. Listen over personer hun har kranglet/diskutert med inneholder profiler som Sophie Elise, Mads Hansen, Stian Lothe, Siv Jensen, Kristine Ullebø og Trine Eilertsen.

Hun sloss som en tungvektsbokser i starten sin av sin karriere, som pøser ut tunge slag mens hun fortsatt er ung nok til å tåle det hun får tilbake. Hun har diskutert kulturell appropriasjon, kroppspress, kvinners rettigheter. Hun har brukt sine Some-kanaler til mildt sagt kontroversielle kampanjer og blir hyllet som en av de virkelige stemmene i min generasjon.

For å være helt ærlig har jeg irritert meg over Ulrikke, hun er en helt vanlig jente som har en stemme kjønnsforskere og sosiologer bare kan drømme om. Hvorfor skal hun få mene noe? Hvorfor skal hennes mening vektlegges i det offentlige ordskiftet?

Svaret er nettopp fordi hun er en helt vanlig jente. Ikke politiker, ikke forsker. Det er en guds gave hver gang vi får tildelt offentlige personer som faktisk mener noe og kan forkynne både tanker og kunnskap.

Jeg, som en middels (minus) kjent person kjenner selv på ansvaret jeg har til å forkynne mine meninger, det norske mediebildet flyter over av influencere/kjendiser som ikke mener noe om noen ting som helst.

Vi ser at høyreradikale er på fremmarsj i hele Vesten, vi har fremmedfrykt i regjeringen og det «trygge vesten» vi har levd i siden den kalde krigens slutt virker å være i rask oppløsning – sist manifestert ved at en russisk spion ble arrestert på Stortinget her om dagen.

Utallige sanksjoner mot Russland, annekteringen av Krim, Donald Trump i USA, Boris Johnson/Theresa May/Brexit i Storbritannia, Marie Le Pen i Frankrike, flyktningkrise i Tyrkia, nynazismens oppsprang i Tyskland, ødeleggelsen av Syria, vrakingen av Iran-avtalen, vrakingen av Parisavtalen, Israel fortsetter å herje i Palestina, Sverigedemokraterna er plutselig blitt et av Sveriges største partier og jeg kan fortsette til sola står opp igjen i morgen.

Vi lever i en usikker verden med mørkere framtidsutsikter enn på flere år, og hva gjør ungdommen? De som burde stå i barrikader foran Stortinget, sultestreike og gjøre opprør mot alt det jævlige i verden? Hva gjør egentlig fremtidens voksne? De ser på «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel».

«Ex on the Beach» ja, skandaleprogrammet hvor norsk ungdom vanærer seg selv gjennom sex på tv, krangling og høy alkoholføring. Jeg inviterte faktisk Henrik til å gjeste podkasten min hvor vi diskuterte fenomenet reality-tv og folks ønske om å bli sjokkert.

Vi kom ikke til noen ensidig konklusjon, men et av temaene vi kom inn på var dagens ungdom og forventningene de møter. Vår generasjon har, i en mye større grad et ytre press på oss enn det forrige generasjon hadde. Et mye større press enn det noen av dere gamlinger (sorry) noensinne blir å forstå.

Sosiale medier og synligheten det har medført seg gjør at alle, fra de du gikk på barneskolen med til de du møter i voksen alder nesten kronologisk kan følge ditt liv og dine valg. Fem kilo opp, fem kilo ned? Kjæreste? Sluttet på skolen?

Selvfølgelig kan man velge å ikke delta i hysteriet, men da tar man samtidig valget om å ikke delta i den sosiale interaksjonen som faktisk legger mye av grunnlaget for ditt sosiale liv. Man setter seg på utsiden.

Ingen (i hvert fall ikke vanlige mennesker) ønsker å fremstille livet sitt på noen annen måte en suksessfullt. Ingen vil naboen skal høre når du krangler med kona og bygget på samme premiss viser alle bare det gode fra livet sitt på sosiale medier. Dette skaper en selvforsterkende negativ spiral som gjør at alt vi unge ser er andre sine «perfekte liv».

Det ytre presset ungdom føler på, tror jeg, gjør at man ønsker å flykte litt fra alt det sosialt akseptable. En har lyst å stå på bordet, drikke seg drita og kanskje hooke med hvem en vil uten at det skal være på alle sosiale medier 10 sekunder etterpå. Vi hører på russemusikk om «horer» og digger TIX som om han var vår Bob Marley.

Ironisk nok ved å leve ut sine fantasier gjennom reality-tv skaper man profiler som igjen forsterker inntrykket av det perfekte, ved å gjøre som Henrik å dyrke et kroppsideal som er uoppnåelig for de fleste unge menn. Man bidrar til en seksualisering av samfunnet som spytter Ulrikke Falch og alt hun står for rett i panna.

Likevel, Henrik er en ganske smart gutt. Han gikk inn i en realityserie hvor hele ens overlevelse i serien og dermed hva en får ut av selve oppholdet, baserer seg på hvor mye skandaler man lager.

I «Ex on the Beach» drikker de alkohol hver dag, vær innforstått med det. Ikke bare forventes det at du skal lage drama for at du skal få bli værende på programmet, men du er til og med ruset under store deler av produksjonen. Deltagerne i «Ex on the Beach» befinner seg i en kunstig situasjon vanlige mennesker ikke kan forestille seg.

Du har både insentiv (overlevelse) og middelet (alkohol) til å være den potensielt verste versjonen av deg selv, at Henrik har kommet med mindre hyggelige karakteristikker av andre deltagere og har sagt ting som kan oppfattes som nedlatende mot kvinner ... vel, i min bok er han i hvert fall unnskyldt.

Jeg for min del kan bare forestille meg hvor gæren jeg skulle blitt i hodet av å være på Mauritius i to måneder med den gjengen der. Uansett så har det skint gjennom i ettertid at Henrik, uansett hvordan han måtte fremstå på «Ex on the Beach», faktisk er en ganske oppegående og fin gutt.

Norsk ungdom drikker mindre og er mer politisk aktive enn sin foreldregenerasjon. Norsk ungdom mener samtidig i litt mindre grad enn sin foreldregenerasjon at demokrati er viktig. Norsk ungdom bruker millioner på russebuss og idoliserer kvinnefiendtlig musikk. Norsk ungdom elsker SKAM som er motsatsen til horemusikk og «Ex on the Beach». Poenget er at norsk ungdom for øyeblikket befinner seg i en eller annen identitetskrise som verken sosiologer eller politikere klarer å forstå seg på.

Henrik og Ulrikke er to motpoler som representerer vidt forskjellige deler av norsk ungdomskultur. Henrik med fyll og sex. Ulrikke med kvinnekamp og samfunnsengasjement. Uavhengig av hverandre har de funnet ut at akkurat de to har lyst å dele sin tid med hverandre. Sammen tror jeg de kan snakke til norsk ungdom på en måte få andre kan.

Mange ser på hele forholdet som en «mannssjåvinist» vant igjen-situasjon fordi han fikk jenta som prinsipielt er imot så mye av det han representerer. Hvorfor ikke snu det? Kanskje det er feministen som har gjort det helt store og omvendt mannssjåvinisten? Eller kanskje ingen av dem omvendt noen ting som helst og de bare liker hverandre?

Nasse Nøff spurte en gang Ole Brumm: «hvordan staver man kjærlighet?», hvorpå Ole Brumm svarte: «Man staver den ikke, man føler den».

Du på Jodel som uttaler deg om andres kjærlighetsliv og mener Ulrikke Falch er «dobbeltmoralsk» fordi hun ikke har funnet seg en fyr med hipsterbriller og skjegg på Blindern, det er surmaga drittunger som deg som er galt med det norske samfunnet.

Med det vil jeg avslutte denne kronikken der jeg startet den: «Det er mye lettere å være kritisk enn å være rettferdig».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.