DEBATT

Antisemittisme

Det er èn grunn til å bekjempe jødehatet

Det er IKKE fordi det er synd på jødene.

80 ÅR: Det er blitt sagt av både statsråder og statsminister; det er ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittismen, men storsamfunnets. For å bekjempe antisemittismen må vi først riste av oss berøringsangsten for begrepet, skriver innsenderen. Bilde fra markeringen i Oslo i 2018, til minne om Krystallnatten i 1938. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
80 ÅR: Det er blitt sagt av både statsråder og statsminister; det er ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittismen, men storsamfunnets. For å bekjempe antisemittismen må vi først riste av oss berøringsangsten for begrepet, skriver innsenderen. Bilde fra markeringen i Oslo i 2018, til minne om Krystallnatten i 1938. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er fordi antisemittismen gjør oss usiviliserte. Likegyldigheten dreper oss.

Fredsprisvinner Martin Luther King jr. Har sagt: «In the end we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends».

Man kan godt dele de likegyldige inn i to kategorier; de bevisst likegyldige og de bevisstløse. Uansett hvilken kategori man befinner seg i, er de likegyldige nødvendige bidragsytere til trakassering av enkeltpersoner eller grupper. De likegyldige er ofte den tause majoriteten. Sivilt mot, eller rett og slett mot, er nødvendig for å komme ut av likegyldig-gruppen.

På den internasjonale Holocaustdagen 27. januar markerte man at det var 75 år siden frigjøringen av Auschwitz. Man gjentok forsettet om Aldri igjen og forpliktelsen om å huske. Forpliktelsen om ikke å glemme det industrielle folkemord på Europas jøder, oppfyller man ved å undervise hver generasjon. Forsettet om Aldri igjen, innfrir man ved å bekjempe antisemittisme på daglig basis. Hver gang den dukker opp. Dette betinger at man ser det og gjenkjenner det.

Det kan imidlertid virke som om det norske samfunnet har en blind flekk for antisemittisme. Dette inkluderer en tilbøyelighet til å bortforklare antisemittisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer