Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er nå du bør vurdere å slette Facebook-kontoen din

Idyllen som brast.

Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da nyheten sprakk i mars i år om at påvirkningsbyrået Cambridge Analytica hadde fått tilgang til sensitive persondata fra Facebook for å skreddersy sin kampanje for Donald Trump, var skandalen et faktum. Hadde verdens største sosiale medium bidratt til å sikre Trump seieren ved å gi tilgang til sitt enorme persondata-arkiv? Dette, i tillegg til nyheten om at russiske kontoer hadde brukt plattformen til å forsøke å påvirke det amerikanske valget, vokste seg til en enorm omdømmekrise for selskapet. Politikere på begge sider av Atlanterhavet krevde svar fra Facebook-sjefen, Mark Zuckerberg. Plutselig snakket folk om å slette kontoene sine, til dette nettverket som mange av oss et blitt nærmest avhengige av i våre sosiale liv.

Hvis det ble med snakket, er det egentlig større grunn til å vurdere handling denne gangen. Facebook-saken som New York Times publiserte i forrige uke er verre enn den opprinnelige skandalen. Det er som det pleier å være: It's not the crime, it's the cover up!

Times-artikkelen viser i detalj hvordan toppsjefene i Facebook - Zuckerberg og hans makker Sheryl Sandberg, skal ha blitt gjort oppmerksomme på problemene med russiske kontoer, men likvel trenerte oppryddingsarbeidet i selskapet og forsøkte å holde det unna offentligheten, helt til styret fikk vite omfanget og skjelte ut de to feterete og profilerte toppsjefene etter noter. Og hvordan selskapet i det skjulte siden gikk løs på en aggressiv kampanje mot kritikerne. Den du kanskje la merke til selv, hvor Mark Zuckerberg med mild stemme sier hvordan selskapet jobber for å gjenskape plattformen til «det den var bygget for - å knytte folk nærmere hverandre», var glansbildet.

Facebook har egentlig blitt tatt i det vi selv daglig gjør oss skyldige i på deres plattform. Å bruke den til selviscenesettelse, hvor vi gjerne framstiller oss selv, våre liv og meninger i et mest mulig fordelaktig lys. Turbilder med barna på Facebook, mens vi kjefter på dem neste øyeblikk.

Facebooks versjon av dette har vært å hyre inn et pr- byrå i Washington med sin egen, tvilsomme nyhetskanal hvor de publiserte artikler som undergravde kritikeres tillit, inkludert milliardæren og filantropen George Soros. Hårreisende nok også ved å delegitimere kritiske organisasjoner som mottok støttet av Soros, en klassisk taktikk fra sterkt høyreorienterte aktivister og regimer. Semi-fascistiske hundefløytesignaler fra verdens selverklært koseligste sosiale medium? Lyden vi hører er også en annen; av idyllen som definitivt brast.

Selv kritikere og analytikere har forstått Facebooks problemer som voksesmerter, et resultat av at selskapet ikke hadde oversikt eller kontroll over hva de hadde skapt. Nå viser det seg at tolkningen var for velvillig. Det viser hvor mye tillit Facebook har hatt, og at omdømmet nå står foran en kraftig korreksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!