Trafikklyset sørger for at veksten bare kommer der lusenivået er innenfor naturens egen tålegrense, skriver fiskeriministeren om det nye systemet. Foto: NTB scanpix
Trafikklyset sørger for at veksten bare kommer der lusenivået er innenfor naturens egen tålegrense, skriver fiskeriministeren om det nye systemet. Foto: NTB scanpixVis mer

Det er naturens tålegrense som skal sette grenser for oppdrettsnæringens vekst

Derfor innfører vi et vekstsystem med en luseindikator som bygger på trafikklysprinsippet.

Meninger

Lederen i Dagbladet den 8. juli viser at redaksjonen ikke kan ha lest stortingsmeldingen om vekst i lakse- og ørretoppdrett, som ble behandlet i Stortinget i juni. Helt misvisende påstås det at jeg kun er opptatt av vekst, og at luseproblematikken er noe jeg tar lett på.

Det er naturens tålegrense som skal sette grenser for oppdrettsnæringens vekst. Derfor innfører vi et vekstsystem med en luseindikator som bygger på trafikklysprinsippet. Der det lyser grønt, vil det være mulig å vokse. Gult lys er et varsel om at ting ikke er som de skal og at produksjonen må fryses, mens rødt lys betyr reduksjon i produksjonskapasiteten.

Miljøsituasjonen er ulik langs kysten. Noen steder er det ikke rom for vekst. Trafikklyset sørger for at veksten bare kommer der lusenivået er innenfor naturens egen tålegrense. I næringen omtales jeg gjerne som den fiskeriministeren som har innført de strengeste miljøkravene noensinne. Det blir derfor veldig merkelig at Dagbladet - under vignetten «luseministeren» - forsøker å fremstille det som om jeg tar lett på dette.

Det nye systemet vil stimulere til å investere i miljøvennlig produksjonsteknologi og produksjonsformer. Vi trenger å få mer fart på nødvendig forskning og utvikling. Skal vi få næringen til å ta tunge investeringer må de, og banken deres, ha sikkerhet for at investeringene betaler seg. Med det systemet vi foreslår vil oppdretteren vite hva de måles på

Lakselus er i dag det største hinderet for økning i produksjonen. Jeg vet at det foregår mye godt arbeid i næringen for å redusere problemet, men bruken av lakselusmidler og utvikling av resistens gir grunn til bekymring. Havbruksnæringen kan ikke fortsette å bruke kjemiske behandlingsmetoder slik de har gjort den siste tiden.

Vilkårene, som også er knyttet til det siste tilbudet om 5 prosent vekst, gir et tydelig signal om at vekst må være miljømessig forsvarlig. Mattilsynet har også satt i verk tiltak overfor anlegg som over tid har vist at de har problemer med å overholde regelverket. Det blir gjort en stor forskningsinnsats for å knekke «lusekoden». Næringen må komme over dette hinderet, på samme måte som de har håndtert andre store utfordringer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.