Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Det er nødvendig å stoppe skjenkingen i Oslo!

Noe annet ville vært uansvarlig.

BYRÅD: Derfor er det nå forbudt å servere alkohol av hensyn til innbyggerne, enten disse er ansatte eller gjester.
BYRÅD: Derfor er det nå forbudt å servere alkohol av hensyn til innbyggerne, enten disse er ansatte eller gjester. Vis mer
Meninger

For å hindre smittespredning av Covid-19 vedtok Helsedirektoratet en forskrift 12.03.2020 hvor de innførte forbud mot og stengning av en rekke tilbud, blant annet serveringssteder, kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre, svømmehaller, fysioterapi, psykologer og logopeder for å nevne noen.

For serveringsbransjen ble det imidlertid gitt en åpning for unntak for steder hvor det foregår servering av mat og som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand. Helsedirektoratets forskrift var utgangspunktet for at Oslo kommune fra søndag 15. mars innførte innskrenket åpningstid til klokka 21.00 og at det kun er de serveringssteder som serverer mat, har eget kjøkken og som praktiserer bordservering som kan ha åpent. Da heller ikke dette var tilstrekkelig vedtok byrådet fredag 20. mars å forby alkoholservering, men hvor bransjen fikk ytterligere en sjanse til å innrette seg før vedtaket eventuelt ble iverksatt. Vedtak ble iverksatt lørdag 21. mars fra klokka 20.30.

De aller fleste serveringssteder stengte dørene umiddelbart etter at Helsedirektoratet fattet sitt vedtak. Bransjen forstår selvfølgelig at det er svært vanskelig å drive serveringsvirksomhet på en helsemessig forsvarlig måte i den situasjonen vi nå er i.

Derfor har de tatt ansvar og er med på dugnaden, vel vitende om at virksomheten deres går svært vanskelige økonomiske tider i møte når nå inntektene forsvinner. All ære til dere.

For byrådet i Oslo er det viktig å opprettholde et mattilbud i hovedstaden for dem som av ulike grunner ikke kan lage mat hjemme eller for ansatte i samfunnskritiske funksjoner som må arbeide til andre tider og trenger mattilbudet i byen vår.

Det er også normalt sett helt greit å ta seg et glass øl eller vin til maten. Hovedproblemet den siste halvannen uke har vært at de stedene som har hatt åpent i hovedsak selger alkohol, ikke mat, slik Helsedirektoratets forskrift forutsetter. Næringsetatens observasjoner viser at det er vanskelig å praktisere avstandsreglene, og at dette forsterkes med høyt alkoholinntak hvor gjester blir mer uforsiktig i omgang med andre gjester og ansatte.

Fredag 20. mars kom byrådsleder Raymond Johansen med en sterk appell til de få serveringsstedene som holdt åpent, og ikke overholdt pålegg og regler. Byrådsleder ga disse en siste sjanse. Han trakk frem det gule kortet, i håp om å slippe å dele ut det røde. Likevel gjorde kommunens kontrollører funn som viste at situasjon ble forverret, fremfor bedret på lørdag. Stedene som ikke forholdt seg til reglene skjerpet seg ikke, og flere valgte å åpne igjen. Det er alvorlig.

Til de som mener at aktører som overholder påleggene burde fått lov til å holde åpent: Ja, det er sikkert noen steder som serverer mat og som gjør så godt de kan for å overholde avstandsreglene. Men all erfaring fra kontrollene som er gjennomført er at det er svært vanskelig å overholde avstandskravene. Gjester sitter tett og det er ofte også for mange gjester til stede. Vi tar derfor ikke sjansen på å la alkoholserveringen fortsette, av hensyn og omsorg til Oslos innbyggere fordi smittefaren er for stor.

For å ta et annet eksempel: Helsedirektoratet har også stengt alle kulturarrangementer. Man kan godt tenke seg at det finnes kulturarrangører som ville klart å gjennomføre sitt arrangement uten å utgjøre en smitterisiko. Men det er vanskelig å ha en forhåndsvurdering om hvorvidt du vil klare det eller ikke. For ikke å risikere at det kan skje i fremtiden har helsemyndighetene valgt å innføre forbud.

Det Oslo Høyre tar til orde for er at 1280 skjenkesteder i Oslo kan åpne dørene igjen. For ved å akseptere at de ca 50-60 stedene som har holdt åpent skal fortsette å ha åpent, må man også akseptere at de resterende drøyt 1200 skjenkestedene åpner sine dører igjen. Noe annet ville i tilfelle være grov forskjellsbehandling og konkurransevridning. Jeg tror de aller fleste ser at smitterisikoen ved en slik situasjon er altfor stor. Det kan legges til at vi får mange tilbakemeldinger fra seriøse aktører som støtter og ønsker stenging.

Næringsetatens kontrollører har gjort en fantastisk innsats den siste drøye uken med å observere byens utesteder. Men disse utsettes også for smittefare på utesteder hvor de kommer tett på både gjester og ansatte.

Kommunens vedtak om å forby alkoholservering er gjort etter anbefaling fra smittevernoverlegen i Oslo. Statsråd Monica Mæland sa før helgen: «Helgen er på vei, våren er på vei, og normalt sett ville gatene vært fulle av mennesker. Noen ville kanskje tatt årets første utepils, og noen ville dratt på fest. Men dette er ikke tidspunktet for å slutte å høre på rådene våre.». Det er summen av våre handlinger som bestemmer hvor fort vi kommer ut av krisesituasjonen vi nå er i.

Det er fortsatt mulig å få kjøpt mat i hovedstaden, men i den situasjonen Oslo, landet og verden nå befinner seg i, mener jeg det ville vært uansvarlig å ikke lytte til samstemte råd fra smittevernoverlegen, nasjonale helsemyndigheter og landets regjering. Derfor er det nå forbudt å servere alkohol av hensyn til innbyggerne, enten disse er ansatte eller gjester.

Hele Norges coronakart