Anmeldelse: Sissel Gran - «Inni er vi alltid unge»

Det er noe dritt å bli gammel

Sissel Grans innsiktsfulle aldringsmeditasjoner er til dels skremmende lesning.

SOM SIN MOR: I Sissel Grans nye bok «Inni er vi alltid unge» skildrer hun scener fra eget liv hvor hun stadig oppdager at hun blir mer lik sin egen mor. FOTO: Agnete Brun
SOM SIN MOR: I Sissel Grans nye bok «Inni er vi alltid unge» skildrer hun scener fra eget liv hvor hun stadig oppdager at hun blir mer lik sin egen mor. FOTO: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Alderdommen er ikke en kamp, alderdommen er en massakre», skriver Philip Roth i romanen «Hvermann» (2008). Mens en aldrende Michelangelo skal ha fastslått følgende: «Jeg er nedbrutt, uthult, forvridd av mine lange arbeidsøkter. [...] Ansiktet mitt ligner på et fugleskremsel».

Sitatene er hentet fra Sissel Grans «Inni er vi alltid unge», og tyder på at det ikke er så lystelige utsikter for de fleste av oss. Forventet levealder har nemlig økt med 30 år siden 1900.

Det betyr at vi vil tilbringe en økende grad av livet som gamle, noe som stemmer dårlig i en tid som i så stor grad hyller ungdommeligheten. Og i en kultur som til dels forakter skrantende kropper og rynkete fjes, og som forbinder aldring med en samfunnsbyrde, godt hjulpet av skremselspropagandaen rundt det som kalles eldrebølgen.

Noe dritt å bli gammel

Det er mulig det er tilfeldig. Det er kanskje snakk om en trend. Men dette er andre bok på rappen jeg leser om alderdom. Sist uke var det Barbara Ehrenreichs nyoversatte «Naturlige årsaker. Hvordan vi ofrer livet for å leve lenger». Også Tor Age Bringsværd slipper i disse dager en bok om alderdommen, «Mens jeg har dere her». Der den åtti år gamle forfatteren fastslår at det er noe dritt å bli gammel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer