- Det er noe intimt med privat trener

Ari Behn bruker egne erfaringer i trekantdrama.

Leseprøve:  Ari Behn kom rett fra ferie på Mauritius, til Rogaland Teater og den første leseprøven på «Treningstimen». Nå har han akkurat hørt Svein Solenes (fra venstre), Kikki Stormo, Espen Hana og regissør Kim Sørensen lese seg gjennom stykket som blir hans debut som dramatiker. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Leseprøve: Ari Behn kom rett fra ferie på Mauritius, til Rogaland Teater og den første leseprøven på «Treningstimen». Nå har han akkurat hørt Svein Solenes (fra venstre), Kikki Stormo, Espen Hana og regissør Kim Sørensen lese seg gjennom stykket som blir hans debut som dramatiker. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

STAVANGER (Dagbladet): - Det har vært et av de fineste, mest brutale og lengste døgnene i mitt liv.

Ari Behn lener seg tilbake i stolen og drar hånda gjennom hårmanken.
- Det handler om kaos og kontroll. Om det overflatiske og det som dukker opp når vi pirker litt i overflaten. Om iscenesettelse av oss selv, forteller han.

«Treningstimen» blir beskrevet som en burlesk komedie. «Et utleverende kammerspill og en trekantfarse om selviscenesettelse, forgjengelighet og lek med klisjeer».

Ari Behn skrev stykket i 2008, men først i mars får «Treningstimen» sin urpremiere. Behn forteller at det ikke er tilfeldig at stykket tar utgangspunkt i forholdet mellom klient og personlig trener.

- Ja, jeg har en personlig trener. Det er jo veldig i tiden. Men det er noe forunderlig med dette at man betaler for at et menneske skal piske deg og gi deg ros. Man blir pisket av sin egen slave. Det er noe intimt ved relasjonen som, fordi den er så fysisk, også kan gjøre den nærere enn relasjonen man har til sin nærmeste. Det ligger en samfunnskommentar i stykket, sier Behn.

Trener seg til comeback Handlingen i «Treningstimen» er lagt til den herskapelige villaen til Anton Sommers og kona Lydia Behren. Sommers, en kriminell narkobaron med kontakter i mafiaen, har leid en personlig trener til sin kone som skal gjøre comeback som skuespiller etter et sammenbrudd.

- Hun er en feiret diva og celebritet som skal trenes tilbake til et comeback. Men det er et spill i spillet. Det blir et spørsmål om hvem som trener hvem, sier Behn.

Teatersjef Arne Nøst antok stykket uten å vite hvem som hadde skrevet det, en detalj dramaturg Kristian Lykkeslet Strømskag bevisst valgte å utelate. Behn forteller at det var befriende å vite at teksten ble antatt anonymt.

- Navnet mitt skygger ofte for teksten. Jeg kunne jo skrevet under pseudonym, men det gjør jeg ikke. Jeg er jo den jeg er.

- Står du som dramatiker like fritt som dine kolleger når det gjelder å skildre samfunnet?

- Det morsomme er at jeg alltid har skrevet de tekstene jeg har hatt lyst til å skrive. Jeg opplever at det ofte er mediene og kritikerne som prøver å begrense meg.

Nationaltheatret neste? Ari Behn debuterte som forfatter med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. I «Vivian Seving etc.» tok han et oppgjør med flere virkelige personer, deriblant Carl-Erik Grimstad, tidligere soussjef på slottet. Behn avviser imidlertid at karakterene i «Treningstimen» er basert på virkelige personer.

- Det var et par i min forrige utgivelse, men ikke denne gangen. En av karakterene i stykket er en skuespillerinne som har trukket seg tilbake, så det er lett å lese ting inn i teksten, sier Behn.

Personlig trent: Ari Behn har personlig trener i likhet med Kikki Stormo, Espen Hana og Svein Solenes, de tre skuespillerne som skal fylle rollene i «Treningstimen». I går møttes de før første gang til leseprøver i Stavanger. Foto: Lars Eivind Bones
Personlig trent: Ari Behn har personlig trener i likhet med Kikki Stormo, Espen Hana og Svein Solenes, de tre skuespillerne som skal fylle rollene i «Treningstimen». I går møttes de før første gang til leseprøver i Stavanger. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Forfatteren har flere ganger uttalt at han ønsker å satse på en karriere som dramatiker.

Til Dagbladet forteller Behn at han jobber med et nytt teaterstykke som kan være aktuelt for Nationaltheatret. I tillegg er han i gang med en novellesamling som «forhåpentligvis blir klar i løpet av året».

Roser Ari Behn Stormo og Solenes har hatt personlig trener siden november. Målet er å nå toppformen før urpremieren på stykket.

- Vi var ganske spente før prøven i dag, men Ari Behn har gjort en fantastisk jobb. Dette er jo upløyd mark, så det er veldig spennende å få tolke rollene for første gang, sier Stormo.

Også Espen Hana er begeistret for stykket.

- Jeg har jo lest Aris bøker, og det var gledelig å lese manuset og få en bekreftelse på at det er veldig bra. Ari er et friskt pust som vi trenger. Han har skrevet en monolog som virkelig sitter i kjeften min.

Skuespilleren har også erfaring med personlig trener, men sluttet å møte opp til treningstimene da han innså hvor knallhardt treningsregimet faktisk var.

- I «Treningstimen» spiller jeg en bad guy som driver med import av narkotika. Han har avsindig mye penger og sannsynligvis avsindig dårlig smak, sier Hana.