59,5 millioner mennesker i verden er på flukt. En femtedel av disse kommer fra Syria. Når skal norske politikere ta grep? Spør kronikkforfatterne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
59,5 millioner mennesker i verden er på flukt. En femtedel av disse kommer fra Syria. Når skal norske politikere ta grep? Spør kronikkforfatterne. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Det er nok av hjerterom i Norge

Norske politikere har hatt god nok tid på å våkne, nå trenger vi handling!

Meninger

"Hei, jeg er Nidal, jeg er seks år, og kom fra Syria for åtte dager siden. Hva jeg husker derifra? Avskalling, og eksplosjoner." Sånn starter fortellingene til millioner av syrere på flukt. Likevel sitter noen av oss her, i verdens rikeste land og diskuterer hvor vi skal plassere de 8000 vi har takket ja til. Eier vi ikke skam?  

Norge står ovenfor livsviktige og akutte valg, mens Europa skriker "hjelp oss" diskuterer vi om ropene vi først hørte for fire år siden egentlig angår oss? Vi har hatt god tid på å våkne, gni oss i de trette norske øynene våre og spørre oss selv hvor mye plass vi har i kvadratmeter, hjerterom og politisk kapital. 

59,5 millioner mennesker i verden er på flukt. En femtedel av disse kommer fra Syria. 0,7 promille av Syriske flyktninger har Norge forpliktet seg til å ta imot. Det er bare noen få hull i veien. Siv Jensen ber landets kommuner si nei til å hjelpe mennesker i nød. Har FrP glemt nestekjærligheten de alltid har vært så opptatt av? Det er ikke lenger et spørsmål om vi gjør menneskeliv til tall, men om vi gjør holdninger til statistikk.  

Vi er alle enige om at bildene vi ser er fryktelig og hjerteskjærende, det er bilder som gir oss ansvar til å mene og si noe, ingen kan lengre gni seg i øynene og spørre seg hva vi så. Likevel sier 1,9 millioner nordmenn nei til å ta i mot 8000 syriske flyktninger. Samtidig legger vi byrden på EU. Tre av fem nordmenn vil at EU skal gjøre mer, men vi er ikke engang en del av unionen.  

Hva holder oss tilbake? er det troen på hjelp i nærområdet, eller er det den gammeldagse overveldende følelsen av likegyldighet og frykt som stopper oss. Kanskje er det lettere å gi penger enn å se muligheter, for hvilke muligheter er det du ser? Syrias naboland har tatt i mot 95 prosent av flyktningene som har forlatt Syria. Dette er land som har manglende struktur, enorme folkemengder og som fremdeles sliter med destabilisering etter den arabiske våren, og da har vi ikke engang nevnt plassproblematikken. Dette er land som trenger vår økonomiske støtte, men vi kan ikke bruke den støtten som en hvilepute for alltid, det er ikke plass til alle der.  

Hjerterom er det nok av i Norge, men vi må vel være realistiske, å innse vårt rike land ikke har plass og muligheter for alle? For i dette landet har vi jo bare 77 000 kvm per innbygger, noe som tilsvarer 1000 standard 3-roms leiligheter, eller alle de tomme kontorlokalene i Kristiansand kommune.  

Hva er vi mest redd for at skal skje? Er det manglende oppfølging, en plass å bo, manglende sysselsetting eller et spørsmål om tap av inntekter i Norges fremtid/nåtid? Var det det som skjedde den gangen 40 000 flyktninger kom fra Somalia? Fremdeles er 2,3 millioner Somaliere på flukt, men vi hjalp en del, og fremdeles får flyktninger fra Somalia opphold i Norge. Har dette gått ut over sysselsettingen?  Langt i fra! Tall fra SSB vitner om en sysselsetning både blant Somaliere og de øvrige innvandrere på 63,4 prosent dette er kun 5 prosent lavere enn hva tallet er for hele landets befolkning. Dette gir økte skatteinntekter, og heldigvis et mer mangfoldig samfunn.    

Så hva mener du kjære politiker? du som er min stemme ut mot verden og inn i lokalsamfunnet. Hvordan mener du at vi skal løse dette, og hvorfor har du ikke allerede gjort mer?  

Er det ikke på tide å få fingrene bort fra kalkulatoren, sette seg ned og lage en plan som dere, for en gangs skyld, kan gjennomføre? Nidal og vennene hans har ikke all verdens med tid, går de først ombord i en båt over Middelhavet, verdens dødeligste sjøvei, er sjansen for å kommende levende over den, særdeles liten.

Det er ditt valg, det er du som må handle og det er det er på tide å gjøre det.  

"Min beskjed til verden? Krigen i Syria bør stoppe, så vi kan dra tilbake til landet vårt."  - Nidal 6 år

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.