Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er nok en godt bevart hemmelighet, men Hadia er også veldig morsom

Bak kulturministerens tøffe og tydelige fasade finnes mykere sider.

GOD BLANDING: Norges nye kulturminister Hadia Tajik beskrives som profesjonell, tydelig og tøff, samtidig som venninnene avslører at hun også er morsom, støttende og en god lytter.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
GOD BLANDING: Norges nye kulturminister Hadia Tajik beskrives som profesjonell, tydelig og tøff, samtidig som venninnene avslører at hun også er morsom, støttende og en god lytter. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Husklynga Bjørheimsbygd utenfor Stavanger teller knapt 600 sjeler, men kan skryte av å ha fostret opp en gullolympier - terrengsyklist Gunn Rita Dahle Flesjå - og nå landets første muslimske statsråd.

Kulturminister Hadia Tajik (29) er datter av Bjørheimsbygds aller første innvandrerfamilie og den yngste som noensinne har sittet ved Kongens bord.

Hennes mor drev kolonialforretningen Alis kolonial - oppkalt etter Hadias bror - helt til familien brøt opp og flyttet nærmere farens sveiserjobb i Stavanger i 2001.

Da hadde datteren allerede vært leder i det lokale AUF-laget, vært journalistvikar i Aftenposten, redigert antologien «Svart på hvitt» med artikler av unge innvandrere og refset hovedstadens kriminelle gjenger i et intervju med Dagbladet.

- Tydelig og tøff - Jeg husker hun reiste seg på et møte hos AUF i Rogaland og var veldig uenig i noe jeg hadde sagt. Hun var ekstremt tydelig og veldig tøff - og hun hadde et godt poeng. Jeg tenkte at denne dama, hun er bra!, sier Gry Larsen, den gangen AUF-leder, nå statssekretær i UD.

Det var Larsen som i 2006 tipset arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen om det politiske talentet da Hanssen var på leting etter en politisk rådgiver.

Den jobben fikk Tajik, 23 år gammel og nyutdannet journalist. Det ble starten på en karriere i regjeringsapparatet som også har omfattet Statsministerens kontor og justisdepartementet.

- Gledens dag NRK-kjendis Noman Mubashir husker Tajik fra et skrivekurs han holdt i regi av Antirasistisk senter i Oslo i 1999.

- Blant de femten-tjue kursdeltakerene pekte det seg ut ei smilende jente med store øyne. I pausen kom hun bort til meg og sa hun ville bli journalist som meg, sier Mubashir.

De to er i ettertid blitt gode venner.

PÅ SLOTTSPLASSEN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med den nye kulturministeren Hadia Tajik foran slottet fredag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
PÅ SLOTTSPLASSEN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med den nye kulturministeren Hadia Tajik foran slottet fredag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- At Hadia nå er blitt kulturminister er en gledens dag for det flerkulturelle Norge. Hadia er utrolig dyktig og et forbilde for mange unge jenter. Men jeg skulle likt å se henne slippe seg mer løs - jeg synes hun skal melde seg på «Skal vi danse», sier Mubashir.

Satte Ari på plass Tajik beskrives gjerne som frittalende, og uredd for å si det hun mener. Nettopp det gjorde hun da forfatter Ari Behn hadde forelest under et skriveverksted for minoritetsungdom i Oslo, der hun deltok.

Etter forelesningen gikk hun bort til Behn, fikk ham til å vise sin ikoniske terningkast seks-tatovering, og sa:

- Jeg hadde gitt deg terningkast fire.

Lar ikke følelsene styre Etter journalisthøgskolen hadde den hiphop-interesserte jenta blant annet et vikariat som journalist i Dagbladet FREDAG. Der skrev hun blant annet en sak om ungdoms forhold til kroppene sine.

Men eget privatliv har hun vært nøye å verne om. I et portrettintervju i VG i 2008 strakk hun seg til å avsløre at hun ikke er romantisk anlagt.

- Jeg er bare imot at følelsene mine skal få styre for mye. Jeg tror det handler om at jeg stritter imot følelser. Jeg leter heller etter logikken enn å omfavne det romantiske i livet, sa hun den gang.

Da Dagbladet i går konfronterte henne med sivilstatusen «ugift», takket hun smilende nei til å utdype det.

Lattermild og lytteglad Statsministerens rådgiver og Hadia Tajiks venninne, Tonje Brenna, forteller at kulturministeren er arbeidsglad og strukturert, men avslører også en hemmelighet:

- Det er nok en godt bevart hemmelighet, men Hadia er også veldig morsom. Hun kan ofte virke alvorlig og seriøs i jobbsammenheng, men latteren sitter alltid løst, sier Brenna.

Tajik har selv fortalt at hun lider av kronisk «flink pike»-syndrom. «Heller flink pike enn slurvete gutt», sa hun til Dagbladet i juni.
 
Ayesha Wolasmal er også blant Tajiks venninner, og bruker ord som «profesjonell», «flink» og «kreativ» når hun beskriver henne. Men egenskapen hun setter aller høyest hos venninna, er evnen hennes til å lytte.

- Vi snakker, hun lytter. Så går hun hjem, reflekterer og sender en sms der hun oppsummerer kvelden på et vis. Det er Hadia, sier Wolasmal, og fortsetter:

- Du har de venninnene som trøster deg når du er nede, og de som ser deg når du er langt nede. Hadia ser deg, og jeg blir alltid overrasket over at hun som er så travel tar seg tid til å følge opp.

   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media