Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er nok mange som drømmer om en slik «stjålet barndom»

Foreldredebatt på middelklassens premisser.

OVERSKYGGER:  Det er verdt å spørre om dagens foreldredebatter om curlingforeldre,hvor dyre barnas julegaver kan være og ipad-regler skaper et heller usant bilde av samfunnet som overskygger langt større utfordringer, skriver Gamkinn. Foto: Privat
OVERSKYGGER: Det er verdt å spørre om dagens foreldredebatter om curlingforeldre,hvor dyre barnas julegaver kan være og ipad-regler skaper et heller usant bilde av samfunnet som overskygger langt større utfordringer, skriver Gamkinn. Foto: Privat Vis mer
Meninger

I går leste jeg det tankevekkende blogginnlegget «Ærlig talt! Alle har 50 kroner» på ibarnasverden.blogg.no om en mammas økonomiske utfordringer og hvor tabubelagt hun følte det. Det er kanskje flere av dere som har lest det? Pedagogisk leder Mette Leithe er kvinnen bak innlegget, og hun skriver blant annet:

«Når skal vi slutte å tenke at vår egen virkelighet er lik alle andres. Når skal vi i vår selvrettferdige små arrogante verden begynne å tenke at det ikke bare er å gjøre sånn eller sånn. Har vi blitt en gjeng med bedrevitere som ikke evner å se at verden er annerledes for deg selv enn den er for mange andre.»

Innlegget fikk meg til å tenke på en artikkel den svenske bloggeren Underbara Clara skrev om den svenske foreldredebatten tidligere i år. Den er så godt som identisk med den norske, og hun skriver at den er på den priviligerte middelklassens premisser:

«Det är den privilegierade medelklassens som sätter agendan i det offentliga rummet — och de bestämmer vilken sanning som ska bli den rådande. Men i den berättelsen ryms inte dessa barn (de fattige barna). I stället ältar man skitproblem som curling och får det att framstå som en ödesfråga.» (Sitat fra artikkelen «Fler barn borde bli curlade»)

Innlegget er først publisert på skribentens blogg «Mammadamen».

Dette er en gjentakende debatt, men de utelukker ofte noe helt vesentlig. De fattige barna og hvordan dette påvirker deres liv.

Et typisk eksempel er debattene omkring våre barns overorganiserte tid, for eksempel artikkelen «Vi stjeler barndommen fra barna våre» (Aftenposten). Utgangspunktet for artikkelen og den påfølgende debatten var en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) som viser at barn i 6-12 årsalderen er mindre ute og leker enn før. De er også sjeldnere på besøk hos venner. Samtidig blir barna introdusert for organisert idrett på et stadig tidligere tidspunkt.

Dette er en gjentakende debatt, men de utelukker ofte noe helt vesentlig. De fattige barna og hvordan dette påvirker deres liv.

Det er sannsynligvis mange barn som drømmer om en «stjålet barndom».

De siste årene har det vært en sterkere vekst i antall fattigere barn enn tidligere. Nye tall viser at det er 84.300 av de minste blant oss som er fattige (SSB). Fra 2012 til 2013 økte antall fattige barn med over 6000. Det er barn med psykisk eller fysisk syke foreldre, barn med arbeidsløse foreldre, barn av aleneforeldre, og veldig mange er barn med innvandrerbakgrunn. Det er sannsynligvis mange av dem som drømmer om en slik «stjålet barndom».

Å være fattig i Norge handler sjelden om å ikke ha råd til mat. Det handler om ikke å ha råd til fotballsko, ikke ville ta med noen hjem fordi man er flau for hvordan man bor, ikke kunne reise på sommerferie, og ikke ha penger til å være med på organiserte fritidsaktiviter.

Å være fattig i Norge handler sjelden om å ikke ha råd til mat. Det handler om ikke å ha råd til fotballsko, ikke ville ta med noen hjem fordi man er flau for hvordan man bor, og ikke kunne reise på sommerferie. Å være fattig barn i Norge handler om ikke ha penger til å være med på ting som organiserte fritidsaktiviter. Og det betyr sannsynligvis færre lekekamerater. Det er ingen som spiller fotball på løkka eller leker boksen går ute i gata lenger.

Jeg mener ikke at vi skal slutte å diskutere overbeskyttende curlingforeldre, tigermammaer, regler for ipad-bruk, julekalendre i tidsklemma, og hva som er dyrt nok å bruke på barnas julegaver. Men, det er verdt å reflektere på om dagens foreldredebatter er for middelklassen. Skaper de et usant bilde av samfunnet som overskygger langt større utfordringer for titusener av barn?

Innlegget er først publisert på skribentens blogg «Mammadamen».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media