AMARMERENDE UVITENDE: Donald Trump er ifølge sentrale partimedlemmet helt uegnet til å bli USAs president. Foto: AP/Evan Vucci/Scanpix
AMARMERENDE UVITENDE: Donald Trump er ifølge sentrale partimedlemmet helt uegnet til å bli USAs president. Foto: AP/Evan Vucci/ScanpixVis mer

- Det er nok nå, Donald

Et oppsiktsvekkende opprop blant 50 ledende republikanere er et karakterdrap på deres partis presidentkandidat, Donald Trump. 

Kommentar

De mener Trump har fått mer enn nok oppmerksomhet, og at det er nok nå. Underskriverne omtaler det de kaller Trumps «alarmerende uvitenhet», og skriver at hvis han skulle bli valgt, så ville han bli «den mest dumdristige presidenten i USAs historie». De mener det er helt uforsvarlig hvis Trump skulle få kontrollen over USAs atomknapp. Underskriverne av oppropet vil enten stemme på den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton, eller stemme blankt ved valget i november.

Det er sterke saker Trump får kastet i ansiktet av sine partifeller. Ved siden av det oppsiktsvekkende i at partiveteraner omtaler sitt partis presidentkandidat som totalt uskikket til å bli president, er det mest interessante at de bruker omtrent de samme ordene og eksemplene som Clinton bruker for å begrunne at Trump ikke bør bli president.

- Han er ute av stand og uten vilje til å skille mellom sannhet og løgn, han mangler selvkontroll og handler på impuls, han takler ikke personlig kritikk. Han har skremt våre nærmeste allierte med sin uberegnelige oppførsel. Alt dette er farlige egenskaper hos en person som ønsker å være president og øverstkommanderende med kontroll over USAs kjernefysiske arsenal, skriver de.

Blant underskriverne er George W. Bush's utenriksminister Condoleezza Rice, tidligere CIA-sjef Michael Hayden, og den tidligere nasjonale sikkerhetssjefen John Negroponte.

Det som ser ut til å ha fått begeret til å flyte over for de framtredende republikanerne er Trumps flørt med den russiske presidenten Vladimir Putin, og hans oppfordring til russisk etterretning om å finne Hillary Clintons e-poster fra hennes tid som utenriksminister. De fleste av underskriverne er ideologisk konservative, som var kalde krigere under Den kalde krigen, og ikke ser noen grunn til at Trump skal ha noe intimt forhold til Putin, som de oppfatter som en post-sovjetisk autokrat. Eller som en kommunist uten partibok, men med alle autoritære instinkter i behold.

De framtredende republikanernes opprop viser en sjelden enighet over partigrensene mellom republikanere og demokrater. Det som samler dem er deres hoderystende observasjoner av Donald Trump og hans valgkamp.

Donald Trump svarer imidlertid i kjent stil. Han omtaler underskriverne av oppropet som gårsdagens kvinner og mann, og sier de tilhører «Washingtons elite som tok feil».

- Navnene under dette brevet er de som det amerikansk folket burde se til for å få svar på hvorfor verden er et kaos. Vi takker dem for at de stiller seg til skue sånn at alle i landet vet hvem som fortjener skylda for å ha gjort verden til et så farlig sted.

Donald Trump er selv lik, og skyter fra hofta.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.