Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er nok nå

Innspill fra en av de andre hyttefolkene.

Hvem er disse som snakker på vegne av hyttefolket? Og kan de være så greie å slutte å snakke på vegne av meg! Foto: NTB Scanpix
Hvem er disse som snakker på vegne av hyttefolket? Og kan de være så greie å slutte å snakke på vegne av meg! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det toppet seg for undertegnede etter den første uken med unntakstilstand i store deler av verden, når man på Dagsrevyen fredag 20.mars kunne opplyse om at hyttefolket mener at forbudet er urettferdig. Urettferdig, faktisk!

Hvem er disse som snakker på vegne av hyttefolket (sitat fra samme Dagsrevy)? Og kan de være så greie å slutte å snakke på vegne av meg! Jeg er også hyttefolk, men jeg skjønner når det bør ses litt videre enn sin egen navle.

Etter en bortimot snøfri vinter i lavlandet i Sør-Norge, hadde vi organisert oss for en lang hytteferie i fjellheimen hvor snøen ligger i metervis og skiføret er upåklagelig.

Så dundrer krisa inn, med de mest omfattende tiltakene siden 2.verdenskrig, med myndigheter som, når de først reagerte, jobber døgnet rundt med krisepakker og beredskapsplaner, med ukontrollert spredning av viruset ikke altfor langt unna - i de sørlige delene av Europa, med et helsevesen som allerede har mer enn nok å gjøre og 150.000 (så langt) som trenger penger fra NAV for å dekke basale behov.

Det manes til fellesskap og dugnadsånd. Noen yrkesgrupper har allerede for mye å gjøre, andre er i limbo med bekymring for hvordan de skal få hodet over vann en gang der fremme, mens noen altså finner tiden inne til å sutre over at de ikke får ta med seg hjemmekontoret og reise på hytta. Og atpåtil trekker inn begreper som menneskerettigheter og valgfrihet!

Dette handler ikke om menneskerettigheter, her må noen justere selvbildet sitt så fort som mulig! Det kan gjerne handle om valgfrihet, for det er faktisk mulig å velge å løfte blikket, å velge å engasjere seg i samfunnet vårt og de utfordringer vi alle er en del av. Eller velge å se det som sitt bidrag til dugnaden, enten man er hyttefolk eller båtfolk, å avstå fra å dra på kosetur akkurat nå.

PROVOSERT: Sofie Frost går i strupen på alle som ikke tar coronapandemien på alvor - på sin egen 30-årsdag. Video: Sofie Frost. Foto: Helene Skogland. Teksting: Peder Gåre Opstad. Vis mer

Selv barn har skjønt dette; i går snakket jeg på avstand med en guttunge på rulleskøyter. Han var veldig tydelig på at nå var det viktigere enn ellers å bruke hjelm, kne- og håndleddbeskyttere. For, som han sa, nå har de på sykehuset i hvert fall ikke tid til at jeg skal falle og skade meg!

Rett og slett så enkelt at selv barn skjønner det. Hytta mi ligger i naturskjønne omgivelser, med fantastisk utsikt, langt fra folk. Ingen grunn til å tro at jeg får eller avgir virussmitte der.

Men hvilken garanti har jeg for at jeg ikke faller og skader meg – og belaster et helsevesen som allerede har nok å gjøre og samtidig ruster seg for smittetoppen?

Hele den vestlige verden iverksetter tiltak som har ufattelige ringvirkninger for samfunnet. Økonomien knaker, skoler og barnehager er stengt, det samme er kulturinstitusjoner, utesteder og hoteller.

Dette er virkelig øyeblikket for å bruke valgfriheten sin til å bidra om ikke annet så med å slutte å sutre!

Hele Norges coronakart