GRENSER: Denne høsten bør videregående skoler invitere foreldre til å samkjøre seg før vårens russefeiring. Foreldre som er enige om grenser, står bedre rustet i møte med til tider utfordrende tenåringer. Foto: NTB Scanpix
GRENSER: Denne høsten bør videregående skoler invitere foreldre til å samkjøre seg før vårens russefeiring. Foreldre som er enige om grenser, står bedre rustet i møte med til tider utfordrende tenåringer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russefeiring:

Det er nok russebråk nå

Russetiden har utartet til en fest som går ut over både ungdom og samfunnet rundt. Nytt skoleår betyr nye fester. Nå må foreldre blande seg inn i ungdommenes russetid.

Meninger

Russ skal være røde, blå og svarte dresser, fest og moro etter 13 års skolegang. De siste årene har russetiden satt et helt annet fotavtrykk. Fylla har tatt over for festen, og russetiden har blitt stadig lenger. Den er ikke lenger forbeholdt et par uker i mai; for mange begynner den allerede i 1. klasse.

Randi Hagen Eriksrud.
Randi Hagen Eriksrud. Vis mer

Politibetjent Johan Benitez omtalte i høst russefeiringen som «produksjon av lidelse, seksuallovbrudd, narkotika og ordensforstyrrelser». Det er skremmende og ubehagelig.

Benitez og politiet er ikke alene om å oppleve at feiringen har gått for langt. Folk flest er lei av at russen oppfører seg på måter som kan skade dem selv og andre. En undersøkelse Respons gjorde for AV-OG-TIL i 2017 viste at 17 prosent av de spurte mente russetiden bør avskaffes, mens 65 prosent sa at den bør begrenses.

Som foreldre har vi et spesielt ansvar for at barna våre får en trygg og god oppvekst – også i russetiden. Derfor må vi voksne være med på å gjøre jobben med å ta tilbake feiringen. Kort sagt: Foreldre må blande seg inn. Den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre gjøres hjemme.

Forskning viser at når det kommer til alkohol og festing hører ungdom mest på foreldrene sine. Foreldrenes synspunkt er viktigere enn venners når de skal velge når de skal debutere med alkohol, og hvor mye de vil drikke.

For foreldre kan det være krevende å manøvrere rollen disse årene. Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Når skal de komme hjem på kvelden? Hvilke regler skal vi sette for alkohol?

Å være forelder er verdens vanskeligste – og viktigste jobb. Derfor bør videregående skoler denne høsten invitere foreldre til å lufte sine tanker og samkjøre seg. Vi vet at foreldre som blir enige om hvor grensene skal gå, står bedre rustet i møte med til tider utfordrende tenåringer. Noen viktige spørsmål å ta opp er:

Hvordan kan vi snakke med barna våre om alkohol og veilede dem i møte med russetiden?

Hvilke utfordrende situasjoner møter vi?

Hvordan kan vi som foreldre hjelpe barna?

Kan vi sette noen felles grenser?

Hvordan kan vi foreldre ha kontakt med hverandre om alkoholbruk blant tenåringene?

Vi ønsker våre barn alt det beste. Slik russetiden har utviklet seg, er det nødvendig at vi tør å sette klare grenser. Det skaper forutsigbarhet i en ungdomstid som for mange kan være preget av usikkerhet. Klare grenser hjelper også ungdom til å stå imot gruppepress.

Det kan være godt å kunne bruke en kjip mor eller far som «unnskyldning» for å si nei til nok en fyllekule.