Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det er no'me Kosovo

PRISTINA (Dagbladet): NRK-programleder Petter Nome fryktet at fjorårets Momarked-aksjon for Kosovo skulle ende med fiasko, og dro til det krigsherjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ville se om gavene fra kongefamilien og hundrevis av tv-seere var kommet fram. I kveldens tv-show får du se resultatet av Nomes reise.

- Jeg innrømmer det. Selv med dronning Sonja til stede som giver var jeg ikke sikker på om innsamlingsaksjonen av landbruksutstyr til Kosovo kom til å bli noen suksess. Heldigvis var bekymringen grunnløs, sier dagens Momarked-programleder.

I tre døgn var Petter Nome detektiv i Kosovo, uten å finne dronningens gave. Men han fant mye annet gitt av nordmenn.

Bomberegn

Mellom rester av et bombet bolighus blir Nome tatt imot av gårdbruker Nebih Zeneli (60) i landsbyen Mirena. Huset er en ruinhaug, og familien er henvist til å bo i telt. Men i «garasjen» står familiens stolthet, en knallrød traktor. Den er istandsatt av Norges Røde Kors gjennom prosjektet «Dyrk freden».

- 70 prosent av sivilbefolkningen i Kosovo er bønder, men under krigen ble 70 prosent av alle traktorer og landbruksmaskiner ødelagt. De hjemvendte flyktningene måtte se avlingen råtne på rot. Det var derfor tvingende nødvendig å få «nytt» utstyr på plass, slik at de var i stand til å gjenoppta livsnødvendig arbeid på gårdene, sier Røde Kors' utenlandssjef, Halvor Fossum Lauritsen.

Sammen med Nome besøker han en håndfull landsbyer og Røde Kors-verksteder i Kosovo for å se at alt går som planlagt foran årets Momarked-show.

Sønnen skutt

Norske bønder og landbruksorganisasjoner tok fjorårets tv-oppfordring på strak arm. Etter en rask lageropprydding ble 56 trailerlass og 15 jernbanevogner fylt med utstyr.

I tillegg er ca 3000 fullstendig utbrente traktorer restaurert i Røde Kors-drevne verksteder rundt i Kosovo.

Ut av verkstedet til «verksmester» Rolf Rotmo i Likfc kjører Hysen Avdiu (55). Den totalvrakede traktoren er den 218. i rekken som er restaurert og klar for innsats på åkrene. Det trenger Hysen, som har seks barn selv og som har overtatt ansvaret for en sønns fem småbarn. Sønnen ble skutt og drept av serbere under krigen.

Hilsen dronningen

Landbruksutstyr fra Skaugum gjør i dag tjeneste på flere gårder i Kosovo, der oppbyggingen av systematisk nedbrente landsbyer er i full gang.

- Men selv om «Dyrk freden» har vært en suksess så langt, er det fortsatt stort behov for enda mer utstyr. Landbruksutstyr som ble brukt for 30 år siden i Norge er fortsatt svært brukbart i Kosovo, sier Nome og Fossum Lauritsen, som i motsetning til lokalbefolkningen i Kosovo trygt kunne besøke både albanske og serbiske landsbyer.

NRK- og Røde Kors-aksjonen tar sikte å hjelpe på begge sider av de skjøre fredslinjene.

Det store håpet er at landbruksorganisasjonen adopterer «Dyrk freden». Ellers risikerer man at prosjektet må stanse grunnet pengemangel.

- Det er ille å se at en så vellykket aksjon kanskje må stoppes, sier Petter Nome.

I løpet av kveldens tv-show på NRK1 får du vite om «Dyrk freden» lar seg redde.

REDNINGEN: Programleder Petter Nome møtte blant andre gårdbrukeren Nebih Zeneli, som fikk ødelagt huset av serbiske granater. Men traktoren går, takket være hjelp fra Norges Røde Kors. Fotograf er Jon Anton Brekne.