Det er over nå

HVALER (Dagbladet): Bare i selskap med et par svaner står Magnus Grønneberg (30) ute på et skjær og funderer. Etter å ha ledet et av Norges mest suksessfulle rockeband gjennom et snaut tiår har Magnus bestemt seg for å legge ned CC Cowboys. Nå erstatter han hylende fans med ensomheten på Hvaler.

Det er ikke lett å være norsk rockestjerne på nedadgående kurs. Det vet Magnus Grønneberg alt om. Først tar det helt av. Damene skriker, hitene ruller ut og kronene ruller inn. Så går det svakt nedover. Platene selger ikke så bra lenger. Deretter kommer kranglene innad i bandet, plateselskapet mister interessen og fansen vender deg ryggen. Til slutt får du nok og oppløser bandet. Historien om CC Cowboys' endelikt er en klassisk historie om et rockebands stigning og fall. Like klassisk som Magnus Grønnebergs dragning mot ensomheten er det nå når det hele er over.

Frustrerte og bitre

- Før kunne jeg skrive låter mens unga dreit og satt på fanget. Nå har jeg ikke en sjanse, sukker Grønneberg og super i seg en kopp kaffe inne i hytta på Hvaler. Det er her han søker inspirasjon når det butter som mest. Og butte har det igrunnen gjort ganske ofte de siste to åra for Grønneberg. - CC Cowboys gikk ikke til helvete på grunn av et knyttneveslag på øvingen. Det har vært en langsom død, sier han med et sårt blikk. Ved siden av den indre kjemien i bandet, er det skuffende salget av CC Cowboys' siste album, «Himmeltitter», hovedårsaken til at bandet nå legger inn årene. Kritikere og band var skjønt enige om at CC Cowboys hadde laget sitt desidert beste album, men det hjalp ikke så lenge publikum og plateselskap svarte med lunken interesse. - Det var utrolig sårt å se den plata dø. Jeg satt der i bandbussen og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Frustrasjon og et snev av bitterhet preget den perioden. I dag synes jeg bare synd på dem som ikke har hørt plata, sier han selvsikkert.

Harry-årene

Magnus startet CC Cowboys sammen med storebror Anders, gitarist Trond Berg og trommis Agne Sæther våren 1989. Da hadde han vært arbeidsledig et års tid og tok artium som privatist. Så tok han og kameratene opp et lån på 30000 kroner og bestemte seg for å satse på egen hånd. Som 10000 andre amatørband har gjort både før og etter dem. Med den forskjellen at kuguttene fra plankebyen sikret seg platekontrakt samme høsten. En av de mange låtene Magnus skrev det året het «Harry». - Den var jeg så lei at jeg ikke ville ha den med på plata, smiler Grønneberg. Men noen visste bedre, og våren 90 ble «Harry» CC Cowboys' store brekkstang til berømmelse. «Harry» ble årets russehit, albumet «Blodsbrødre» solgte 70000 og bandet sikret seg Spellemannprisen på første forsøk. - Det var den gangen vi var popstjerner og knuste Norge. Vi var perlevenner og trodde suksessen skulle vare evig. Fullt i går, fullt i dag og utsolgt hele neste uke. Fanbrev og hysteri. Det er en stund siden nå.

Tung i ræva

Den gang Magnus Grønneberg var ung, viril og populær rant låtene ut av ham. Nå må de skvises, tone for tone, ord for ord. - Man blir jo litt bedøvd med åra, litt tung i ræva. Når man passerer 30 er man ikke så sulten lenger, konkluderer han, og snakker nok med det både for Kjartan Kristiansen i DumDum Boys, Michael Krohn i Raga Rockers og Lars Lillo-Stenberg i deLillos. - Kunsten er ikke å skrive en sang lenger, kunsten er å bli motivert til å skrive en sang. Jeg ble forresten helt matt da jeg hørte Ulf Risnes i Tre Små Kinesere på radioen her forrige dagen. Han fortalte at han hadde skrevet 26 nye sanger. Jeg har bare skrevet én ny låt det siste året, jeg!

Soloalbum

Den ene nye sangen heter «Er det ikke typisk» og avrunder CC Cowboys' karriere på samlealbumet «Ekko - CC Cowboys' beste». Cowboyenes siste album, «Himmeltitter», viser at det ikke bare er negativt å slite litt. - Når du møter veggen må du grave dypt før du finner noe. På «Himmeltitter» klarte jeg det. En fan sa til meg at «Himmeltitter» er norsk rocks svar på R.E.M.s «Automatic For the People». Det er det beste komplimentet jeg har fått noensinne. Til høsten går Magnus i studio for å spille inn sitt første soloalbum. - Jeg sier til meg sjøl at det er nå det begynner. Nå skal jeg dyrke ensomheten på Hvaler, være en ekte himmeltitter og komme opp med en bra plate. Men den må være sabla bra. Man får ikke så mange sjanser her i livet, sier han med ettertrykk. Vel vitende om at det finnes én annen mulighet. Ingen band er så oppløste at de aldri kan gjøre comeback... - Blir ikke alle sånne oppløste band gjenforent, 'a? «Ekko - CC Cowboys' beste» er i salg fra mandag 23. mars. Torsdag 26. legger Cowboys ut på sin avskjedsturné.

<B>DET VAR EN GANG EN COWBOY:</B> Magnus Grønneberg legger ned CC Cowboys. Men ikke uten en viss sårhet. -En gang var vi perlevenner og trodde suksessen skulle vare evig. Det er en stund siden nå.