Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Metadon og prevensjon

Det er på tide å innføre krav til prevensjon hos kvinner i LAR. Belastningen for barna er for stor

Over halvparten av barn som er eksponert for LAR-medikamenter i svangerskapet får abstinenser etter fødselen.

MÅ FÅ MORFIN: Morfin måles opp til et spedbarn på åtte uker. Guttens mor var rusavhengig, men var under legemiddelassistert rehabilitering, LAR, og fikk metadon under svangerskapet. Den nyfødte sønnen må få tilført doser med morfin fire-seks ganger i døgnet. Foto: Marita Aarekol / Bergens Tidende / NTB Scanpix
MÅ FÅ MORFIN: Morfin måles opp til et spedbarn på åtte uker. Guttens mor var rusavhengig, men var under legemiddelassistert rehabilitering, LAR, og fikk metadon under svangerskapet. Den nyfødte sønnen må få tilført doser med morfin fire-seks ganger i døgnet. Foto: Marita Aarekol / Bergens Tidende / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Lea» ble født med store abstinenser. Hun skalv og ristet, tålte verken lys, lyd eller berøring. Skrikene hennes var hjerteskjærende, nærmest metalliske. Hun var utrøstelig. De åtte første ukene av sitt liv fikk Lea morfinbehandling for abstinenser. Hun sov ikke en eneste natt de ti første månedene.

BARNEOMBUD: Anne Lindboe.
BARNEOMBUD: Anne Lindboe. Vis mer

Leas mamma var i legemiddelassistert rehabilitering (LAR-behandling) da hun gikk gravid med henne. I dag, sju år etter, har Lea seinskader som gjør at hun sliter med ekstrem uro og store konsentrasjonsproblemer. Hun kan aldri være alene, da hun er svært impulsdrevet og kan være til fare for seg selv og andre.

Lea bor i fosterhjem, og fostermor har tatt kontakt med oss fordi hun vil at flere skal bli kjent med farene for barna når staten gir mor metadon under svangerskapet. Lea vil aldri kunne leve et vanlig liv. Hun har fått diagnose russkade og ADHD.

I dag skal leger og helsepersonell oppfordre kvinner som blir gravide mens de bruker metadon eller buprenorfin (eks Subutex) til å opprettholde – eller øke – dosen med medikamenter. Til tross for faren barna utsettes for.

Dette er offisiell norsk politikk, og det er på tide at den endres.

Leger skal gi kvinner informasjon om at de igjen vil bli fertile når de begynner på LAR, og at de derfor bør bruke prevensjon. Men det ligger ikke i dagens retningslinjer at de skal advare kvinnene mot å bli gravide, og at barna deres kan få skader hvis de blir gravide mens de er i LAR. Dette må endres.

Helsedirektoratet har invitert til en konsensuskonferanse i disse dager, for å se på retningslinjene for LAR-behandling under svangerskapet. Vi ønsker at Helsedirektoratet tar enda et skritt tilbake, og endrer retningslinjene for fertile kvinner som går inn i LAR-behandling. Nye retningslinjer bør kreve at kvinner bruker langtidsvirkende prevensjon før de begynner på LAR. Skulle de likevel bli gravide mens de er i LAR, må de få hjelp til å trappe ned og helst tas av metadon så snart som mulig. Dette er for å skåne barnet.

Over halvparten av barn som er eksponert for LAR-medikamenter i svangerskapet får abstinenser etter fødselen. Dette er svært smertefullt for barnet, og kan skade den sårbare og nødvendige tilknytningen mellom barn og forelder. Vi har også økt kunnskap om faren for seinskader når barna utsettes for LAR-medikamenter i svangerskapet.

Da Helsedirektoratet skrev dagens retningslinjer for gravide i LAR i 2010, protesterte Barneombudet, en rekke barnemedisinske og andre barnefaglige miljøer mot at fostre skal utsettes for metadon og Subutex under svangerskapet. Helsedirektoratet tok ikke hensyn til disse protestene.

I løpet av de sju årene som har gått siden, har vi fått mer kunnskap som tyder på at LAR-medikamenter ikke bare gir de nyfødte abstinenser og en svært dårlig start på livet – men også varige nevrologiske skader i hjernen. Vi mente uroen var stor nok i 2010, og vi mener den er større nå. Vi ser ikke hvordan Helsedirektoratet kan fortsette dagens praksis.

Også i medisinen gjelder «føre var»-prinsippet. I tillegg skal hensynet til den svakeste, altså barnet, gå foran. Er det grunn til å tro at noe kan være skadelig for fosteret, unngår man det. Derfor advarer Helsedirektoratet gravide mot å spise blåmuggost, røkelaks og spekemat under svangerskapet. Derfor advarer man mot røyking, alkohol og ulike medisiner. På samme måte burde man advare mot metadon og Subutex under svangerskapet. LAR-medikamenter er i motsetning til blåmuggost og tobakk noe staten anbefaler og deler ut gratis. Da kan staten stille krav.

Inntil det er dokumentert at det er 100 prosent trygt å eksponere barna for LAR-medikamenter i fosterlivet, må vi endre dagens praksis.

Prinsippet om hensynet til barnets beste er nedfelt i barnekonvensjonens artikkel 3, nr. 1. Barnet har en selvstendig rett til å få sitt beste vurdert og vektet som et grunnleggende hensyn når ulike interesser blir veid opp mot hverandre, understreker FNs barnekomité. Barnets beste er ikke utredet i dagens retningslinje.

For å vurdere barnets beste må man også høre barnet, ifølge Barnekonvensjonen artikkel 12. Vi mener det er veldig alvorlig at Helsedirektoratet ikke hørte protestene fra de barnefaglige miljøene da de lagde dagens retningslinjer for LAR. All den tid det er vanskelig å få et nyfødt barn på talerstolen, må man lytte til de barnefaglige miljøene. De ser barna når de gjennomgår ukelange abstinenser, og følger dem opp når de må leve med varige seinskader.

Etter barnekonvensjonens artikkel 6 har vi en forpliktelse til å gi barn en relativ beskyttelse og en best mulig start på livet. Det er ikke minst helsemyndighetenes oppgave å gi også barn av tidligere rusmisbrukere nettopp dette.

Leas fostermor tok kontakt med oss, fordi hun daglig ser skadevirkningene av LAR-medikamenter i svangerskapet. Hennes budskap er enkelt: Ikke utsett barn for LAR-medikamenter i svangerskapet. Ikke la flere barn bli født med samme vonde bagasje som hennes Lea.

Hele Norges coronakart