DEBATT

Mat og miljø:

Det er på tide å snakke mer om problemene rundt kjøttindustrien

Det er absurd å være vitne til i hvor stor grad norsk media underkommuniserer et av de største problemene i vår tid – kjøttindustriens konsekvenser for naturen, for våre medskapninger og for oss alle.

SPARER LANDBRUKSAREAL: Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksareal vært spart, og man kunne mette jordas befolkning på dette, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SPARER LANDBRUKSAREAL: Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksareal vært spart, og man kunne mette jordas befolkning på dette, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I norske aviser oppfordres nå nordmenn til å spise mer kjøtt for å møte kjøttindustriens overproduksjon. Samtidig publiserer Science en av de hittil grundigste studiene på landbruk og miljø – og konklusjonen er igjen: Kutt ut dyreproduktene.

Internasjonale miljøforskere blir stadig tydeligere i sine oppfordringer om å kutte kjøttet, og legger fram grundige bevis på at et skifte i diett er helt nødvendig for klimaet og miljøet. Mattilsynet avdekker store dyrelidelser i norsk kjøttproduksjon, og etologisk forskning har fortalt oss i flere tiår at dyr opplever slike lidelser like ille som vi selv ville ha gjort. 15.000 forskere har skrevet under på en advarsel om at de ville dyrene forsvinner – og kjøttproduksjonen er en vesentlig grunn til at det skjer.

Men leser man norske medier, skulle man tro man var på en annen klode hvor alt dette ikke hadde skjedd. På den «alternative» kloden er «det snilleste vi kan gjøre å fyre opp kulegrillen og gå løs på overskuddslagrene (av gris)», ifølge Aftenposten. Lokalavisene videreformidler villig bondeorganisasjonenes oppfordring om å grille mer lam. Tydeligvis fungerer medienes og kjøttindustriens felles krafttak – for ifølge Nationen går kjøttsalget «til himmels».

Stadig nye grunner til å spise mer kjøtt videreformidles villig i norske medier – blant de siste er altså å justere etterspørselen etter overproduksjonen. Og NRK melder at nordmenn må spise mer kjøtt for at man skal få flere skinn å selge til italiensk luksus-mote. Det er absurd å være vitne til i hvor stor grad norsk media underkommuniserer et av de største problemene i vår tid – kjøttindustriens konsekvenser for naturen, for våre medskapninger og for oss alle.

Den nye forskningsrapporten fra Oxford Universitet, publisert i Science, viser at dyreproduksjon bare bidrar med 18 prosent av kaloriene i verdens matproduksjon, men legger beslag på 83 prosent av landarealet. Forskerne uttaler: «A vegan diet is probably the single biggest way to reduce your impact on planet Earth».

Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksareal vært spart, og man kunne mette jordas befolkning på dette. Studien viser også at selv de minst miljøfiendtlige animalske varene har en større negativ effekt på miljøet enn de plantebaserte varene.

Forskerne trekker fram landbrukssubsidier som i dag for en stor del brukes i animalsk produksjon, som et middel for å vri produksjonen og konsumpsjonen i den nødvendige plantebaserte retningen. Konklusjonene baserer seg på grundige studier av 38.700 gårder som produserte 40 vanlige landbruksvarer i 119 land.

Bare få uker tidligere ble en annen studie lansert fra Weizmann Institute of Science i Israel. Den fant blant annet at dyr i kjøttindustrien utgjør 60 prosent av alle pattedyr, mennesker utgjør 36 prosent og ville pattedyr utgjør bare 4 prosent. Kyllinger og høner i matindustrien utgjør 70 prosent av alle fugler – de ville fuglene utgjør 30 prosent. Også forskerne bak denne studien oppfordrer oss til å endre spisevaner.

La oss heller ikke glemme artikkelen i The Journal of Bioscience i fjor høst; «Worlds scientists warning to humanity: a second notice.» Over 15.000 forskere fra 184 land signerte denne artikkelen, som peker på brenning av fossilt brensel, avskoging og landbruksproduksjon – særlig drøvtyggeravl for kjøttproduksjon, som hovedtrusler for vår felles framtid.

De har en liste med tiltak, hvorav ett er å promotere diettskifte til hovedsakelig plantebasert mat, mens andre tiltak som å restaurere store skoglandskap og restaurere økologisk dynamikk ved å la ville arter få vokse seg sterkere, forutsetter kutt i den arealkrevende kjøttproduksjon for å la naturen slippe til.

Strømmen av forskningsrapporter som understreker behovet for en endring i matpolitikk – bort fra dyreproduksjon – startet ikke nylig. I flere tiår har budskapet vært det samme. Likevel er bevisstheten i norske medier såpass lav rundt dette.

Samtidig har vi vært igjennom et jordbruksoppgjør hvor fokus har vært på overproduksjon av kjøtt. Og det eneste problemet som tydeligvis knyttes til en slik situasjon er at man må selge mer. Det er foreslått økonomiske tiltak for å «justere markedet». Både «overskuddseksport» og «overskuddslagre» – med påfølgende kampanjer for å få nordmenn til å spise mer kjøtt, er brukte virkemidler. Landbruksorganisasjonene skriver at det er avgjørende at bransjen holder trykket oppe på produktutvikling og salg (for sauekjøtt), og viser til de omfattende kampanjene i 2017 for å få ut kjøtt fra reguleringslager.

Overproduksjonen av grisekjøtt skylder man på at purkene produserer flere smågris i året – men det gjør ikke purkene av seg selv, der de står innesperret i binger hele livet og blir inseminert.

Det er på tide å snakke langt mer om problemene rundt kjøttindustrien – også for mediene. Det er på tide å handle på bakgrunn av den kunnskapen vi har om at kjøttproduksjonen må ned – også for politikerne. Det er på tide å ta ansvar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer