DEBATT

Mat og miljø:

Det er på tide å snakke mer om problemene rundt kjøttindustrien

Det er absurd å være vitne til i hvor stor grad norsk media underkommuniserer et av de største problemene i vår tid – kjøttindustriens konsekvenser for naturen, for våre medskapninger og for oss alle.

SPARER LANDBRUKSAREAL: Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksareal vært spart, og man kunne mette jordas befolkning på dette, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SPARER LANDBRUKSAREAL: Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeproduksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksareal vært spart, og man kunne mette jordas befolkning på dette, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I norske aviser oppfordres nå nordmenn til å spise mer kjøtt for å møte kjøttindustriens overproduksjon. Samtidig publiserer Science en av de hittil grundigste studiene på landbruk og miljø – og konklusjonen er igjen: Kutt ut dyreproduktene.

Internasjonale miljøforskere blir stadig tydeligere i sine oppfordringer om å kutte kjøttet, og legger fram grundige bevis på at et skifte i diett er helt nødvendig for klimaet og miljøet. Mattilsynet avdekker store dyrelidelser i norsk kjøttproduksjon, og etologisk forskning har fortalt oss i flere tiår at dyr opplever slike lidelser like ille som vi selv ville ha gjort. 15.000 forskere har skrevet under på en advarsel om at de ville dyrene forsvinner – og kjøttproduksjonen er en vesentlig grunn til at det skjer.

Men leser man norske medier, skulle man tro man var på en annen klode hvor alt dette ikke hadde skjedd. På den «alternative» kloden er «det snilleste vi kan gjøre å fyre opp kulegrillen og gå løs på overskuddslagrene (av gris)», ifølge Aftenposten. Lokalavisene videreformidler villig bondeorganisasjonenes oppfordring om å grille mer lam. Tydeligvis fungerer medienes og kjøttindustriens felles krafttak – for ifølge Nationen går kjøttsalget «til himmels».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer