LEDER

Det er på tide at de store partiene kommer folket i møte, og går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Tid for vern.

DYREBART NATUR: Skagsanden i Lofoten. Foto: NTB scanpix
DYREBART NATUR: Skagsanden i Lofoten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Etter en lang intern prosess ble Arbeiderpartiet i fjor enige om et kompromiss i det betente spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromisset, som innebar å verne sonen nærmest land utenfor Lofoten, fikk skarp kritikk av miljøbevegelsen, og viste seg lite egnet for å lokke til seg miljøvelgere.

Nå er partiet igjen i bevegelse i spørsmålet. Søndag kunne Aftenposten melde at Arbeiderpartiet ligger an til å gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på neste års landsmøtet.

Den nye bevegelsen viste seg tydelig under partiets fylkesårsmøter. I vår og vinter har ti av partiets fylkeslag vedtatt resolusjoner som går imot fjorårets kompromiss. Blant fylkespartiene som nå går inn for varig vern er store fylkeslag som Oslo og Akershus, så vel som partiets største fylkeslag: Trøndelag.

Unge Høyre var tidligere i vår på tilsvarende kurs. Ungdomspartiets programkomité hadde innstilt på varig vern av hele Lofoten, Vesterålen og Senja, men da forslaget kom opp til votering på landsmøtet i juni falt forslaget med 147 mot 136 stemmer, elleve stemmers margin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer