DYREBART NATUR: Skagsanden i Lofoten. Foto: NTB scanpix
DYREBART NATUR: Skagsanden i Lofoten. Foto: NTB scanpixVis mer

Det er på tide at de store partiene kommer folket i møte, og går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Tid for vern.

Meninger

Etter en lang intern prosess ble Arbeiderpartiet i fjor enige om et kompromiss i det betente spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromisset, som innebar å verne sonen nærmest land utenfor Lofoten, fikk skarp kritikk av miljøbevegelsen, og viste seg lite egnet for å lokke til seg miljøvelgere.

Nå er partiet igjen i bevegelse i spørsmålet. Søndag kunne Aftenposten melde at Arbeiderpartiet ligger an til å gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på neste års landsmøtet.

Den nye bevegelsen viste seg tydelig under partiets fylkesårsmøter. I vår og vinter har ti av partiets fylkeslag vedtatt resolusjoner som går imot fjorårets kompromiss. Blant fylkespartiene som nå går inn for varig vern er store fylkeslag som Oslo og Akershus, så vel som partiets største fylkeslag: Trøndelag.

Unge Høyre var tidligere i vår på tilsvarende kurs. Ungdomspartiets programkomité hadde innstilt på varig vern av hele Lofoten, Vesterålen og Senja, men da forslaget kom opp til votering på landsmøtet i juni falt forslaget med 147 mot 136 stemmer, elleve stemmers margin.

En like jevn kamp som vernetilhengerne i Unge Høyre opplevde, må AUF og de andre pådriverne for vern innad i Arbeiderpartiet belage seg på. Både fra oljebransjen og i fagbevegelsen vil de møte sterk motstand den neste tida.

Den motstanden bør Arbeiderpartiet trosse. Ikke bare fordi det er riktig av miljøpolitiske hensyn, men også fordi det kan bli taktisk viktig. Bevegelsen i Unge Høyre og Arbeiderpartiet er en del av en større trend i det norske folk.

Norsk medborgerpanel, et prosjekt ved Universitetet i Bergen, viser stigende oppslutning og flertall for vern av de sårbare havområdene. Forrige gang undersøkelsen ble tatt, høsten 2017, stilte bare 29 prosent seg positive til oljeutvinning, mens hele 58 prosent sa ja til vern.

Flertallet i folket ser med andre ord hvor hodeløst det vil være å starte en prosess for å bore etter olje og gass i et så verdifullt havområde, og det i ei tid hvor det er begrenset plass igjen for norsk olje og gass i verdens karbonbudsjett.

Det er på tide at de store partiene kommer dem i møte, og går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.