<strong>FRADRAG FOR HJELP I HJEMMET:</strong> Hjemmetjenester er ikke et privilegium for de rike. Det er på tide at det blir stuerent å la andre rengjøre din stue, mener artikkelforfatteren. Foto: Tarjei E. Krogh / Samfoto / NTB Scanpix
FRADRAG FOR HJELP I HJEMMET: Hjemmetjenester er ikke et privilegium for de rike. Det er på tide at det blir stuerent å la andre rengjøre din stue, mener artikkelforfatteren. Foto: Tarjei E. Krogh / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Skatt

Det er på tide at det blir stuerent å la andre rengjøre din stue

Det er mulig å innføre politiske virkemidler som kan ha positive effekter for kvinner i arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Harald Eia har klart å provosere flere med sine uttalelser om at velferdsstaten forhindrer kvinner i å nå fram i ledersjiktet. Han har da et poeng. Norge har en høy andel deltidsarbeidende kvinner. Det er derimot mulig å innføre politiske virkemidler som kan ha positive effekter for kvinner i arbeidslivet.

Andreas Oftedal
Andreas Oftedal Vis mer

I en rekke av våre naboland har de innført skattefradrag på tjenester i hjemmet. Det vil si at staten subsidierer hjelp til rengjøring og annet arbeid i hjemmet, ved å gi et skattefradrag ved kjøp av slike tjenester.

Et slikt skattefradrag vil ha mange positive sider. NHO Service har allerede fremmet forslaget som et effektivt våpen mot svart arbeid. Jeg mener det også vil ha positive likestillingseffekter. Kvinner gjør også i 2017 mer husarbeid enn menn. Skattefradraget vil føre til at det lønner seg for dobbeltarbeidende kvinner å jobbe mer utenfor hjemmet, mens flere hjemmeoppgaver kan utføres av seriøse tjenesteytere. Man frigjør mer tid til arbeid, som gir kvinner muligheten til å øke stillingsbrøken på jobb.

I Sverige, som innførte fradraget i 2007, har tiltaket hatt en klar integrerende profil. Rengjøringsbransjen har vært i stor vekst. Det er en bransje hvor krav til utdanning er lavere enn i andre bransjer. Terskelen inn i arbeidslivet senkes, og de som står lengst utenfor får en port inn. Svenske innvandrerkvinner har i tillegg vist stor gründerevne som følge av tiltaket. De som tidligere hadde problemer med å komme i arbeid, gir nå arbeid til andre.

Hjemmetjenester er ikke et privilegium for de rike. Det er på tide at det blir stuerent å la andre rengjøre din stue. Politikere kan her stå i bresjen for en nødvendig holdningsendring. Det er den nødvendige hjelpende hånden som får hverdagen til å gå opp for barnefamilier, selv med mor i full jobb. Eller den støtten bestemor trenger for å kunne bo komfortabelt i sitt eget hjem.

Et skattefradrag gjør tjenester i hjemmet mer overkommelig for folk flest. Og prisen på det hele? I Sverige ender staten i pluss, selv med utbetalinger i milliardklassen.

Flere arbeidsplasser fører folk fra trygdemottakere til skatteytere. Svarte jobber blir hvite. Kvinner får bedre mulighet til å jobbe heltid. Terskelen inn i arbeidslivet senkes og man gir grobunn for ny gründervirksomhet. Forslaget fremmet av NHO Service er glimrende, og har mange positive ringvirkninger foruten hovedformålet med bekjempelse av svart arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer