BEST Å VÆRE MED: Jeg vil oppfordre alle tilhengere av avtalen til å langt større grad fremsnakke den, skriver KrfUs Martine Tønnesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEST Å VÆRE MED: Jeg vil oppfordre alle tilhengere av avtalen til å langt større grad fremsnakke den, skriver KrfUs Martine Tønnesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Debatt: EØS

Det er på tide at vi andre tar til orde for å forsvare EØS-avtalen

EØS er også fremtiden. Jeg kan ikke akseptere premisset neisiden forsøker å legge til grunn.

Meninger

EØS-avtalen var i sin tid KrFs hjertebarn. Der andre partier hadde klare ja- eller nei-standpunkter til EU, mente vi EØS-avtalen ville være den beste tilknytningen til Europa. Avtalen har tjent oss veldig godt, og jeg mener tiden har vist oss at dette var helt rett løsning.

Men i det siste har det likevel blomstret opp en debatt vårt medlemskap, og flere og flere tar til orde for å melde seg ut og fremforhandle en ny avtale. Det er en veldig dårlig idé.

Vi lever i en verden i stadig endring, og i hurtig endring. Det er spennende, men det er og veldig alvorlig. I disse dager forhandles skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU, Donald Trump skaper et mer splittet samfunn fra dag til dag og flere europeiske land går i mindre demokratiske, mer nasjonalistisk og mer fremmedfiendtlige retninger.

Høyreekstremismen fremvekst i Europa har vi sittet stille i båten og sett på i årevis. Jeg ønsker ikke en mer polarisert verden. Jeg ønsker meg mer åpenhet. Historien viser at mer samarbeid land imellom resulterer i mer fred. Da kan ikke vi sitte her oppe i nord og isolere oss. Vi må være et motsvar. Det er vi ikke hvis vi melder oss ut av EØS. Da lar vi høyrepopulismen og proteksjonistene vinne.

Det er bare motstanderne av EØS som ser ut til å slippe til i debatten om EØS. Om det er fordi vi andre ikke har klart å melde oss på eller om det ikke oppleves aktuelt nok for pressen å skrive om det vet jeg ikke, men når vi nå ser fremvekst av motstand mot EØS har vi passert at det er på tide at vi andre tar til orde for å forsvare EØS-avtalen.

Vi som er tilhengere av avtalen burde svart for lenge siden. Jeg kan ikke akseptere premisset neisiden forsøker å legge til grunn. Å tro at vi får reforhandlet EØS-avtalen, eller fremforhandle en ny, er i beste fall fryktelig naivt. Avtalen er så gunstig at EU neppe vil kunne gi mer. Tvert imot vil nok en slik forespørsel kunne virke provoserende og mot sin hensikt.

For ærlig talt: hvorfor skulle EU ha interesse av å fremforhandle en ny avtale med oss, en som er enda mer gunstig for oss og mindre gunstig for EU? I verste fall vil derfor en slik forespørsel kunne være katastrofalt for norsk næringsliv. Vi har bygget vårt næringsliv og store deler av norsk økonomi på EUs fire friheter. Å utfordre dette er et høyt spill og dumdristig.

EØS-avtalen sikrer ikke bare norsk økonomi, den er og en avtale tilpasset våre særnorske ønsker. Det viktigste eksemplet er kanskje særavtalen på landbruk. Den ville vi aldri fått dersom vi var en del av EU, og det er en av grunnene til at jeg er motstander av norsk EU-medlemskap. Men det er nettopp dette som er så genialt med EØS: vi får av EUs goder samtidig som vi får vernet våre interesser. Det vil ikke være gunstig for Norge å gå inn i EU, men det er i hvert fall ikke konstruktivt å gå ut av EØS. Derfor mener jeg det eneste kloke er å forbli medlem av EØS.

11. november ble det over hele verden markert at det var 100 år siden første verdenskrig ble avsluttet. En hendelse har blitt trukket frem gang på gang på denne dagen og etterpå og bildene har gått viralt, nemlig bildene av Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, som holder hender under markeringen. Ikke uten grunn.

Europa har vært et kontinent preget av krig, og Tyskland og Frankrike har som kjent stått på barrikadene på hver sin side i både første og andre verdenskrig. At det er nettopp disse to som søker sammen, som snakker om hvor viktig fred og fellesskap er for verden nå, opplevdes veldig sterkt.

Som en slags pervers kontrast står Trump der og minner om den splittelsen og fremmedfrykten vi ser så tydelig i verden. Skal vi stoppe fremveksten av nasjonalismen og fremmedfrykt kan vi ikke bygge flere murer, vi må bygge dem ned.

Å gå ut av EØS er det motsatte av det vi bør gjøre i ei tid som denne. Når vi ser en splittet verden må vi gjøre vårt for å holde den samlet, ikke bidra til ytterligere splittelse. EØS-avtalen har tjent oss godt, og skjermet oss for de delene av EU som vi ikke ønsker å være en del av. Jeg drømmer om en verden med mindre splittelse, fremmedfrykt og isolasjon. En verden som i større grad preges av raushet og fred enn i dag.

EØS-avtalen er ikke perfekt, men det er det beste alternativet vi har. Å gå ut av den vil være lite konstruktivt og dumt, og jeg vil oppfordre alle tilhengere av avtalen til å langt større grad fremsnakke den. Vi kan ikke kjøpe premisset til de som vil ut av EØS, vi må legge vårt eget til grunn: det er best å være medlem av EØS.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.