- Det er på tide med flere kvinnehelter

Sjelden har man sett så stor mannsdominans som på gårsdagens førpremiere på «Lara Croft Tomb Raider». En kvinnelig helt uten jentepublikum? - Jeg tror både kvinner og menn vil like filmen, sier regissør Simon West til Dagbladet.

Han kom til førpremieren sammen med filmimportøren UIPs direktør Liv Jacobsen, og gikk glipp av de åtte Lara Croft-kloningenes heftige dans over inngangspartiet til Klingenberg kino. Men han møtte de tungt bevæpnede danserne etterpå.

Regissør West ønsker seg oppriktig flere kvinnelige filmhelter, og håper han har startet en trend.

- En tusseladd

- I hvert fall må vi bort fra klisjeene der mannen er helt og sterk og tøff, mens de kvinnelige medvirkende bare er til stede, kanskje brekker ankelen og får hjelp av helten. Men jeg har ikke villet lage en film der mennene har den samme beskjedne rollen som kvinner gjerne får. Da ville mannen sett ut som en tusseladd.

- Og han ville vært fullstendig uinteressant for Lara Croft?

- Nettopp. Hun er en superkvinne som ikke faller for den trivelige gutten på hjørnet. Hun vil nok ha en «bad guy». En som nesten er på hennes nivå.

- Ellers blir kvinner på film, selv om de er helter, veldig snille og søte og omsorgsfulle?

- Bedre enn gutta

- Ja, det blir gjerne en «girlie»-greie. De skal være seksuelle på en veldig feminin måte. Det er ikke Lara. Hun spiller ikke på sex, bruker ikke sex som redskap for å oppnå det hun vil. Hun er bare bedre enn gutta på det hun gjør. I motsetning til for eksempel James Bond-jentene... Det er litt gammeldags, sier Simon West, og poserer villig med de åtte svartkledde.

- En familiefilm

Det blir ikke sagt mye. Jentene er slitne etter danseoppvisningen på ei glatt scene i regnet.

- Lara er en kvinne av få ord. Utålmodig. Hun behandles som en likeverdig, og for mennene er det ingen svær greie at hun er jente, sier regissøren.

- Filmen om Lara Croft er en familiefilm. Derfor skyter hun bare skapninger som ikke er mennesker i filmen. Heltinnen skal være et forbilde med appell til et ungt publikum.

- Hvor store er likhetene mellom filmens Lara og spillenes Lara?

- Det meste er likt. I spillene er Lara en engelsk arving, og det holdt vi fast på. Så det meste av karakteren hennes er fra spillet. Handlingen foregår i vår verden, så folk skal tro hun var virkelig.

- Kul i topp

- Derfor reiser dere både til Kambodsja og Island?

- Ja. De vanskeligste scenene var på Island, hvor vi filmet på en isbre. De tunge amfibiebilene skled ned i sprekker, og det var fryktelig kaldt.

- Men likevel går Angelina Jolie rundt i en liten topp?

- Tanken på at hun skulle ha på seg en svær dynejakke, var ikke god. Hun ser mer elegant og kul ut i topp. Selv hadde jeg på meg vel sju lag med klær, sier West.

Han er svært fornøyd med at filmen har truffet de amerikanske kinogjengerne.

- Det er en lettelse at filmen går godt i USA. Siden det er solgt over 20 millioner Lara Croft-spill, kalkulerte vi med at det finnes et potensielt publikum på ca. 60 millioner mennesker. Om det blir en oppfølger? Angelina har skrevet under på å lage to til, og jeg er heller ikke uvillig. Problemet er timingen, for det tar omtrent to år å lage en film.

TØFFEST: Lara Croft er først og fremst guttas heltinne. I går var det åtte Lara-kopier på førpremieren på "Tomb Raider", filmen som er basert på dataspillene ved samme navn. Regissør Simon West (i midten) ønsker seg flere kvinnelige helter.Foto: TORE BERGSAKER