Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kulturrådet

Det er pinlig, Abid

Ikke reduser noe så viktig som ytringsfrihet til å handle om statsstøtte, Abid. Ingen har tatt til orde for å detaljstyre tildelingene til Kulturrådet. Det er et ikke-svar på mitt spørsmål om Kulturrådets pengesløseri.

SLØSER: Jeg skulle ønske kulturminister Abid Raja reflekterte litt mer rundt hvordan Kulturrådet sløser med skattebetalernes penger, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLØSER: Jeg skulle ønske kulturminister Abid Raja reflekterte litt mer rundt hvordan Kulturrådet sløser med skattebetalernes penger, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Silje Hjemdal
Silje Hjemdal Vis mer

Kulturminister Abid Raja gjemmer seg bak prinsippet om at kunsten skal være fri.

Forstår han ikke at han slår inn åpne dører? Ingen har tatt til orde for å detaljstyre tildelingene til Kulturrådet. Det er et ikke-svar på mitt spørsmål om Kulturrådets pengesløseri, der millioner av skattepenger går til å sponse ytterst smale kunstprosjekter som de færreste får «gleden» av.

Det er pinlig at Abid later som at dette er et spørsmål om ytringsfrihet. Jeg godtar ikke premisset om at noe så viktig som ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, skal bli redusert til et spørsmål om statlig støtte. Det finnes mange kulturutøvere som Kulturrådet aldri slipper inn i det «gode selskap», og som får avvist sin søknad år etter år. Har da alle disse som ikke mottar statsstøtte fått sin ytringsfrihet kneblet? Selvsagt ikke.

Offentlige støtteordninger bestemmer ganske mye over norsk kulturliv, så det er i det hele tatt merkelig å tro at statlig u-hjelp automatisk skaper absolutt frie kunstneriske uttrykk.

Kulturrådets tunge pengesekk gjør muligens norske kunstnere mer bundet, i den forstand at de tilpasser deg de kunstuttrykkene som er «korrekte» ifølge såkalt kunstfaglige prinsipper. Jeg har selv møtt flere som opplever å bli utestengt fra Kulturrådets «gode selskap» fordi de ikke skaper kunst som er provoserende nok.

At et statlig organ skal sitte med så mye makt innenfor kunstverdenen mener jeg er synd, fordi det skaper uheldige konkurranseforhold når kunstnere som får støtte, konkurrerer i samme marked som de som ikke får støtte. Men det ville aldri falt meg inn å hevde at de som ikke mottar statsstøtte fra Kulturrådet får ytringsfriheten sin innskrenket.

Ærlig talt, ytringsfrihet og kunstnerisk frihet handler om retten til å få ytre det man vil – også gjennom kunsten – men det sier ingenting om at man skal kunne forlange å få det sponset av staten.

Jeg har respekt for at Raja er for ytringsfrihet og kunstnerisk frihet – prinsippet er vi enig i. Jeg er klar over at dette ståstedet har vært en prosess for ham, at han tross alt har gått fra lenge å argumentere for å forby blasfemiske ytringer, særlig mens karikaturstriden raste, til siden å innse at ytringsfriheten bør være ubegrenset.

I dag er vi som sagt enig i ytringsfrihetens ukrenkelighet, men det er rett og slett pinlig å hevde at ytringsfrihet er likestilt med å få statlig støtte.

Den store prinsipielle forskjellen mellom Venstre og Frp er at Venstre mener skattebetalerne skal få regningen for kulturprosjekter som Kulturrådet finner «verdig» (for å bruke Rajas partikollega Carl Erik Grimstads egne ord), mens Frp mener at kunsten kan og bør finansiere seg selv.

Jeg tror en publikumsrettet kultur ville fristilt kunsten. I mine øyne er det slett ikke noe forkastelig å skape kunst som selger, kunst folk vil ha – snarere tvert imot. Markedskreftene skaper en spontan og folkestyrt kultur som slipper å gå gjennom utallige offentlige råd og komiteer.

Etter min mening er det en sunn del av demokratiet å lytte til velgerne, og mange reagerer på Kulturrådets sløsing med penger til ytterst smale kunstprosjekter, som kommer et fåtall til gode.

Ettersom Raja «forstår at mange reagerer på et sjokkerende kunstuttrykk eller to», vil jeg tydeliggjøre at ingen jeg vet om, har reagert på de nevnte kunstuttrykk som sådan. Jeg tror de fleste er over det barnslige stadiet der de synes tiss og bæsj er pinlig. Det samtlige har reagert på er at det skal finansieres av fellesskapets midler.

Det er synd at Abid ikke vil møte til debatt om temaet verken i Dagsnytt atten eller TV2 Nyhetskanalen. Det er tross alt arrogante og alvorlige beskyldninger om innskrenkning av ytringsfriheten han har kommet med.

Min invitasjon til Abid står imidlertid åpen: La oss debattere Kulturrådets organisering og pengesløseri, og hvorvidt markedskreftene eller Kulturrådet er best egnet til å legge til rette for kunstnerisk frihet.

Kunst må selvsagt gjerne skape debatt og engasjement så mye den vil. Dette er enda en selvfølgelighet som Abid ønsker å understreke: «En litt uforståelig kunstopplevelse betyr bare at jeg får noe å tenke over, noe å diskutere og noe å reflektere rundt».

Jeg skulle ønske Abid reflekterte litt mer rundt hvordan Kulturrådet sløser med skattebetalernes penger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!