Det er problemer innad i «Facebook-Høyre»: - Jeg synes han er en drittsekk, så da skriver jeg det

Kjetil Rolness siterte fra lukket gruppe og ble kastet ut.

SUR PÅ ROLNESS: Jon Hustad kastet i går ut Kjetil Rolness fra sin eksklusive klikk av Facebook-venner, og kaller ham blant annet en angiver, etter at Rolness siterte fra hans lukkede vegg. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix
SUR PÅ ROLNESS: Jon Hustad kastet i går ut Kjetil Rolness fra sin eksklusive klikk av Facebook-venner, og kaller ham blant annet en angiver, etter at Rolness siterte fra hans lukkede vegg. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historiker, journalist og forfatter Jon Hustad er en av flere som har kastet ut sosiolog, deltidspopsanger og skribent Kjetil Rolness fra sin vennesirkel på Facebook - mens advokat og blogger Eirik Vinje har meldt seg ut av hele nettsamfunnet.

Dette som følge av en opphetet diskusjon om en kronikk skrevet av den pensjonerte danske historikeren Bent Jensen, som skal være en venn av bloggeren Peder «Fjordman» Nøstvold Jensen - 22. juli-terroristens forbilde.

Det hele startet med at VGs debattredaktør Hans Petter Sjølie postet kronikken på sin vegg og kulminerte med at Rolness erklærte at han meldte seg ut av «Facebook-Høyre» - et uformelt klengenavn på et knippe debattglade, innvandringskritiske kulturpersonligheter - som følge av en rekke av dem uttrykte enighet med kronikken.

Kronikken postulerer blant annet at «de gamle europeiske nasjoner er i ferd med å begå kollektivt selvmord» og at den tredje verdenskrig mellom Vesten og «aggressive muslimske terrororganisasjoner» er i gang.

Ble kalt angiver Riktig stygt ble det da Rolness siterte Vinje, Hustad, den danske politikeren Henrik Dahl og forleggeren og forfatteren Halvor Foslis positive kommentarer til Bent Jensen-kronikken.

Disse sitatene var hentet fra Facebook-grupper som er lukket for innsyn for andre enn medlemmer - som det riktignok er et tresifret antall av. Og dermed ble Rolness stemplet som både «angiver», «drittsekk» og «fæl fyr».

- Ja, jeg synes at Rolness er en drittsekk. Så da skriver jeg det, sier Hustad til Dagbladet i dag og bekrefter at han slettet Rolness fra sin eksklusive vennegruppe på Facebook som teller rundt hundre personer og der det skal herske en avklart regel om at ikke noe av debatten skal videreformidles uten godkjennelse.

Anstendighet At det er godt innafor både presseetikk og juss å sitere fra nettdebatter som er åpne for flere enn 20-30 personer har ikke noe med saken å gjøre, sier Jon Hustad, som også er kjent fra TV 2-programmet «Harde fakta» (2012).

- Det handler om anstendighet og høvisk framferd. Med viten og vilje unnlot Rolness å respektere de reglene jeg har satt opp for Facebook-veggen, sier Hustad og innrømmer at feiden egentlig handler om noe annet enn siteringspraksis:

- Det jeg reagerer på er at Rolness, med flere, prøver å gjøre innvandingsdebatt til en metadebatt om gode holdninger. Mitt utsagn var at Bent Jensen hadde rett i det han skrev, men Rolness får det til å bli noe han kaller kulturrasisme og på lik linje med Fjordman. Det han prøver å få til er en såkalt nedkjølingseffekt; å hindre folk i å si sin mening ved å henge dem ut. Det aksepterer jeg ikke, sier Hustad.

Endetidsretorikk Kjetil Rolness fastholder at Bent Jensen-kronikken er så drøy at den godt kunne vært skrevet av Fjordman.

SJOKKERT: Kjetil Rolness sier han får hakeslipp av hvordan noen av hans (eks-) facebookvenner bifaller en dystopisk og innvandringsfiendtlig dansk kronikk. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SJOKKERT: Kjetil Rolness sier han får hakeslipp av hvordan noen av hans (eks-) facebookvenner bifaller en dystopisk og innvandringsfiendtlig dansk kronikk. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Det er en endetidsretorikk av en annen verden, der den stolte europeiske kulturen har gått til grunne fordi elitene har begått et slags kollektivt selvmord de drar oss alle med i, og der vi lar oss kolonialisere av fremmede, underlegne folk. Jensen skriver at muslimer ikke hører hjemme i Europa og at Europa nå er i en borgerkrig, en del av tredje verdenskrig mellom Europa og muslimene. Hvis ikke det er lov til å si at dette låter som Fjordman er det Hustad som knebler meg, ikke omvendt, sier Rolness.

- Jeg får hakeslipp av at Jon Hustad og hans krets ikke ser noen problemer med innholdet og tonen i en slik artikkel. Hustad fastholder at det er en god artikkel, samtidig som han er rasende, krenka, såpra og vonbroten over at jeg forbinder ham med Fjordman. Men dette er veldig enkelt: Hustad liker artikkelen, artikkelen minner om Fjordman. Er det et problem, er det Hustads problem, ikke mitt, sier Rolness.

- Vi trenger absolutt en innvandringskritikk, men den må være edru, saklig og avstå fra dystopier og krigsretorikk. Det trodde jeg også «Facebook-Høyre» var enige om. Men nei, Hustad sier rett ut at det pågår ein krig mot kristendomen og jødedomen i Europa, sier Rolness.

Finner ikke «faktafeil» Hustad viser blant annet til bevoktningen av synagoger, antiterrorpolitiets nærvær i franske byer, antallet kjente, avvergede terroraksjoner de siste tre åra, IS' angivelige kontroll av smuglertrafikken over Middelhavet og frykten for at Schengen-avtalen skal bryte sammen som følge av den pågående flyktingekrisa, for å forsvare sin støtte til synspunkter om at det er borgerkrig i Europa.

- Jeg skriver ikke selv på den måten - det er en tøffere retorikk i Danmark - men ser ingen faktafeil i Bent Jensens kronikk. Da blir det øyeblikkelig en sinnelagsdebatt for at venstresida skal slippe å ta stilling til innholdet, sier Hustad.

Advokat slettet Facebook-profilen etter Rolness-innlegg

- Jeg har trukket meg fra Facebook fordi jeg blir framstilt som en tilhenger av denne Fjordman. Jeg har ikke gjort annet enn å dele enn tekst, uten å omfavne den på noen måte, og uten å kjenne denne dansken - og så kommer det en offentlig anklage om at jeg støtter Fjordman. Da blir det håpløst å delta i debatten, sier Eirik Vinje, og viser til at han tidligere har tatt avstand fra konspirasjonsmiljøet rundt Anders Behring Breiviks blogger-forbilde.

- Det finnes andre ting her i livet enn å være på Facebook. Når man sitter der i arbeidstiden og plutselig føler seg trukket inn på overlærerens kontor for å forsvare seg mot en masse anklager, kan jeg ikke bruke tid på det lenger. Det blir for store kostnader, sier Vinje, som til daglig jobber i advokatfirmaet Garmann Mitchell med rådgivning for finansinstitusjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer