REAKSJONER:   Siv Kristin Sællmann måtte slutte å gå med dette smykket etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land
REAKSJONER: Siv Kristin Sællmann måtte slutte å gå med dette smykket etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt LandVis mer

- Det er provoserende at folk skal diktere hva man skal ha på seg

NRK-profil Siv Kristin Sællmann er overrasket over de sterke reaksjonene på korssmykket.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV.

Det er i mandagens utgave av avisa Vårt Land saken kommer fram, der Sællmann forteller om hendelsen. Avisa skriver at det var etter at kanalen fikk reaksjoner fra seerne på korsbruken at de ga beskjed til nyhetsoppleseren om å slutte å bruke smykket på TV.

- I NRK har vi en klar føring på at nyhetsankere skal være kledd nøytralt, og vi oppfordrer dem til å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning, sier distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet til avisa.

Nå reagerer mange på at Sællmann ble nektet å gå med korssmykket av kringkastingskanalen.

Biskop Laila Riksaasen Dahl er blant dem.

- Det er et poeng i at man skal ha en bekledning som ikke tar oppmerksomheten bort fra hennes jobb som nyhetsoppleser, men jeg er overrasket over at et såpass diskret smykke vekker så stor oppmerksomhet, sier hun til Dagbladet.

- Må tåle såpass Hun ønsker en diskusjon om hvor grensa skal gå velkommen, og mener selv at smykket var innenfor rimelighetens grenser.

- Jeg mener vi må tåle såpass. Dersom vi ønsker å ha et livssynsåpent samfunn, så er dette langt innenfor. Jeg vet ikke hvor sterkt NRK anmodet dette, men jeg mener det er en spennende diskusjon, sier hun.

Også leder i Krf, Knut Arild Hareide, er kritisk til korsnekten. 

- Med dette er NRK med på å gjøre samfunnet vårt mindre mangfoldig og fattigere. Vi lever i et samfunn hvor det må være rom for tro og livssyn, sier han til VG.

Sællman er selv svært overrasket over oppmerksomheten denne saken har fått i ettertid.

- Ingen konflikt - Dette er på ingen måte en konflikt mellom min ledelse og meg. Jeg har et inderlig ønske om å bli oppfattet som nøytral i mitt yrke som journalist, og da jeg fikk beskjed av min ledelse om at noen hadde reagert på dette, så tok jeg det til etterretning, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun kanskje har brukt smykket 2-3 ganger på skjermen, og at hun på ingen måte har brukt smykket for å provosere noen.

- Dette er et symbol som har vært i motebildet i mange år, og jeg har tenkt på det som et nøytralt symbol når jeg har brukt det. Jeg er glad i det korset. Jeg har fått det av min mann, som kjøpte det i Dubai. Det er 1,4 cm stort, og jeg mener selv det er ganske lite prangende, sier hun.

Hun synes det er helt greit at det blir en diskusjon om hvor grensa for bekledning går, men for henne selv har altså ikke dette vært noen stor sak.

- Jeg blir hakket mer provosert over at det sitter folk hjemme som vil diktere hvordan andre skal se ut. Jeg har jobbet i denne bransjen i mange år, og det er stadig folk som ringer for å fortelle hvordan de mener du bør se ut, enten om det er dette korset eller hvordan jeg ser ut på håret. Det kjenner jeg provoserer meg litt nå i ettertid, sier hun.