- Det er publikum som gjør den ekkel

«Villmark» er Norges skumleste film.

(Dagbladet.no): Leserne har talt. «Villmark» fra 2003 er Norges skumleste skrekkfilm.

- Det er veldig hyggelig, sier regissør Pål Øie til Dagbladet.no.

I forbindelse med dagens premiere på «Fritt Vilt 2», oppfordret vi leserne til å stemme på landets skumleste skrekkfilm gjennom tidene.

Slo «Fritt Vilt»
De fikk ikke mange å velge mellom. Etter en diskusjon med Runar Pettersen, redaktør for Skrekkfilm.no, fant vi kun seks norske filmer som hører hjemme i sjangeren.

Og slik ser lista ut etter kåringen:

1. «Villmark» (41 %)

2. «Fritt Vilt» (32 %)

3. «De dødes tjern» (21)

- Det er publikum som gjør den ekkel

4. «Rovdyr» (4 %)

5. «Bread and Circus» (1 %)

6. «22» (1 %)

- Vi har et statlig filmstøttesystem, og da blir det fort mer brød enn sirkus, sier Øie om hvorfor det er så få filmer på lista.

- Sjangerfilm er jo et kommersielt fenomen. Du lager ikke nødvendigvis en grøsser for å løse verdensproblemene. Men jeg mener sjangeren er litt undervurdert. Det går an å lage kvalitetsfilm innen sjangerfilmer også. Det må vel være målet, sier han.

I planlagt som skrekkfilm

Han mener at også «Villmark» til en viss grad tar opp moralske dilemmaer. Som når gjengen finner et lik i vannet, og begynner å diskutere hva de skal gjøre. «To - tre dager fra eller til, spiller vel ingen rolle,» sier en av dem.

«Villmark» var hans første langfilm. Den kostet under ti millioner å spille inn - halvparten av det gjennomsnittlige produksjoner koster i dag - og ble sett av 155 000 på kino.

- Det var et risky prosjekt, så det var gøy at det ble stang inn, sier Øie.

Men den ble ikke planlagt som en ren skrekkfilm.

- Vi startet med en spennende historie, og snakket ikke sjanger de første tre - fire månedene. «Villmark» er heller ikke noen eksplisitt voldsfilm. Det skjer få ekle ting, det skumle er det publikum selv som skaper, sier Øie.

Ny skummel film

Han tror nøkkelen til å lage en god skrekkfilm kanskje ligger i nettopp det - å fokusere på å lage en god historie, framfor å skremme vannet av folk.

Nå er han i gang med en ny historie, sammen med det gamle teamet bak «Villmark». Deriblant skuespiller Kristoffer Joner. Filmen «Skjult» handler om Kai Knutsen, som flyktet fra sin gale mor for 20 år siden. Nå er hun død, og han har arvet huset i skogen. Og en grusom hemmelighet. Filmen har planlagt premiere i april neste år.

- Den er ferdig innspilt, og nå sitter vi og klipper råmaterialet sammen, forteller Øie.

- Blir den like skummel som «Villmark»?

- Jeg vet ikke. «Villmark» var en ensemblefilm, denne blir mer subjektivt fortalt. Men den skal nok bli skummel, denne også, ja.

Skjult-teamet videoblogget fra innspillingen på Dagbladet.no. Se innslagene her.

REGISSØREN: Pål Øie skrev manus og regisserte Villmark. Nå er han i gang med en ny skrekkfilm, med det samme teamet.