Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er rørende å se medmenneskeligheten og viljen til å hjelpe de på flukt

Norge går foran med sitt vedtak om 8000 syriske kvoteflyktninger.

Vellykket integrering:  I dag er den bosniske minoriteten de best integrerte blant innvandrere i Norge. Mennesker vi helhjertet åpnet dørene for i går, bidrar til å utvikle samfunnet i en positiv retning i dag, skriver Abdirahman Mohamed. Foto: Privat.
Vellykket integrering: I dag er den bosniske minoriteten de best integrerte blant innvandrere i Norge. Mennesker vi helhjertet åpnet dørene for i går, bidrar til å utvikle samfunnet i en positiv retning i dag, skriver Abdirahman Mohamed. Foto: Privat. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager har flere flyktninger kommet over grensen til Europa for å søke asyl i rike land som Tyskland. Flere har også kommet til Norge, og mottakene er for trange til å romme de som har ankommet.

Flyktningkatastrofen vi står overfor er dramatisk uten sidestykke. Europa og EU-landene har ingen felles strategi, og uenighetene blant medlemslandene er en tragedie for disse menneskene. Noen land har tatt lederansvar, andre land gjennomsyres av fordommer, og Ungarn har bygget gjerder. Det gis ulike svar, og holdningene til mottak av disse menneskene er forskjellig. Det må vi ha respekt for.

Selv mener jeg at Norge går foran med sitt vedtak om 8000 syriske kvoteflyktninger. De siste målingene viste også at flertallet av befolkningen ønsker å ta imot kvoteflyktningene. Kommune-Norge har gitt beskjed om at dette skal de klare.

Ikke minst er det rørende å se at privatpersoner også hiver seg inn i dugnaden. Gruppen «Refugees welcome to Norway» har tusenvis av frivillige og over 40 000 medlemmer på Facebook. 21 private restauranter i Oslo har et ønske om å mette flyktningene. Medmenneskeligheten og viljen til å hjelpe mennesker på flukt er der - og den er stor. Stor er den også i kommunen jeg bor i. Asker kommune har tradisjon for å bosette et høyt antall flyktninger og vi fører en god integreringspolitikk.

Fra før har nordmenn erfaring med flyktningene fra Bosnia. I dag er den bosniske minoriteten de best integrerte blant innvandrere i Norge. Mennesker vi helhjertet åpnet dørene for i går, bidrar til å utvikle samfunnet i en positiv retning i dag. Det er fordi vi politikere tok et ansvar sammen med folket og de frivillige. Vi kan ikke annet enn å stille solidarisk opp denne gangen også. Det viktigste er å finne en politisk løsning på borgerkrigen i Syria og hjelpe nærområdene mye mer. Den ene formen for hjelp kan ikke utelukke den andre i en tid som dette.

Tross uenighetene er realiteten lik for alle som følger situasjonen tett. 315 000 mennesker står i Europa i dag uten noe som helst. Bare i Italia har 94 000 flyktninger ankommet. Av disse er 12 000 barn.

«Det finnes eksepsjonelle øyeblikk i Europas historie. Dette er et slikt øyeblikk», sa Frankrikes president. Hvordan Europa svarer på dette er avgjørende for viktig områder som Schengen og Dublin-avtalen. Ikke minst er det viktig for de menneskene som faktisk står ved vår dørstokk. Til tross for Siv Jensens utspill om å si nei til bosetting av flyktninger ved valgkampåpningen, er det ekstra oppmuntrende å lese om engasjementet fra det offentlige, privatpersoner og organisasjoner som ønsker å hjelpe, kun noen dager før selve valget. Det er jo kommunene som skal ta vare på disse menneskene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!