FØRJULSTID: Det er nå over hundre tusen barn som vokser opp i fattige familier. Barn som ikke får den flotte juletida og de gode minnene, fordi familiene ikke har råd til å feire jul, skriver innsenderen. Her fra Vinterland i Oslo, der barn og unge kan more seg på skøyteisen. Foto: NTB Scanpix
FØRJULSTID: Det er nå over hundre tusen barn som vokser opp i fattige familier. Barn som ikke får den flotte juletida og de gode minnene, fordi familiene ikke har råd til å feire jul, skriver innsenderen. Her fra Vinterland i Oslo, der barn og unge kan more seg på skøyteisen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Barnefattigdom

Det er så blodig urettferdig

Den økte barnetrygda regnes i de fleste kommuner som inntekt, og trekkes fra på sosialhjelpa. Da blir det ikke enklere for familier med dårlig råd, å gjøre de tøffe prioriteringene nå før jul. De fattigste familiene er like langt.

Meninger

Det var alltid noe helt eget de dagene før den store dagen. Det var luktene, det var stemningen, det var de små hemmelighetene og det var en konstant kribling i magen. Snart var det jul.

Det kribler enda i magen, om en på en litt annen måte. For jula er barnas høytid. Akkurat nå går barn landet rundt, med sommerfugler i magen fordi de gleder seg til juleferie, god mat og ikke minst gaver. Men ikke alle. For tusenvis av barn er sommerfuglene i magen byttet ut med en klump. For dem er gleden byttet ut med å grue seg til jul.

Det er nå over hundre tusen barn som vokser opp i fattige familier her i landet. Barn som ikke får den flotte juletida og de gode minnene, fordi familiene ikke har råd til å feire jul. De kronene man har, må dekke faste utgifter, og det er ikke penger igjen til verken gaver eller ribbe.

Barnefattigdommen har økt betydelig siden 2013, fra omkring 8 prosent til over 10 prosent nå. Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom i Norge i dag.

Men Norge anno 2018 er ikke fattigere enn før. Tvert imot. Som samfunn har vi rikdom nok til å sørge for at alle barn får en god barndom og gode juleminner. Derfor er det også så blodig urettferdig. Barn som gruer seg til jul handler om fordelingspolitikk.

Høyreregjeringen kutter i velferden for dem med minst og for de syke, som pleiepengeordningen, barnetillegget for uføre eller økt makspris for barnehagene. Samtidig gir Erna Solberg store julegaver til den økonomiske eliten. De som tjener over 10 millioner får hundre ganger så mye i skattekutt som de lavtlønte.

Vi har både fått rekordhøy barnefattigdom og 108 nye milliardærer under Erna Solbergs regjering.

Høyresiden har den siste tida forsøkt å skylde på innvandring som årsak til den økende barnefattigdommen. Da er det rart at også fattigdommen øker blant såkalt etnisk norske barn. For SV spiller det uansett ingen rolle hvor barnets foreldre er fra, alle barn skal ha en fin høytid.

SV har kjempet nært sagt alene i en årrekke for å øke barnetrygden, som har stått stille i 22 år nå. Derfor er det gledelig at KrF har forhandlet fram en økning i barnetrygden i neste års statsbudsjett.

Desto større er skuffelsen når de nesten femti tusen barna, som kanskje trenger det mest, ikke får økt barnetrygd. KrF vil ikke gi noen julegave til barna i de fattigste familiene i år.

De fleste kommuner regner nemlig barnetrygd som inntekt ved utmåling av sosialhjelp, og derfor trekkes barnetrygden fra sosialhjelpa for disse familiene. I tillegg øker regjeringen maksprisene for barnehagene så mye at det uansett spiser opp økt barnetrygd for resten av familiene med unger i barnehagen. Med denne politikken, blir det ikke enklere for familier med dårlig råd å gjøre de tøffe prioriteringene nå i forkant av jula, tvert imot.

SV vil at alle barn skal glede seg til jul. Det er mulig, men da trengs det en rettferdig fordelingspolitikk. Barnetrygda må økes kraftig og den må komme fram til alle. Loven må endres slik at ikke kommunene kan trekke den fra sosialhjelpa.

Vi må sørge for at de store pengene går til de små, ikke til de med allerede store lommebøker. Jula handler jo nettopp om solidaritet og fellesskap, at alle mennesker har lik verdi og fortjener like gode muligheter. SV vil at det skal kime til julefest for de mange, og ikke til skattelettefest for noen få.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.