RØRTE MANGE: «Resten av dagen» handler om en tilkneppet butler som gjør fatale valg. Både romanen og filmen, med Anthony Hopkins og Emma Thompson, var store suksesser. Foto: Fra filmplakaten til "Remains of the day"
RØRTE MANGE: «Resten av dagen» handler om en tilkneppet butler som gjør fatale valg. Både romanen og filmen, med Anthony Hopkins og Emma Thompson, var store suksesser. Foto: Fra filmplakaten til "Remains of the day"Vis mer

ANALYSE

- Det er så lett å kaste bort livet

Nobelprisvinner Kazuo Ishiguro ser på skuffede lengsler gjennom et erkebritisk filter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Er det ikke fryktelig lett å kaste bort livet sitt? Det er et spørsmål Kazuo Ishiguro vender tilbake til, igjen og igjen.

Forhåpentlig føler forfatteren selv at de 62 årene hans har vært vel anvendt, særlig etter at det på torsdag ble kjent at han hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Prisen ble møtt med et brus av overraskelse fra spåmennene og spåkvinnene, men også med spontan begeistring fra Ishiguros mange lesere.

Både «Resten av dagen» («The Remains of the Day») fra 1989 og «Gå aldri fra meg» («Never Let Me Go») fra fra 2005 ble bestselgere. Begge foregår også på det som må kunne kalles arketypiske britiske åsteder, et stort gods og en avsidesliggende kostskole, og bruker de velkjente rammene til å utforske det ofte verkende misforholdet mellom hvordan hovedpersonene syntes verden burde være og hva den viser seg å ha i vente for dem. I likhet med flere av de andre fortellingene til Ishiguro forteller de historiene sine delvis i sørgmodige tilbakeblikk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn