Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er så mye reality og bloggere som snakker om å være tynn og hvilke sko som er finest

Derfor er Bettan opptatt av å ivareta gamle tradisjoner.

JUL PÅ GODT OG VONDT: Elisabeth Andreassen er glad i jula, men julen minner hennes også på dem hun har mistet. Bildet er tatt på Folkemuseet. Foto: Bjørn Langsem
JUL PÅ GODT OG VONDT: Elisabeth Andreassen er glad i jula, men julen minner hennes også på dem hun har mistet. Bildet er tatt på Folkemuseet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Desember er som et forstørrelsesglass av glede og sorger, pleier Rune Larsen å si. Det synes jeg er så fint. Jula kan være vanskelig for mange, så jeg har tenkt en del på hvor mye jeg skal øse ut av lykke, glede og velstand, sier Elisabeth Andreassen (55).

Dagbladet møter den folkekjære artisten hjemme i leiligheten på Frogner i Oslo, der hun har bodd med ektemannen Tor Andreassen og døtrene Anna (18) og Nora (16) de siste tre årene. I vinduene henger røde julestjerner og på bordene er det pyntet med juleblomster og tente lys med påskriften «Merry Chistmas».

- Mye sorg - Jeg elsker tida før jul og begynner å pynte tidlig. Man blir aldri for gammel for koselige tradsisjoner. Vi baker fortsatt pepperkakehus og har tradisjonell jul, selv om barna begynner å bli store, sier hun. 

Men for Bettan er jula også tida for å se tilbake på året som har gått - på godt og vondt.

- Det har vært mye sorg det siste året. Det har vært en periode der veldig mange venner av oss har gått bort. Det har vært tungt og det er klart det setter livet i perspektiv, sier hun.

- Unikt samhold Først og fremst har familien blitt opptatt av å leve hver dag, ikke utsette ting til i morgen og prate mye sammen.

Den siste tida har «Bettan» reist land og strand rundt med juleturnéen «Stille natt Hellige natt», med artistkollegaene Rune Larsen, Tor Endresen, Marian Aas Hansen og Alexander Rybak. 

- Mange spør om jeg blir stresset av det, men for meg gir juleturnéen en stor ro. Det føles så godt å sitte i kirken og tenke på dem man har mistet.  Jeg er ikke kristen, men for meg er kirkerommet et folkets rom for trøst, sorg og glede. Det samholdet vi opplever der er helt unikt, sier hun.

Julekonsertene har tidvis fått kritikk for at kommersielle artister bruker kirken til å tjene penger. Det provoserer Andreassen kraftig.

- Vi har sterke møter med dem vi møter i kirken, og turnéen støtter også Strømmestiftelsen, som hjelper folk i en vanskelig situasjon. Det er vi så stolte av, og jeg blir så irritert når folk ikke undersøker det de kritiserer, sier hun.

- Unødvendig Privat føler den kjente artisten at hun har møtt svært lite negative kommentarer i sin karriere. 

JUL MED BARNA: Elisabeth har sine beste juleminner fra julefeiring da barna var mindre. Her fra en tidligere julefeiring. Foto: Privat
JUL MED BARNA: Elisabeth har sine beste juleminner fra julefeiring da barna var mindre. Her fra en tidligere julefeiring. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes synd på unge artister i dag som får stygge kommentarer på nett og må leve med et veldig overfladisk fokus i mediene. Men samtidig synes jeg ofte de legger litt opp til det selv, når man kler av seg og spiller med på kroppsfokuset. Jeg tror kanskje man får litt det publikummet man fortjener, sier hun og fortsetter:

- Det er så mye unge ikke har godt av å se. Reality og bloggere som bare snakker om operasjoner, om å være tynn og hvilke sko som er finest. Jeg synes det tar altfor stor plass.

Nettopp derfor mener Andreassen det er viktig å føre gode gamle tradisjoner videre. Selv er hun også blitt påpasselig med hva hun sier ja til.

- Ingen får fotografere meg på soverommet eller oppi badekaret med nisselue på. Jeg sier alltid nei til sånt, fordi jeg synes det er «tacky» og unødvendig. Jeg har heller aldri vært opptatt av trender og har alltid kjørt min stil. Jeg tror jeg har truffet mitt publikum på det, sier hun. 

JULEBORD: Bettan elsker å pynte til jul, og spesielt dekke bordet til julaften. Foto: Privat
JULEBORD: Bettan elsker å pynte til jul, og spesielt dekke bordet til julaften. Foto: Privat Vis mer
PÅ HYTTA: For noen år siden valgte familien Andreassen og feire jula på hytta på Brønnøya. Da hugget de sitt eget juletre i hagen. Foto: Privat
PÅ HYTTA: For noen år siden valgte familien Andreassen og feire jula på hytta på Brønnøya. Da hugget de sitt eget juletre i hagen. Foto: Privat Vis mer