Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er så utrolig trist hva vi muslimer har gjort religionen vår til

Koranen sier at alle mennesker er skapt like og er like mye verdt.

DOBBELTMORALSK: Hvert år blir over 100 kvinner i Pakistan angrepet med syre, ofte av sine ektemenn, til tross for at Koranen sier at alle har rett til å velge sine ektefeller, skriver muslimen Usman Bashir. Foto: Privat
DOBBELTMORALSK: Hvert år blir over 100 kvinner i Pakistan angrepet med syre, ofte av sine ektemenn, til tross for at Koranen sier at alle har rett til å velge sine ektefeller, skriver muslimen Usman Bashir. Foto: Privat Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som muslim skammer jeg meg over hvordan flere muslimske land bedriver dobbeltmoral. Det er så lett å fortelle kvinner at de må kle seg anstendig, at alkohol er forbudt, at en som ikke ber fem ganger daglig ikke er en god muslim og å bli møtt med avsky om man ikke faster under Ramadan. Det er blitt så enkelt å kritisere andre for valg som bare «skader» personen selv. Er det slik at vi virkelig vil andre det beste eller er det en form for tilfredsstillelse å ha noe å kritisere hos andre?

Det er så utrolig trist hva vi muslimer har gjort religionen vår til, hva vi prioriterer og hvordan vi tolker den. Hvert år blir over 100 kvinner i Pakistan angrepet med syre, ofte av sine ektemenn. Unge jenter blir nektet utdannelse, flere blir tvangsgiftet eller drept om de velger selv. Koranen sier at alle har rett til å velge sine ektefeller. De rike stjeler fra de fattige. Jo mer penger du har jo mer rett har du på et verdig liv. Skulle tro de fattige ikke er mennesker.

Koranen sier at alle mennesker er skapt like og er like mye verdt. Dyr blir møtt med avsky. Profeten vår matet katter og behandlet alle levende vesener på en verdig måte. Vi som reagerer så sterkt om noen trykker karikaturer av ham, klarer ikke engang å følge hans fotspor. Det er blitt en trend å kritisere ikke-muslimer, men vi som er muslimer, og som har kjærlighet til vår profet, vi skuffer ham mye mer ved å gjøre det stikk motsatte av hva han står for.

Profeten vår oppfordrer oss til å søke kunnskap, men når barn blir nektet skole, gjør vi ingenting. Det å drepe et menneske er ifølge Koranen å anse som å ha drept hele menneskeheten. Det skjer hver dag, men er vi like flinke til å fordømme det, som vi er med å fordømme fulle folk på gata? Vil denne dobbeltmoralen noen ende ta? Vi som tror på en gud er ofte mer opptatt av ære og hva andre vil si, noen er til og med villige til å drepe sine egne barn for å bevare den såkalte «æren». Hvorfor det, når vi faktisk vet at Gud ser på oss og at det er det som teller? Når vi vet at den sanne og rettferdige Gud ser, hvorfor har vi da behov for å bry oss om hva «de andre» vil si?

Islam sier masse om vår gud som er så gavmild og tilgivende. Hans storhet kan ikke sammenliknes med mennesker. Han tilgir om vi gjør tabber i livet, men vil han tilgi om vi sårer hans mennesker, om vi dreper hans skapninger? Hvorfor er det så lett å fordømme andres tabber, men ikke fokusere på urett som blir gjort mot menneskene Gud har skapt? Vil Gud tilgi oss for alt dette? Jeg er lei av hvordan vi har gjort islam til et interessemoment. Vi plukker ut ting som gir oss noe og som taler for oss, men ignorerer alt som ikke er til vår interesse.

Vi er flinke til å kreve at ikke-muslimer skal respektere islam og religionens verdier, men gjør vi det selv? Vi er flinke til å skrike ut om våre rettigheter i Norge, men bryr vi oss om alle menneskene i muslimske land som har blitt fratatt sine rettigheter, rettigheter som i det hele tatt å få leve et liv som er mennesker verdig?

Usman Bashir (23) er født og oppvokst i Norge og muslim. Han er barnevernspedagog, samfunnsdebattant og studerer global forståelse.

Hele Norges coronakart