- Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud

Linnéa Myhre går hardt ut mot bloggkolleger.

KROPPSPRESS: Linnéa Myhre mener bloggeplakaten er svært viktig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KROPPSPRESS: Linnéa Myhre mener bloggeplakaten er svært viktig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forfatter og blogger Linnéa Myhre går hardt ut mot bloggkolleger i et innlegg på sin blogg denne uka.

«De rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være. Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud», skriver Myhre.

Hun har lagt merke til at flere bloggere velger å ikke støtte «Sunn fornuft-plakaten», noe hun syns er rart. (Se faktaboks og plakaten nederst i saken)

Myhre skriver i innlegget at hun lurer på om det er mangel på forståelse som gjør at noen bloggere ikke ønsker å følge retningslinjene.

Oppskrift på plastiske operasjoner

«Sunn fornuft-plakaten» ble lansert i midten av juli og inneholder ti retningslinjer for bloggere. Plakaten peker på hvordan bloggere kan opptre mer varsomt når de skriver temaer som kropp, uteseende, kostholdsråd og trening.

Myhre viser til at norske toppbloggere kan tjene gode penger på det de skriver. Hun mener de bør lytte til rådene i plakaten, og gjerne gi noe tilbake, «annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet».

Myhre sier klart fra om at hun mener det er unødvendig å beskrive dietter og gi konkrete kostholdsråd, noe som kan gi grobunn for spiseforstyrrelser. Dette behandles i punkt 1, 2, 4 og 6. i «Sunn Fornuft-plakaten.»

Blogg.no kritiske

- Vi mener det er feil vei å gå, å rense internett for innhold som kan trigge utsatte grupper, sier leder for bloggplattformen blogg.no som eies av Nettavisen, Kjetil Manheim til Dagbladet.

- Man kan heller gi lage gode råd og informasjon, uten å begrense innhold på internett, sier han.

I et innlegg skrevet på medier24 har han tatt til orde for å avskaffe plakaten.

Fakta

  • «Sunn Fornuft-plakaten» er utarbeidet av Kvinneguiden.no og United Influencers i samarbeid med psykiater Finn Skårderud, Bonnier Media og Aller Media.
  • Formålet er å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer.
  • Over hundre norske bloggere har knyttet seg til plakaten, og oppgir at de vil følge retningslinjene.
  • Blogg.no mener retningslinjene sensurerer internett og vil ikke følge plakaten.
  • Les hele plakaten nederst i saken.

    kilder: sunnfornuft.unitedbloggers.no og medier24.no

«Vi tviler ikke på at de som står bak har de beste intensjoner, men selv om intensjonen er god og målet er edelt så helliger det ikke alle midler.» skriver han der.

Han mener «Sunn Fornuft-plakaten» skaper et stort sosialt press på bloggere, og deler dem opp i to leire.

«Enten er du med oss og følger retningslinjene vi har utarbeidet, eller så er du mot oss og bryr deg ikke om at mennesker lider», skriver han.

Manheim tror ikke plakaten vil føre til bedre forhold, og understreker at man ikke kan beskytte leserne mot alt.

-Blogglesere har hjerner

Blogger Isabel Raad, som blogger under blogg.nos plattform, har skrevet et innlegg om hvorfor hun syns plakaten er tåpelig.

«Det å prøve å tvinge på oss regler om hva som er "ok" og ikke, blir for dumt.» skriver Raad.

Raad har selv vært åpne rundt sine plastiske inngrep på bloggen, noe som det i plakaten advares mot å gjøre.

Hun skriver at det er opp til bloggerne selv å bestemme hva de ønsker å formidle til leserne sine, og avslutter innlegget med:

«Blogglesere har hjerner. De er ikke dumme.»

Takker

I kommentarfeltet under blogginnlegget, har Myhre svart utfyllende på spørsmål og kommentarer fra leserne.

Flere hyller henne for hennes engasjement for «Sunn fornuft-plakaten».

Flere viser til at Myhres blogg over lengre tid har hjulpet dem til å være mer åpne med venner og familie om spiseforstyrrelser og selvbilde.

«Du har inspirert meg til å åpne meg for både familie og venner om utfordringene mine, og det har gjort livet mitt så utrolig mye bedre.» skriver en.

Andre påpeker at Myhre selv har skrevet om at hun går til frisøren og lagt ut «perfekte» bilder av seg selv i fine kjoler.

«Jeg er ganske sikker på at unge jenter tåler å se folk med et “perfekt ytre”, problemet oppstår når vi gir dem oppskriften på våre liv eller kropper. Jeg har vokst opp med magasiner med lettkledde og vakre popstjerner og kjendiser, og kan ikke huske å føle meg støtt av det.» svarer Myhre i kommentarfeltet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentar fra Linnéa Myhre eller og Isabel Raad.

SUNN FORNUFT-PLAKATEN

1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.

3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer: 116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

kilde: sunnfornuft.unitedbloggers.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer