Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud

Linnéa Myhre går hardt ut mot bloggkolleger.

KROPPSPRESS: Linnéa Myhre mener bloggeplakaten er svært viktig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KROPPSPRESS: Linnéa Myhre mener bloggeplakaten er svært viktig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Forfatter og blogger Linnéa Myhre går hardt ut mot bloggkolleger i et innlegg på sin blogg denne uka.

«De rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være. Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud», skriver Myhre.

Hun har lagt merke til at flere bloggere velger å ikke støtte «Sunn fornuft-plakaten», noe hun syns er rart. (Se faktaboks og plakaten nederst i saken)

Myhre skriver i innlegget at hun lurer på om det er mangel på forståelse som gjør at noen bloggere ikke ønsker å følge retningslinjene.

Oppskrift på plastiske operasjoner

«Sunn fornuft-plakaten» ble lansert i midten av juli og inneholder ti retningslinjer for bloggere. Plakaten peker på hvordan bloggere kan opptre mer varsomt når de skriver temaer som kropp, uteseende, kostholdsråd og trening.

Myhre viser til at norske toppbloggere kan tjene gode penger på det de skriver. Hun mener de bør lytte til rådene i plakaten, og gjerne gi noe tilbake, «annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet».

Myhre sier klart fra om at hun mener det er unødvendig å beskrive dietter og gi konkrete kostholdsråd, noe som kan gi grobunn for spiseforstyrrelser. Dette behandles i punkt 1, 2, 4 og 6. i «Sunn Fornuft-plakaten.»

Blogg.no kritiske

- Vi mener det er feil vei å gå, å rense internett for innhold som kan trigge utsatte grupper, sier leder for bloggplattformen blogg.no som eies av Nettavisen, Kjetil Manheim til Dagbladet.

- Man kan heller gi lage gode råd og informasjon, uten å begrense innhold på internett, sier han.

I et innlegg skrevet på medier24 har han tatt til orde for å avskaffe plakaten.

«Vi tviler ikke på at de som står bak har de beste intensjoner, men selv om intensjonen er god og målet er edelt så helliger det ikke alle midler.» skriver han der.

Han mener «Sunn Fornuft-plakaten» skaper et stort sosialt press på bloggere, og deler dem opp i to leire.

«Enten er du med oss og følger retningslinjene vi har utarbeidet, eller så er du mot oss og bryr deg ikke om at mennesker lider», skriver han.

Manheim tror ikke plakaten vil føre til bedre forhold, og understreker at man ikke kan beskytte leserne mot alt.

-Blogglesere har hjerner

Blogger Isabel Raad, som blogger under blogg.nos plattform, har skrevet et innlegg om hvorfor hun syns plakaten er tåpelig.

«Det å prøve å tvinge på oss regler om hva som er "ok" og ikke, blir for dumt.» skriver Raad.

Raad har selv vært åpne rundt sine plastiske inngrep på bloggen, noe som det i plakaten advares mot å gjøre.

Hun skriver at det er opp til bloggerne selv å bestemme hva de ønsker å formidle til leserne sine, og avslutter innlegget med:

«Blogglesere har hjerner. De er ikke dumme.»

Takker

I kommentarfeltet under blogginnlegget, har Myhre svart utfyllende på spørsmål og kommentarer fra leserne.

Flere hyller henne for hennes engasjement for «Sunn fornuft-plakaten».

Flere viser til at Myhres blogg over lengre tid har hjulpet dem til å være mer åpne med venner og familie om spiseforstyrrelser og selvbilde.

«Du har inspirert meg til å åpne meg for både familie og venner om utfordringene mine, og det har gjort livet mitt så utrolig mye bedre.» skriver en.

Andre påpeker at Myhre selv har skrevet om at hun går til frisøren og lagt ut «perfekte» bilder av seg selv i fine kjoler.

«Jeg er ganske sikker på at unge jenter tåler å se folk med et “perfekt ytre”, problemet oppstår når vi gir dem oppskriften på våre liv eller kropper. Jeg har vokst opp med magasiner med lettkledde og vakre popstjerner og kjendiser, og kan ikke huske å føle meg støtt av det.» svarer Myhre i kommentarfeltet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentar fra Linnéa Myhre eller og Isabel Raad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media