Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er skammelig

Kjendiser reagerer kraftig på at «The Interview» stoppes. Nå starter USA etterforskning av hendelsen.

(Dagbladet/NTB): USAs sikkerhetsråd mener datainnbruddene mot filmselskapet Sony representerer en nasjonal sikkerhetstrussel, og starter derfor etterforskning av hendelsen.

Angrepet mot Sony Pictures omtales som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel.

Det er for tidlig å fastslå at det er Nord-Korea som står bak angrepet, opplyser talspersonen Josh Earnest i Det hvite hus under en presseorientering torsdag.


Tidligere torsdag skrev imidlertid flere medier at amerikanske etterforskere har fastslått at Nord-Korea sto bak datainnbruddet mot Sonys filmstudio. USAs gransking konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sa en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Nektet for å stå bak Nord-Korea har benektet at de står bak angrepene mot Sony, men var tidlig ute med å fordømme «The Interview» og kalle filmen en «krigshandling».

- Det å tillate produksjonen og distribusjonen av en film som handler om drapet på en sittende statsleder burde regnes som en åpenbar støtteerklæring til terrorisme og en krigshandling, skrev Nord-Koreas FN-ambassadør Ja Song Nam i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon i sommer, ifølge Reuters.

Dagbladet har tidligere omtalt det som skal være landets hemmelige hacker-elite i «Byrå 121».

Kansellerte filmlansering I går kom nyheten om at Sony presses til å droppe hele lanseringen av den kontroversielle komedien «The Interview», som skulle ha blitt satt opp på amerikanske kinoer i romjula. Da hadde flere kinokjeder allerede meldt at de ikke ville vise filmen på grunn av terrortrusler mot alle steder filmen vises.


- På stedene der «The Interview» vises, skal vi tydelig vise hvilken hard skjebne som venter dem som morer seg over terror, skriver den mystiske hackergruppa ifølge The Wrap.

De lekkede e-postene har blant annet avslørt at «The interview» hadde en trøblete prosess alt før terrortruslene: Sonys japanske direktør gjorde tidlig i høst noe så uvanlig som å involvere seg i klippingen av filmen, og krevde endringer i en grafisk scene der Kim Jong-uns hode tar fyr og senere eksploderer.

- Feig handling En rekke kjendiser og Hollywood-topper reagerer kraftig på at Sony dropper lanseringen av filmen.

Den amerikanske regissøren og produsenten Judd Apatow er blant dem.


«Jeg syns det er skammelig at kinoene ikke viser «The Interview». Kommer de til å trekke tilbake hvilken som helst film som får anonyme trusler, nå?» skriver han på Twitter.

Det er talkshowkongen Jimmy Kimmel enig i.

«Jeg er helt enig. Det er en lite amerikansk, feig handling som underbygger terror-handlinger, og som setter en skremmende presedens», skriver han.


Filmskaperen Michael Moore reagerer også.

«Kjære Sonyhackere: Nå som dere styrer Hollywood, vil jeg også gjerne at det blir laget færre romantiske komedier, færre Michael Bay-filmer og ingen flere Transformers», skriver han.

NEKTER FOR Å STÅ BAK ANGREPENE: Nord Korea mener det ikke er de som står bak hackerangrepene mot Sony Pictures. Foto: Scanpix
NEKTER FOR Å STÅ BAK ANGREPENE: Nord Korea mener det ikke er de som står bak hackerangrepene mot Sony Pictures. Foto: Scanpix Vis mer