Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Det er skatt som gjelder

Boligprisene reduseres ikke ved å bygge flere boliger.

RETT MEDISIN: Snorre Valen (SV) er i likhet med politikere fra andre partier bekymret for prisutviklingen i boligmarkedet. Han er imidlertid den eneste som tør å snakke om virkemidlet som virker, nemlig skatt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
RETT MEDISIN: Snorre Valen (SV) er i likhet med politikere fra andre partier bekymret for prisutviklingen i boligmarkedet. Han er imidlertid den eneste som tør å snakke om virkemidlet som virker, nemlig skatt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens arbeidsledigheten øker og de økonomiske tidene er usikre, fortsetter boligprisene å stige med enorm fart. I landet som helhet har boligprisene steget med åtte prosent det siste året. I Oslo har prisene steget med 15,5 prosent. Politikere fra alle partier er bekymret for utviklingen, men bare SV ser ut til å forstå hvilket virkemiddel som vil virke, nemlig økt skatt på eiendom.

Til VG uttrykker både Torbjørn Røe Isaksen (H), Hadia Tajik (Ap) og Sveinung Rotevatn (V) alvorlig bekymring for de økte boligprisene som øker ulikhetene mellom dem som eier bolig og dem som står utenfor. Likevel er den eneste løsningen de kommer med å bygge flere boliger.

Hvis dét var løsningen, så må det være lov til å spørre hva politikere i alle farger har ventet på mens boligprisene har mer enn doblet seg de siste tjue åra.

Tajik er den eneste av de tre som nevner problemet med spekulanter i boligmarkedet, som kjøper opp boliger for å leie ut. Men hun ser ut til å mene at problemet ble løst i årets skatteforlik, hvor skattesatsen på formuesobjekter ble redusert med 20 prosentpoeng, til 80 prosent av verdien, det samme nivået som sekundærboliger. (Det er verdt å nevne at det er den nåværende regjeringen som har økt skattegrunnlaget på sekundærbolig fra 60 til 80 prosent.)

Det er fint med like skattesatser, men det vil ikke løse problemet. For det første er det svært enkelt for spekulanter å slippe gevinstbeskatning på boligene, ved å flytte bostedsadressen til boligen de skal selge et år i forveien. Med dagens boligpriser utgjør det en betydelig subsidie.

For det andre ignorerer Tajik det underliggende problemet. Den galopperende veksten i boligprisene er ikke drevet av spekulanter, men av vanlige folk som ønsker større og bedre bolig, samt et sikkert og lukrativt investeringsobjekt.

Det er liten tvil om at det bør tas grep for å gjøre det enklere å bygge nye boliger. Men det store problemet ligger i den manglende beskatningen av bolig. Rentefradrag, manglende eiendomsskatt, lave likningsverdier og ingen gevinstbeskatning for primærbolig og skattefritak for utleie i egen bolig, girer opp nordmenns allerede oppblåste forventninger om bolig som et sikkert og profitabelt investeringsobjekt.

Det øker strømmen av penger som sluses inn i boligmarkedet, prisene og dermed terskelen for dem som står utenfor. Det er ikke slik at etterspørselen etter bolig er konstant. Dagens høye boligpriser er et resultat av overforbruk av bolig. Bare adekvate skatter vil kunne redusere prisene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!