Debatt: Kropp

Det er skummelt og ignorant å gi seg selv definisjonsmakta på hva god helse er

Kropp er på agendaen igjen, og definisjonen av hva god helse er, blir stadig strengere. Er det mulig å ha et litt rundere syn på det hele?

IKKE FAN: Carina Carlsen er ingen fan av «Line fikser kroppen», men vil gi serien litt kudos fordi den forsøker å normalisere det å ha en kropp. Men er det å ha lav fettprosent ene og alene god helse? spør hun i dette innlegget. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
IKKE FAN: Carina Carlsen er ingen fan av «Line fikser kroppen», men vil gi serien litt kudos fordi den forsøker å normalisere det å ha en kropp. Men er det å ha lav fettprosent ene og alene god helse? spør hun i dette innlegget. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forrige tirsdag kritiserte masterstudenter i klinisk ernæring, Maria Bastakis og Vilde Sørlie, helseaspektene i NRK-programmet «Line fikser kroppen». De heier på den sunne kroppen, og stiller strenge krav til hva som er god helse. Jeg synes det er både skummelt og en smule ignorant og gi seg selv definisjonsmakta på hva god helse er, og stiller også spørsmål ved etikken i det hele. Er det å ha lav fettprosent ene og alene god helse? Er det først da vi kan kalle oss sunne?

Jeg mener nei.

Jeg er en av de overvektige kroppspositivistene, og mange beskylder meg for å glorifisere overvekt og fedme. Jeg synes det er synd at det blir satt spørsmålstegn ved min kredibilitet på bakgrunn av hvordan jeg ser ut, og mener dette er med på å kneble debatten rundt kropp og helse.

Kroppspositivisme er en universell tankegang, som angår oss alle, og handler om å være fornøyd med seg selv uavhengig av hvordan du ser ut, og ikke minst å ta vare på den mentale helsen.

I forebyggende arbeid bør den enkelte selvsagt få styrket sin forståelse av sin helsetilstand, det være seg både fysisk og psykisk, men eventuelle endringer i kroppen har svært sjelden innvirkning på selvtilliten alene. Endringene kan først skje, og da med suksess, når du er på plass mentalt. Dette fordi det gir plass til andre ting enn bekymringer ovenfor eget utseende. Her snakker jeg av erfaring, etter mange år med spiseforstyrrelse og selvhat. Jeg var utseendemessig det folk mente var «sunn» fordi jeg var tynnere, men innvendig var jeg psykisk syk, og skadet kroppen mi – for å tilpasse meg andres forventninger av meg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer