Slår tilbake mot DAB-skepsis:

- Det er som om folk tror vi har en perfekt situasjon i dag

Kringkastingsjefen setter DAB-skapet på plass. 

TYDELIG: NRKs kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen snakket mye om viktigheten av den nært forestående DAB-omlegginga, da han hadde taletid under kontaktmøtet om radiodigitalisering i NRKs Store Studio i går. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TYDELIG: NRKs kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen snakket mye om viktigheten av den nært forestående DAB-omlegginga, da han hadde taletid under kontaktmøtet om radiodigitalisering i NRKs Store Studio i går. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under det Medietilsynet-arrangerte kontaktmøtet om radiodigitalisering i Oslo i går, var NRKs kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen blant talerne.

Eriksen åpnet innlegget med å erkjenne at denne typen digitale systemskifter som Norge står overfor nå, er krevende.

- Jeg har stor respekt for at dette krever noe for folk flest i Norge. Det krever noe av bilbransjen, det krever noe av radioaktørene og ikke minst av politikerne. Og først og fremst krever det noe av forbrukerne, sa kringkastingsjefen.

- Man kan ikke ha illusjoner om at denne typen digitaliseringer gjøres helt uten at det blir diskusjon, uten at det blir noen som tviler, uten utfordringer. Dette er krevende, sa Eriksen.

Samtidig påpekte han at DAB-overgangen bare er en av mange digitale prosjekter det norske samfunnet kommer til å stå overfor i årene som kommer.

DAB-BRY: Eriksen var i sitt innlegg tydelig på at store prosesser som DAB-omlegginga ikke gjøres uten diskusjon, tvil eller utfordringer. Det har det heller ikke manglet på. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DAB-BRY: Eriksen var i sitt innlegg tydelig på at store prosesser som DAB-omlegginga ikke gjøres uten diskusjon, tvil eller utfordringer. Det har det heller ikke manglet på. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Forundret over DAB-motstand

Dagbladet publiserte i sommer en undersøkelse som viste at over 6 av 10 nordmenn er mot slukkinga av FM-nettet, som DAB-omlegginga medfører.

Eriksen uttrykte i sitt innlegg forundring over motstanden mot DAB.

- Jeg leser nesten daglig påstander om DAB-nettet, som om folk tror vi har en perfekt situasjon i dag, og at det ikke er en utedo i Norge som ikke har FM-dekning, sa kringkastingsjefen til noe humring fra salen.

- Sannheten er ikke slik. Det er ikke mulig å argumentere for at det nåværende FM-nettet er bedre enn det kommende DAB-nettet, fortsatte han.

- Husstander som ligger i grenseland for god FM-dekning har ikke hele pakka. Det er ekstremt viktig for NRK å kunne gi det samme radiotilbudet til hele landet, og ikke bare hele pakka i de store byene.

Eriksen påpekte også at digitaliseringa vil føre til mer lytterkonkurranse for rikskringkasteren - ikke mindre, slik enkelte har hevdet:

- De som mener at dette er drevet for å beholde posisjonen til NRK, tar feil, slo han fast i innlegget.

DIGITAL SAMLING: NRKs kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen (til venstre) i Store Studio under radiomøtet i går. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DIGITAL SAMLING: NRKs kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen (til venstre) i Store Studio under radiomøtet i går. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Overoppfyller kravene

Eriksen adresserte også sikkerhetsbekymringene som har blitt uttrykt i forkant av den digitale omlegginga, og viste blant annet til et møte han selv hadde med Redningsselskapet for noen måneder siden.

- Ikke bare oppfyller DAB kravene som er satt - DAB overoppfyller kravene, hevdet kringkastingsjefen.

Han var klar på at den digitale omlegginga er nødvendig å gjennomføre nå, og at det ikke har vært aktuelt å vente til teknologien endrer seg.

SPØKEFUGL: Eriksen harselerte med den pågående Facebook-debatten, og påpekte at det er vanskelig å publisere nakenbilder på radio. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
SPØKEFUGL: Eriksen harselerte med den pågående Facebook-debatten, og påpekte at det er vanskelig å publisere nakenbilder på radio. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Det er slik at radio trengte disse utviklingsmulighetene nå, sa Eriksen.

I innlegget snek han også inn en henvisning til den pågående Facebook-debatten, som har sitt utspring i sosiale medier-gigantens sensurering av Nick Uts ikoniske bilde fra Vietnam-krigen.

- Det er ganske bra å være litt uavhengig av tredjeparter. Radio henvender seg direkte til det norske folk. Det er ingen tredjepart som tar over kontrollen, sa Eriksen, stående foran et overhead-bilde av Facebook-general Mark Zuckerberg.

Kringkastingsjefen kom også med en referanse til Aftenposten-sjefredaktør Espen Egil Hansens åpne brev til Zuckerberg, titulert «Dear Mark»:

- Jeg er glad for at «dear Mark» ikke skal ha noen meninger om radiotilbudet. Det er litt krevende å publisere nakenbilder på radio, sa Eriksen med glimt i øyet.

Ikke arroganse

Avslutningsvis konkluderte Eriksen med at DAB-overgangen kommer til å gi det norske publikum et bedre radiotilbud, i tillegg til økt sikkerhet og beredskap i landet.

Han understreket også at henvendelser om dårlig DAB-dekning ikke vil bli møtt med arroganse, men med undersøkelser og utbedring av mangler.

- Enhver henvendelse om manglende dekning skal tas på alvor. Det er vår hovedstrategi, sa Eriksen.

Til slutt røpet kringkastingsjefen at han personlig kommer til å være til stede i Nordland når radioen i fylket blir heldigital, som landets første:

- Jeg vet ikke hvor du kommer til å være 11. januar klokka 11.11, men jeg kommer til å være i Bodø. Ses der!

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer