Anmeldelse: Tove Bøygard - «Jord»

Det er som om orda vokser opp av jorda

Tove Bøygard flytter hjem - også musikalsk.

GLITRER: Tove Bøygard glitrer på albumet «Jord», som er tilgjengelig på strømming fra i dag. Foto: Gunhild Bøygard
GLITRER: Tove Bøygard glitrer på albumet «Jord», som er tilgjengelig på strømming fra i dag. Foto: Gunhild Bøygard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Tove Bøygard har vokst for hvert album og framstår etter hvert som en god miks av Emmylou Harris, Lucinda Williams og Patti Smith. På dialekt.

Hun har gitt ut flere plater, blant annet i duo med søsteren Anita. Med det to år gamle soloalbumet «Blåe drag» tok karrieren en ny vending. Hun sementerte uttrykket sitt og kritikerne omfavnet særpreget som sprang ut av det.

Symbolsk

Det ligger mye symbolikk i tittelen på hennes nye album, som slippes digitalt i dag (på vinyl og cd før jul).

Etter over tre tiår i Oslo, der hun særlig har jobbet i rusomsorgen, flytter hun tilbake til småbruket Skrindo i Hallingdal for å grave i jorda og dyrke kjærligheten.

Låtene på «Jord» kretser rundt det og det jordnære i alminnelighet - der særlig tittelsporet og «Småkårstestament», om faren og andre som kom fra små kår, står fjellstøtt.

Bygdedyret

«Mink», ei lita countrysviske med et alvorlig innhold, vil nok bli omfavnet av dyrevernere, men kan vel så mye tolkes som et oppgjør med bygdedyret. Og hun skulle så gjerne ha vært der for henne som ble mens hun sjøl stakk: «Me har satt minken fri / Me har rivi alle bur / Eit lite skritt frå fangenskapets tid (...) Eg skull ha gjett deg tryggleik / Eg skull ha gjedd deg mot / Me skull ha jaga bygdedyret / Og det skull ha gjort deg bot!».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer