SCENEKLAR: Ane Dahl Torp har hovedrollen i Brecht-forestillingen «Det gode mennesket fra Sezuan», som har premiere på Det Norske Teatret 13. januar neste år.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SCENEKLAR: Ane Dahl Torp har hovedrollen i Brecht-forestillingen «Det gode mennesket fra Sezuan», som har premiere på Det Norske Teatret 13. januar neste år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det er storhet over folk som dør på scenen, men ikke folk som føder

Gravide Ane Dahl Torp har tatt forbehold for å unngå scenefødsel.

(Dagbladet): - Jeg har sett mye teater, og glemt mye. Men «Det gode mennesket fra Sezuan» er en teateropplevelse jeg husker, sier Ane Dahl Torp til Dagbladet.

17 år er gått siden hun så forestillingen med Anne Krigsvoll i hovedrollen.

Siden har hun blant annet fullført teaterhøgskolen, blitt fast ansatt ved Det Norske Teatret, spilt i en rekke filmer, fått Amandaprisen to ganger, blitt kasta ut fra Det Norske Teatret og gjort flere suksessfulle filmer.

Fast teateransatt Fra tirsdag er hun igjen en fast del av ensemblet ved landets eneste nynorskpraktiserende teater, og skal selv spille i Bertolt Brecht-stykket «Det gode mennesket frå Sezuan», som har premiere 13. januar.

- Mitt forhold til Brecht er ikke så sterkt fra før. Men jeg liker stykket veldig godt. Og det er gøy at denne produksjonen er så svær, sier 36-åringen.

Noen skuespillere er dyktige tekstterpere, andre tilnærmer seg manus på annet vis. Dahl Torp faller i sistnevnte kategori.

- Jeg er enormt dårlig på pugginga. Jeg må forstå manus, sier skuespilleren.

- Ikke kommunist Derfor har hun lært seg tysk. Gjennom å lese manus på originalspråket skal hun sikre at hun virkelig skjønner hva stykket handler om.

Brechts morsmål har hun altså noenlunde kontroll på. Men hans radikale, kommunistiske tankegang - deler hun den?

Hun tenker. Lenge.

- Kommunist er jeg ikke. Men jeg stemmer radikalt.

Grådig og glupsk Så blir hun politisk:

- Jeg er et grådig og glupsk menneske. Blir jeg spurt om jeg vil dele pengene mine med sykehus og barnehager, vil jeg heller beholde dem selv. Derfor stemmer jeg på en ideologi som er bedre enn min egen livsførsel, sier Dahl Torp, som har vondt for å forstå hvorfor så mange stemmer på «partier som er like nedrige som dem selv».

- Det er dypt menneskelig å forsyne seg grovt av buffetbordet. Jeg vil ikke at samfunnet skal være sånn, selv om jeg er det.

Gravid igjen Ideologien hennes har medført goder.

- Som gravid har jeg et godt helsetilbud. Som mor er legebesøk gratis, sier skuespilleren.

For hun er gravid.

- At jeg skal ut i permisjon kort tid etter jeg starter, tenker jeg ikke på. Det er bare sånn det er, sier Dahl Torp.

Når svangerskap først skal kombineres med sceneopptreden kunne det neppe passe bedre: Karakteren Dahl Torp spiller i «Det gode mennesket frå Sezuan», prostituerte Shen Te, blir selv gravid.

- Har tatt forbehold - Det er storhet over folk som dør på scenen, men ikke over folk som føder, sier Dahl Torp.

Derfor har hun tatt forbehold. For å unngå scenefødsel, stepper teaterkollega Marie Blokhus inn om nødvendig.

- Jeg var veldig frisk forrige gang, det er ingen helsemessig årsak til at det ikke skal gå fint, sier Dahl Torp.

«Forrige gang» var da hun bar på sønnen Sigurd, som nå er 2 år. Om Sigurd får en lillebror eller lillesøster, ønsker hun ikke å røpe enda.

Varg Veum-aktuell 4. november har Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå», der Dahl Torp medvirker, kinopremiere.

- Jeg er veldig begeistra for manus og tematikken. Det er mye som er viktig, og jeg synes personlig at arbeid med rydding av miner og klasevåpen er viktig.

Dahl Torp trives på skjerm så vel som scene.

- Jeg trives når jeg kan kombinere film med teater. Hverdagen er sånn passe travel, og veldig fin.