PRESSET APPLE: Syvtommers nettbrett som Googles Nexus 7 og Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 (bildet), og nå iPad mini, gjorde syvtommeren til årets vinner i nettbrettmarkedet. Foto: Samsung
PRESSET APPLE: Syvtommers nettbrett som Googles Nexus 7 og Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 (bildet), og nå iPad mini, gjorde syvtommeren til årets vinner i nettbrettmarkedet. Foto: SamsungVis mer

Det er størrelsen det kommer an på

Årets nettbrett er bare syv tommer stort.


Hva er det perfekte nettbrettet? Eller, rettere sagt: Hva er størrelsen på det perfekte nettbrettet?

ELLER LANSERINGEN av første generasjon iPad i 2010 var det Apple som satte standarden, med en 9,7 tommers skjerm og en vekt som gjorde énhåndsbruk til en øvelse forbeholdt dem med spesielt veltrente håndledd.

Titommersformatet var ypperlig til video og nettaviser, men for stort til komfortabel lesing av ebøker eller enkel transport i en jakkelomme.

Løsningen kom fra noen av Apples hardeste konkurrenter.

Særlig det siste året har de mindre, lettere og rimeligere nettbrettene med skjerm på omlag syv tommer vokst fram som den mest vitale produktkategorien blant nettbrettene.

Utviklingen begynte for alvor med lanseringen av Samsungs Galaxy Tab i 2010, skjøt fart i USA med Amazons råbillige Kindle Fire, og har det siste året nådd kritisk masse med produkter som Googles Nexus 7, Samsungs Galaxy Tab 2 7.0, og nå sist iPad Mini.

APPLE-GRUNNLEGGER Steve Jobs sa et par år før han døde at en syv tommers skjerm ikke kunne yte selskapets programvare rettferdighet, og at Apple ville aldri lansere et slikt brett.

At iPad mini var i butikkene bare et drøyt år etter Jobs' bortgang, viser ikke bare at den egenrådige stabukken tok feil, men også at Apple ikke kan heve seg over hva konkurrenter og forbrukere foretar seg. 

Forleden ble jeg bedt om å være med på å kåre årets nettbrett. Framfor å stikke hodet fram ved å velge et enkelt brett, valgte jeg å kåre kategorien «syvtommere» til årets fenomen i nettbrettmarkedet.

Jeg har tilbragt tid med flere av disse brettene, nå sist iPadens lillebror. Den kommer utvilsomt til å spise betydelige markedsandeler, både fra konkurrentene og fra Apples eget salg av den store iPaden.

IPAD MINI er lett, hendig, og med like mange bildepunkter som på iPad 2 presset inn på et mindre areale, er skjermkvaliteten god. Som lesebrett for ebøker slår det de større brettene ned i støvlene, og med sin lave vekt er det utmerket som mobil spillplattform. Byggekvalitet, materialbruk og design er som alltid et godt hakk foran konkurrentenes mer plastpregede produkter.

Skjermen er mer enn god nok til vanlig nettsurfing, henging på sosiale medier og de aller fleste andre oppgaver du kunne utført på en titommer. Med en skjerm på nærmere åtte tommer strekker den seg også litt lenger enn de nærmeste konkurrentene.

Men vil du se film, lese nettaviser eller skrive lengre mailer eller tekstdokumenter, merker du at du har mindre skjerm å jobbe med. Det blir litt knotete.

Som så ofte ellers i teknologiens verden er det gjort kompromisser, og som bruker må du gjøre et valg. For meg er det først og fremst den lavere vekten som appellerer ved de mindre brettene. At de i teorien kan tres ned i en litt generøs jakkelomme er ikke så viktig, jeg bruker nesten alltid skulderveske. Det jeg vil ha er med andre ord et brett med titommerens skjerm og syvtommerens vekt.

Noen mennesker blir aldri fornøyde.

MENS VI VENTER på den perfekte dingsen som aldri kommer, må du spørre deg selv om det er vekt eller skjermstørrelse som er viktigst. Så må du spørre deg om det er Android-universets lett forvirrende åpenhet eller Apples mer lukkede strømlinjeforming som appellerer mest.

I praktisk bruk gjør alle disse brettene det meste du kan ønske deg, enten de har eplelogo eller ikke.

MINDRE OG LETTERE: iPad mini (til høyre) utfører de fleste oppgaver man kan gjøre på den store modellen med glans, den mindre skjermen til tross. Foto: AP/Scanpix
MINDRE OG LETTERE: iPad mini (til høyre) utfører de fleste oppgaver man kan gjøre på den store modellen med glans, den mindre skjermen til tross. Foto: AP/Scanpix Vis mer