Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Politikere utfordrer Norwegian etter at selskapet vant i Høyesterett:

Det er Stortinget, ikke Bjørn Kjos, som vedtar landets lover

Behov for klargjøring av arbeidstakernes rettigheter

SMILER BREDT: Norwegian-eier Bjørn Kjos vant i Høyesterett i striden om pilotenes og kabinpersonalets ansettelsesforhold. Nå utfordres han av venstresiden på Stortinget som vil endre loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMILER BREDT: Norwegian-eier Bjørn Kjos vant i Høyesterett i striden om pilotenes og kabinpersonalets ansettelsesforhold. Nå utfordres han av venstresiden på Stortinget som vil endre loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidslivet er inne i endringsprosesser vi bare har sett begynnelsen på. Digitalisering, robotisering, en svekket fagbevegelse og global konkurranse er noen av stikkordene. Det er et politisk ansvar å styre denne utviklingen på en måte som ivaretar arbeidstakernes rettigheter og samtidig sikrer innovasjon og konkurransekraft. Å videreføre og utvikle en slik balanse er ingen lett oppgave, men det er tunge grunner til å prioritere et slikt arbeid. Den nordiske modellens fortrinn er nettopp at den forener sosial trygghet og omstilling.

I dette perspektivet er den ferske dommen i Høyesterett i Norwegian-saken av betydelig interesse. Saken hadde sitt utspring i pilot-streiken i 2015 da flygere og kabinpersonell streiket mot at deres arbeidsforhold skulle flyttes fra morselskapet Norwegian Air Shuttle til ulike datterselskap. De ansatte fryktet at organiseringen var et ledd i å utfase ansatte og heller basere driften på innleie. Arbeidsgiverne har hevdet retten til å organisere virksomheten etter hva som gir konkurransedyktighet.

Arbeidstakerne krevde fast ansettelse i morselskapet og vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten og i Høyesterett. Vår øverste domstol avviste de ansattes juridiske grunnlag, og slo fast at Norwegian ikke driver ulovlig innleie. Likevel er ikke siste ord sagt i denne saken. Arbeiderpartiet, SV og Rødt har allerede annonsert at de vil ta saken opp i Stortinget for å endre loven slik at den som har den reelle styringsretten også er arbeidsgiver.

Bakgrunnen er bl.a. de grunner Høyesterett har gitt for sin avgjørelse. Retten peker på at nye måter å organisere næringsvirksomhet på kan utfordre arbeidsmiljølovens formål om å sikre trygge arbeidsforhold. Flytting av arbeidsforhold kan bl.a. få konsekvenser for ansattes rett til informasjon, samarbeid og medbestemmelse. Høyesterett sier det må være opp til lovgiver å avgjøre om det bør gis regler som arbeidstakersiden har argumentert for.

Det er altså et politisk ansvar om loven skal endres til at forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker blir tydeligere definert. Norwegian har reagert kraftig på denne muligheten og gitt uttrykk for at det er «skandaløst» om politikerne ikke respekterer en dom fra Høyesterett. Det bør ikke skremme noen. Det er Stortinget som vedtar landets lover, ikke Bjørn Kjos og andre eiere i Norwegian. Her foreligger det et klart behov for reform.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!