- Det er Sveriges beste regissør, Danmarks beste manusforfatter og Norges beste forfatter

Trioen som skal lage «Snømannen» har vært i samtaler om flere prosjekter.

(Dagbladet): Etter flere års uvisshet om den amerikanske fimatiseringen av Jo Nesbøs Harry Hole-roman «Snømannen», ble det i dag klart at Tomas Alfredson har takket ja til å regissere.

Alfredson er mannen bak skrekkfilmsensasjonen «La den rette komme inn» (2008) og den Oscar-nominerte John Le Carre-filmatiseringa «Muldvarpen», eller «Tinker Tailor Soldier Spy», fra 2011.

I tillegg er det klart at danske Søren Sveistrup, som skrev tv-serien «Forbytelsen», skal omarbeide Nesbø-boka til filmmanus.

- Vi snakker om Sveriges beste regissør, Danmarks beste manusforfatter og Norges beste forfatter. Hvilket skandinavisk dream team, jubler Nesbøs litterære agent, Niclas Salomonsson.

Dyp respekt Selv om det ikke manglet tilbud, tviholdt Nesbø lenge på filmrettighetene til de umåtelig populære krimromanene om den forsofne etterforskeren Harry Hole.

Først sommeren 2010 lot han det britiske produksjonsselskapet Working Title begynne å planlegge en filmatisering av den sjuende boka i serien, «Snømannen». Da var det Working Titles bakgrunn med blant annet kultklassikeren «Fargo» som var utslagsgivende.

Men Nesbø insisterte på å ha mer enn ei hånd på rattet, og krevde at han selv skulle få godkjenne både regissør og skuespillere. Det er en av årsakene til at utviklingen av filmen har tatt lang tid.

I 2011 ble det klart at Nesbøs førstevalg, Hollywood-legenden Martin Scorsese, hadde takket ja til å regissere. Før jul i fjor opplyste imidlertid Scorsese at han trakk seg tilbake til en produsentrolle.

Når Nesbø nå har sagt ja til å gi Alfredson oppgaven, henger det sammen med at forfatteren har en dyp respekt for regissøren, sier Salomonsson.

Samspilte - Nesbø setter stor pris på Tomas Alfredson som regissør och Søren Sveistrup som manusforfatter. Jo har i andre sammanhenger hatt uformelle samtaler med begge to om andre prosjekter, så det er ingen tilfeldighet at det er akkurat disse tre som samles nå, sier han.

- Manusarbeidet har akkurat startet, og filmingen går i gang så snart manuset sitter. Men det er selvfølgelig umulig å vite hvor lang tid det vil ta, sier Salomonsson.

Nesbø selv er for tida på turné i England og har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser. Han har nylig lansert den frittstående spenningsromanen «Sønnen», som også skal bli film - muligens med Channing Tatum i en sentral rolle.

Det er også kjent at Nesbøs kommende romaner «Blood on Snow» og «Blood on Snow: More Blood», skrevet under navnet «Tom Johansen», kan bli film eller filmer med Leonardo di Caprio foran kamera.

For tida går dessuten den første filmatiseringa av Nesbøs barnebokunivers «Doktor Proktor» på kino.

TIL NESBØ-FILM: «Forbrytelsen» er en av danskenes største tv-seriesuksesser. Nå skal manusforfatteren bak serien omarbeide Jo Nesbø-boka «Snømannen» til film.
TIL NESBØ-FILM: «Forbrytelsen» er en av danskenes største tv-seriesuksesser. Nå skal manusforfatteren bak serien omarbeide Jo Nesbø-boka «Snømannen» til film. Vis mer