Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er til å gråte over - av glede

Hvem skulle trodd at en rød løper kunne være så inspirerende?

I SORT: Meryl Streep, Ai-jen Poo, Natalie Portman, Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler, Saru Jayarama etter Golden GLobe-utdelingen i natt. Foto: Owen Kolasinski/BFA/REX/Shutterstock
I SORT: Meryl Streep, Ai-jen Poo, Natalie Portman, Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler, Saru Jayarama etter Golden GLobe-utdelingen i natt. Foto: Owen Kolasinski/BFA/REX/Shutterstock Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Initiativet mot seksuell trakassering og overgrep som ble lansert for en uke siden ble organisert av hundrevis av kvinner i filmindustrien. Instagrammen min og alle andre som følger stjerner som Reese Witherspoon, Emma Watson, Elisabeth Moss og Ashley Judd har vært dekket av dette mantraet; Time´s Up: «Søndag går vi kledd i svart. For å vise solidaritet med kvinner og menn overalt som har blitt tiet ihjel av diskriminering, trakassering eller misbruk. Hvor enn du er, hvem enn du er, hva enn du gjør. Bli med oss» lød en av beskjedene. Spørsmålet var hvor mange som faktisk kom til å gå med svart. Det viste seg å være nesten alle.

Spaltist

Amanda Schei

er masterstudent i filosofi ved Universitetet i Bergen. Hun har tidligere vikariert som debattansvarlig i Dagbladets lederavdeling.

Siste publiserte innlegg

Og dermed klarte kvinnene bak Time´s Up å få Golden Globe-seremonien til å handle om dette, og nærmest utelukkende dette. Mange ville ikke svare på spørsmål fra journalister om filmarbeidet sitt og i hvert fall ikke utseendet sitt, om det ikke handlet om hvorfor de gikk ikledd svart da.

Michelle Williams var en av dem som kun ville bli intervjuet om Time´s Up-initiativet. Med seg som sin «pluss én» hadde hun Tarana Burke, grunnleggeren av #Metoo-bevegelsen. Flere andre valgte også å ta med seg kvinneaktivister på den røde løperen. Da en intervjuer prøvde å få Williams til å snakke om noe annet enn kampanjen svarte hun heller

- Jeg trodde jeg ville måtte oppdra datteren min slik at hun kunne beskytte seg selv i en farlig verden. Nå tror jeg på grunn av arbeidet som Tarana har gjort, og arbeidet jeg lærer å gjøre, at vi vi faktisk har muligheten til å overgi barna våre til en annerledes verden.

Og Meryl Streep sa: – Vi føler oss modige nok i dette bestemte øyeblikket til å stå sammen i en tjukk, svart, linje. Som deler da fra nå.

Et vendepunkt.

Det er til å gråte over. Av glede må si. At det ser ut som om vi har fått en slags kollektiv oppvåkning med #Metoo. En oppvåkning som kanskje måtte starte i gammeldagse Hollywood. #Metoo er ikke noe blaff. Det kan virke som om vi er midt oppe i en ny bølge av feminisme – sparket i gang av frustrasjonen over menn som Trump og Weinstein. Vi kommer virkelig til å huske 2017. Det året filmer med kvinnelige hovedroller var de mest sette, som tjente inn mest penger. Året rekordmange oppmøtte i Women´s marches over hele verden, med kvinner som endret synet vårt på hva som var akseptabelt, med mange «respektable» menn som måtte ta hatten sin og gå, med Merrian Webster-ordbokens kåring av «feminisme» som årets ord, med «The Silence Breakers» som ble årets person i Time. Men Hollywood-kvinnene vil også at vi skal huske 2018 og at denne revolusjonen skal fortsette. Og de har fått en fin start med Golden Globe-utdelingen.

At denne bevegelsen skulle dominere Golden Globe det samme året som kvinnedrevne filmer og serier som «Lady Bird», «Big Little Lies», «The Handmaid´s Tale» og «The Marvellous Mrs. Maisel» gjorde det veldig bra innenfor flere kategorier, Sterling K. Brown ble den første svarte som fikk prisen for «beste mannlige skuespiller i et tv-drama» og Aziz Ansari ble den første asiatiske skuespilleren som vant en Golden Globe for «beste mannlige skuespiller i en tv-komedie» er nesten utrolig.

Nathalie Portman brukte anledningen som utdeler av prisen for beste regissør til å si «og her er alle de mannlige nominerte». Det var nemlig ingen kvinner på lista. Flere brukte scenen til å sette fokus på bevegelsen. I sin takketale for beste kvinnelige skuespiller i en film uttalte Frances McDormand at det var veldig stort å være i dette rommet i kveld og å være «en del av det tektoniske skiftet i vår industris maktstruktur. Stol på meg, kvinnene i dette rommet i kveld er ikke her på grunn av maten. Vi er her for å jobbe.»

Men Golden Globes høydepunkt var talen til Oprah Winfrey. I går ble hun den første svarte kvinnen som noen gang har fått æresprisen for «outstanding contributions to the world of entertainment». Talen anbefaler jeg alle å se, for den går nok inn i historien som en av de beste. Winfrey snakket om Hollywoods problemer med diskriminering og seksuelt misbruk, og det fortsatte fraværet av mangfold. Alt under den lite skjulte overskriften «Time´s Up»: «Altfor lenge har kvinner ikke blitt hørt eller trodd om de turte å fortelle sin sannhet til makten av disse mennene. Men deres tid er inne».

Winfreys håp er alle jenter som så på skulle vite at en ny dag er i horisonten. At når den nye dagen kommer skal ingen noen gang trenge å si «me too» igjen.

Mange må nok si «me too» mange ganger før den tid. Heldigvis kan de det nå, mye takket være de glamorøse kvinnene i Hollywood.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!