VIND-VINN-SITUASJON: La oss få fart på offshore vindindustri, slik sørger vi for at overgangen fra fossil til fornybar energi ikke betyr fortsatt rovdrift på norsk natur, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIND-VINN-SITUASJON: La oss få fart på offshore vindindustri, slik sørger vi for at overgangen fra fossil til fornybar energi ikke betyr fortsatt rovdrift på norsk natur, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Grønn energi

Det er til havs Norge kan få vind i seilene

La oss få fart på offshore vindindustri. Potensialet på lang sikt er svært, i teorien mer enn 100 ganger større enn hele Norges vannkraftproduksjon. Det er en vind-vinn situasjon.

Meninger

Moderne vindparker er industrianlegg som krever brede anleggsveier fram til hver enkelt turbin. De setter uopprettelige spor i landskapet og truer fuglelivet. De Grønne mener at vi må føre en restriktiv politikk for utbygging av vindkraft på land, og sier nei til ødeleggelse av verdifulle natur- og friluftsområder.

Arild Hermstad.
Arild Hermstad. Vis mer

På lederplass tar Dagbladet den 16. november til orde for en storstilt utbygging av landbasert vindkraft i Norge. Utspillet kommer i forbindelse med at NVE nå kartlegger hvilke områder i landet som er egnet til vindindustri. Men Dagbladet burde heller ivret for energisatsinger som ikke betyr nedbygging av norsk natur.

Vi må først slutte å sløse med den kraften vi allerede har. Enova har beregnet at det finnes et enormt potensial for energisparing. Vi kan spare 30 TWh, ti ganger mer enn årlig norsk vindkraftproduksjon. Dette vil dekke mesteparten av behovet for kraft som trengs til elektrifiseringen av samfunnet. Vi kan også forbedre eksisterende vannkraftverk.

«Mange land har arealkonflikter knyttet til vindkraft på land og for dem kan flytende havvind være en god måte både å sikre energiforsyning og nå sine klimaforpliktelser. Dette kan uten tvil kalles en vind-vinn situasjon både for Norge og verden», skrev stortingsrepresentantene i energi- og miljøkomiteen Lene Westgaard-Halle (H), Gisle Saudland (FrP) og Ketil Kjenseth (V) på nettstedet Sysla i juli i år.

Arealkonfliktene på land fins også i Norge. Nylig deltok over 500 i en protestmarsj mot gigantplanene i Stølsheimen.

La oss derfor heller få fart på offshore vindindustri. Potensialet på lang sikt er svært, i teorien mer enn 100 ganger større enn hele Norges vannkraftproduksjon. Investeringene i havvind økte med 190 milliarder kroner i 2016 sammenliknet med året før. Samme år eksporterte Norge for 5 milliarder kroner i havvind, mer enn noe annen eksport av fornybar energiteknologi. Resultatet er billigere produksjon av vind til havs, grønne arbeidsplasser og nye inntekter.

Det er allerede brukt betydelige midler på forskning, juridisk rammeverk og konsekvensutredning av aktuelle områder for norsk havvind. Regjeringen bør nå ta rev i seilene, og bidra til at teknologiutviklingen innen havvind går raskere. Slik sørger vi for at overgangen fra fossil til fornybar energi ikke betyr fortsatt rovdrift på norsk natur.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.