- Det er tøff konkurranse om å få store filmer som denne

Trond Giske møtte «Ringenes Herre»-produsent i dag.

I MØTE MED STJERNEREGISSØR: I dag møtte nærings- og handelsminister Trond Giske «Ringenes Herre»-produsent Barrie Osborne for å diskutere mulighetene for at hans neste storfilm kan spilles inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I MØTE MED STJERNEREGISSØR: I dag møtte nærings- og handelsminister Trond Giske «Ringenes Herre»-produsent Barrie Osborne for å diskutere mulighetene for at hans neste storfilm kan spilles inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): I dag møtte nærings- og handelsminister Trond Giske den amerikanske filmprodusenten Barrie Osborne for å snakke om mulighetene for at Osbornes påtenkte vikingfilm kan spilles inn i Norge.

Osborne planlegger å lage en film om vikinger basert på norsk historie og ønsker at filminnspillingen skal finne sted her til lands.

- Dette er en film med stort budsjett. Og jeg ville i utgangspunktet svært gjerne filme den i Norge. Problemet er at dere mangler incentivordninger, har produsenten tidligere uttalt.

Incentivordningen innebærer at myndighetene refunderer en viss andel (ofte mellom 20 og 25 prosent) av det produksjonsteamet har brukt i landet etter at innspillingen er ferdig. Dette regnes som en næringspolitisk investering for å tiltrekke seg internasjonal filmbransje.

- Ting koster generelt mer i Norge I dag var altså stjerneregissøren i et møte med Giske der mulighetene for å produsere storfilmen i Norge ble diskutert. Osborne fortalte til Dagbladet at han var veldig fornøyd med møtet og at han ser på Giske som en smart mann som er glad i film, og også svært kunnskapsrik på området.

Kan filmen bli spilt inn i Norge uten en incentivordning?

- For å lage en god film har man mange finansielle forpliktelser, og ting koster generelt mer i Norge. Problemet er at det er veldig høye levekostnader her, ting er dyrt, og det ville kostet mye å spille inn en film her. Det er derfor det er nødvendig med en incentivordning for å få det til, sier Osborne.

Har du fått noen signaler om det skal innføres en slik ordning i Norge?

- Jeg vet at det har blitt diskutert, men det kommer jo helt an på hvilke fordeler regjeringen ser for seg at en slik avtale vil gi landet, forteller regissøren og fortsetter:

- Giske ser at en slik ordning vil kunne hjelpe til med å gjøre Norge mer kjent i filmindustrien, i tillegg vil den jo også kunne øke turismen.
  Osborne har ikke bare kommet til landet for å snakke filmmuligheter med Giske, han har også nylig vært på en rundreise på vestlandet for å undersøke mulige innspillingslokasjoner:

- Vi har vært på en rundtur for å bli bedre kjent med Norge og dets landskap, og reiste blant annet til Ålesund, Haugesund, Førde, Stavanger og Geirangerfjorden. Vi fant flere passende og gode lokasjoner, det er virkelig vakkert her.
  - Vil være et stort pluss for vår filmindustri Giske beskriver møtet med Osborne som veldig interessant, og forteller til Dagbladet at dersom filmprosjektet blir en realitet og innspillingen skjer i Norge vil det bli den største filmproduksjonen vi har sett her til lands noen sinne.

DYRT I NORGE: Osborne har allerede sett seg ut mulige innspillinglokasjoner på vestlandet, men mener det er for dyrt i Norge til at filmen kan spilles inn her uten noen form for incentivordning. Foto: Scanpix
DYRT I NORGE: Osborne har allerede sett seg ut mulige innspillinglokasjoner på vestlandet, men mener det er for dyrt i Norge til at filmen kan spilles inn her uten noen form for incentivordning. Foto: Scanpix Vis mer

- En slik produksjon vil skape både en stor aktivitet og omsetning, og det vil være et stort pluss for vår filmindustri. Det vil kunne generere mange jobber og løfte kompetansen til de som arbeider innen filmbransjen betraktelig, forteller Giske og fortsetter:

- Filmen skal jo handle om vikinger og dermed også norsk historie. Dersom den blir laget, og blir en suksess, vil det være en utmerket måte å markedsføre Norge på. Det er jo bare å se hvor mye innspillingen av Ringenes Herre har gjort for New Zealand.

Hvordan er mulighetene for at en incentivordning vil bli innført i Norge?

- Vi sa i 2007 at vi ønsket oss en slik ordning, men det viktigste i første omgang har vært å løfte norske filmer gjennom økt finansiell bevilgning. En mulig incentivordning i Norge er under utredning, og for øyeblikket arbeides det med en gjennomgang av hvordan en slik ordning har fungert for andre land.

- Det er jo veldig mange land som tilbyr incentivavtaler, så det er tøff konkurranse om å få store filmer som denne. Jeg kommer til å fortsette dialogen med Osborne, men beslutningen om hvor filmen skal spilles inn vil ikke tas før til neste år, sier Trond Giske.

SUKSESSFILM: Barrie Osborne var produsent for suksess-triologien «Ringenes Herre», som ble spilt inn på New Zealand. Foto: Scanpix
SUKSESSFILM: Barrie Osborne var produsent for suksess-triologien «Ringenes Herre», som ble spilt inn på New Zealand. Foto: Scanpix Vis mer