FORSVART AV STAFF: Mens Odd NErdrum ikke vill la seg avbilde for pressen, gjorde forsvarer Tor Erling Staff og medforsvarer Knut -Ole Bakke Hansen seg klar. MMS-foto. Jonas Pettersen
FORSVART AV STAFF: Mens Odd NErdrum ikke vill la seg avbilde for pressen, gjorde forsvarer Tor Erling Staff og medforsvarer Knut -Ole Bakke Hansen seg klar. MMS-foto. Jonas PettersenVis mer

- Det er tøys, altså

Skattetiltalte Odd Nerdrum nektet å la seg avbilde i retten, men tegner på et selvportrett.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Klokken ni startet rettsaken mot Odd Nerdrum i Oslo tingrett, der han står tiltalt for å ha solgt kunst for 14 millioner kroner uten å skatte for det.

I retten er det ikke lov å ta bilde av tiltalte uten at han eller hun selv godkjenner det. Odd Nerdrum har etter sin høyt proklamerte presseboikott i 2002, ikke latt seg avbilde av norsk presse.

I dag var intet unntak.

Tegnet selvportrett Han var kledd i en sort frakk, med en lang hvit kjortel under. Mens de mange fotografene kranset rundt ham, stilte han seg demonstrativt med ryggen til og begynte å drodle på et selvportrett - helt uanfektet.

Da han ble spurt av dommeren hvordan han stilte seg til tiltalen, svarte han:

- Det er tøys, altså!

Tor Erling Staff sier at Nerdrum ikke erkjenner straffskyld.

Aktor Asbjørg Lykkjen sa i sin innleding at Odd Nerdrum i avhør i august 2010 bekreftet at det ble gjort store utbetalinger fra Forum Gallery i USA. Han bekreftet også at disse inntektene ikke ble levert til beskatning i Norge.

Etter dette avhøret skal det ikke ha vært mulig for skattemyndighetene å komme i kontakt med Odd Nerdrum, verken på mail eller telefon.

Strafferammen for grov skatteunndragelse er fengsel på inntil seks år. I tillegg risikerer Nerdrum en straffeskatt på 8,4 millioner kroner. Politiadvokat Asbjørg Lykkjen sier imidlertid til Dagbladet at aktoratet ikke vil legge ned påstand om en så lang fengselsstraff.

- Hvis han blir dømt, risikerer han en lengre ubetinget reaksjon. Vi vil vurdere tidligere rettspraksis og hvordan retten utvikler seg, men vi kommer ikke til å legge ned påstand om seks år ubetinget fengsel, sier Lykkjen.

- Ikke gi opp! Når Nerdrum nå møter i retten, er det første gang på nesten ti år den eksentriske og mediesky Nedrum viser seg i den norske offentligheten.

Etter at han forlot eksiltilværelsen på Island og flyttet tilbake til Norge igjen i 2007, har han og familien bodd mesteparten av tiden på gården Rødvik utenfor Stavern.

I dagens Dagbladet får Nerdrum støtte av kompisen Arne Hjeltnes, som selv har gått gjennom en seks år lang rettskamp mot skattemyndighetene.

- Jeg vil si det samme til Odd som han sa til meg da det var som tyngst: «Du må ikke gi opp». Jeg håper og tror at det skal gå bra med min gode venn, sier Hjeltnes.

Dagbladet følger saken.

TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott. Foto DALSNES/TOR ARNE Dagbladet
TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott. Foto DALSNES/TOR ARNE Dagbladet Vis mer