FÅR IKKE DELTA I HIPHOP-KATEGORI: Vinni har gitt ut rapalbum i år, men må kjempe om Spellemann-statuett i popkategorien. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FÅR IKKE DELTA I HIPHOP-KATEGORI: Vinni har gitt ut rapalbum i år, men må kjempe om Spellemann-statuett i popkategorien. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Det er trist, bakvendt og høl i huet

Spellemann dropper hip hop-kategorien.

(Dagbladet): Flere av landets største hiphopartister, som Karpe Diem, LidoLido, Vinni og Madcon, har gitt ut plate i år.

Men under Spellemannprisen som skal deles ut i mars til neste år vil det ikke bli delt ut noen hiphop-pris, for første gang siden sjangeren fikk sin egen kategori i 2001.

Det bekrefter Spellemann overfor Dagbladet.

FRA HIPHOP TIL POP: Karpe Diem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRA HIPHOP TIL POP: Karpe Diem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er satt en grense på minimum tolv påmeldte utgivelser for å opprettholde en kategori, men dessverre er det ikke så mange påmeldte hiphop-artister i år, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

- Tar det tungt Hun sier at Spellemann har vært i kontakt med flere i hiphop-miljøet, og at de tar avgjørelsen tungt.

- Vi er ikke noe glad for dette vi heller, det må jeg få presisere. Men vi mener det må være et visst antall utgivelser påmeldt, for å opprettholde konkurranseelementet i Spellemannprisen. Vi har hatt som kriterium i mange år at det skal være et minimum antall utgivelser i hver kategori, og i år ble grensa satt på 12.

- Hva skjer med hiphop-artistene som har meldt på sine utgivelser?

- De blir tilbudt plass i andre kategorier, hovedsakelig pop. Den kategorien er endret til å omfatte all populærmusikk, og jeg tror og håper de påmeldte hiphop-artistene vil føle seg hjemme også i den kategorien, selv om vi helst skulle hatt en egen kategori for hiphop.

- Straffer seg selv Gunnar Greve er manager for artister som Lars Vaular, Vinni og Tommy Tee. Han mener avgjørelsen ved å droppe hiphop-kategorien er «trist, bakvendt og høl i huet».

FRA HIPHOP TIL POP: Madcon. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FRA HIPHOP TIL POP: Madcon. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener at det ikke utelukkende bør være hvor mange utgivelser som er påmeldt som skal bestemme om man skal beholde hiphop-kategorien eller ikke. Slik som det er nå tjener det bare mot sin hensikt og Spellemann straffer seg selv. Hvis man ser på interesse, så står artister som Karpe Diem, Vinni, Madcon og LidoLido for en stor del av musikkonsumet til unge folk. At fire av de største utgivelsene som har blitt gitt ut i Norge i år ikke får konkurrere mot hverandre i sin opprinnelige kategori er trist, bakvendt og høl i huet, sier manageren.

Ifølge Greve har det blitt gitt ut få hiphop-plater i år.

- I dag må en utgivelse være over 25 minutter lang for å kunne bli påmeldt. Fler og fler rapartister ser imidlertid til det kortere EP-formatet for å kunne gi ut hyppigere utgivelser. Spellemann må i så fall se på hvordan den digitale hverdagen er, ikke bare tenke på hele album, hvis de vil at hiphop-kategorien skal nå tolv påmeldelser og opprettholde konkurranseelementet. Men når det er sagt, så er det ikke en konkurranse om å bli nominert, men en konkurranse om å vinne prisen.

- En skandale Også Morten Andreassen, som er manager for Karpe Diem, reagerer sterkt.

FRA HIPHOP TIL POP: LidoLido.

Anders Grønneberg/ Dagbladet
FRA HIPHOP TIL POP: LidoLido. Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Spellemann er et språk alle forstår og det er en unik sjanse til å vise respekt og gi aksept til en hel generasjon unge som fortjener å bli tatt på alvor. Nå ender vi opp i en situasjon hvor pamper med grått hår presser folk som betaler lønna deres inn et sted hvor de overhodet ikke føler seg hjemme. At hiphop-artistene blir overført til popkategorien er en skandale og IFPI handler ikke i musikkens interesse. Dette er som å slå sammen snowboard med langrenn, sier Andreassen og legger til:

- Det blir ganske feil å sette Hålogalandslaget inn i samme kategori som Donkeyboy. Jeg skjønner hvis det tar bort lysta til å melde seg på.

Thorsby ønsker ikke å gå ut med hvor mange hiphop-utgivelser som er påmeldt til årets Spellemannpris.

MANAGER: Gunnar Greve. Foto:Lars Myhren Holand
MANAGER: Gunnar Greve. Foto:Lars Myhren Holand Vis mer

- Vi har snudd hver stein, og jeg håper dette også kan fungere som en oppfordring til å melde seg på neste
år, slik at vi kan få tilbake en egen kategori neste år.

MANAGER: Morten Andreassen. Foto: Ellen Andrea Grønneberg/ Dagbladet
MANAGER: Morten Andreassen. Foto: Ellen Andrea Grønneberg/ Dagbladet Vis mer