DEBATT

Likestilling:

Det er tydeligvis kun kvinner som får lov å «sutre»

«Den svake, puslete, hvite mannen som sitter og sutrer» har også problemer som bør kunne diskuteres åpent og fordomsfritt, uten at det betyr at man underkjenner kvinners likestillingsproblemer i 2019.

Ta debatten: Det må være mulig å diskutere disse menns problemer på en nyansert måte, uten den type karakteristikker som Bonde Tusvik kommer med, skriver spaltist Mats Kirkebirkeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ta debatten: Det må være mulig å diskutere disse menns problemer på en nyansert måte, uten den type karakteristikker som Bonde Tusvik kommer med, skriver spaltist Mats Kirkebirkeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 8. mai sendte NRK Brennpunkt-dokumentaren Kjønnskampen, som setter fokus på gutter og menns utfordringer i det norske samfunnet. Dokumentaren har allerede fått kritikk, blant annet fra Madeleine Schultz i Agenda Magasin, for å være ensidig og tendensiøs.

Jeg kan være enig i at dokumentaren - i en viss forstand og på noen områder - er litt ensidig. Men samtidig har denne siden av likestillingsdebatten vært såpass underkommunisert og underbelyst at man kanskje må være litt ensidig for å bryte gjennom lydmuren og skape en svært nødvendig likestillingsdebatt sett fra mannens perspektiv i 2019.

Siden likestillingsrevolusjonen på 1970-tallet, har likestilling som oftest vært forbundet med kvinnekamp, kvinnefrigjøring og feminisme. Nå er endelig dette bildet ferd å slå litt sprekker. Det betyr ikke at kampen for kvinners likestilling i det norske samfunnet er over, men snarere at det nå er blitt mer stuerent å også snakke om likestilling fra et mannlig perspektiv.

Selv var jeg så heldig å få være medlem av Stoltenberg-utvalget, som undersøkte hvorfor det er kjønnsforskjeller i det norske utdanningssystemet. At regjeringen i det hele tatt, på bakgrunn av bekymringer rundt gutter og menns situasjon, satt ned et slikt ekspertutvalg er – meg bekjent – noe helt nytt i norsk likestillingspolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer